onsdag 7 oktober 2015

Kommer denna bok bära eller brista?

Vi har nog alla en historia med Twilight (sv. Om jag kunde drömma) av Stephenie Meyer. Det kan vara allt från att ha läst böcker eller sett filmerna och dissat dem till att ha varit besatt av böckerna/filmerna under flera år. Själv ser jag Twilight lite som boken som verkligen gjorde att jag upptäckte en hel ny sida av fantasygenren (dvs paranormal romance) och som jag verkligen kom att älska. Sedan dess har jag på sätt och vis växt ifrån berättelsen och tar till och med lite avstånd till den, men mer om det nedan.

26874617Via sociala medier fick jag reda på att Meyer för sitt 10-års jubileum skulle ge ut en special edition av Twilight, men det var först igår (också via sociala medier. Underskatta aldrig vad de kan berätta!) som jag gick reda på att hon i samma bok skulle ge ut en omskriven version av samma berättelsen fast med ombytta könsroller. Detta innebär att den här nya versionen inte kommer handla om Bella och Edward som vi har lärt känna via böckerna och filmerna, nej, denna gång ska det handla om Beau och Edythe.

Jag kan inte förneka att jag är väldigt nyfiken på den här boken faktiskt. Mest vill jag se om Meyer faktiskt har ändrat något i handlingen och karaktärerna. Läste i en artikel att hon har ändrat vissa saker, men att det i stort sett är samma berättelse. Jag lite rädd att det kommer vara samma bok, fast med två nya namn och lite korrigering i texten. Dessutom tror jag att om den här omtolkningen är densamma som originalet så kommer jag inte stå ut med instalove-biten en gång till.

Vad tycker du om LIfe and Death: Twilight Reimagined? Hiss eller diss? Förtjust eller förskräckt? Berätta gärna vad du tycker!

6 kommentarer:

 1. Det här känner jag mig rätt tveksam till om jag ska vara ärlig. Hade det varit en ny fortsättning på hennes serie hade det varit mer spännande, men att hon har gjort om första boken och bytt könsroller känns inte överdrivet lockande x) Men vem vet, den kanske är superbra?

  SvaraRadera
 2. Alltså, jag vet inte men jag bara måste ha den här boken. ;)

  SvaraRadera
 3. Den svenska översättningen heter väl ändå Om Jag Kunde Drömma? ;)

  Jag kan uppskatta tanken bakom Life And Death och debatten den drar igång om just könsnormer och roller, men hade det inte räckt med att släppa den som en e-bok t.ex.? Eller bara visat poängen genom ett enda översatt kapitel? Nu är den ju en del av 10-årsjubileumsutgåvan av Twilight om jag förstår det rätt, så det är ju inte lika magstarkt som att släppa den som en helt separat bok. Men oavsett format så röstar jag ned denna (utan att ha läst). Tycker Meyer borde move on och fokusera på andra saker istället för att skriva om Twilight på alla tänkbara sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack för att du märkte det! :)

   Håller med dig till en viss del. Det känns som om Meyer borde jobba med lite annat än en omskrivning av samma bok. Vill dock skumma igenom den bara för att se om hon har gjort några större ändringar.

   Radera