onsdag 17 juni 2015

Badortsmysteriet

Badortsmysteriet av Agatha Christie (eng. Peril at End House)
Serie: Hercule Poirot #8
Sidantal: 238
Utgiven: 2015 (1932)
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor


Agatha Chrisitie har länge varit en författare som jag har varit nyfiken på. Jag har hört så mycket om henne och hennes böcker vilket har resulterat i att mina förväntningar bara har höjts med tiden. När hennes böcker sedan började dyka upp på svenska har jag verkligen längtat efter att få äga dem (de fina omslaget har så klart ingenting med saken att göra), vilket hände och nu har jag läste ut Badortsmysteriet!

Min första bok av Christie steg helt klart över mina förväntningar. Jag kände flera gånger som om jag visste vad som skulle hända under upplösningen och vem mördaren var, men jag blev helt blåst!

Hela berättelsen i boken är berättad från perspektivet av kapten Artur Hastings, kompanjonen till detektiven Hercule Poirot. Hastings skulle kunna beskrivas lite som en dr Watson - en person som hjälper till att lösa mysterium tillsammans med en skarpsyn detektiv som i Badortsmysteriet är Hercule Poirot. Poirot är en person som har en förkärlek som symmetri och ordning, samt har den åsikten att den perfekta frisyren har mittbena.

Badortsmysteriet är den åttonde boken i serien om Hercule Poirot, och i normala fall gillar jag inte att börja mitt i en serie. Men nu tänkte jag att eftersom det är deckare så kanske handlingen inte utspelar sig över flera böcker utan mer som individuella händelser. Och jag hade rätt, iallafall delvis. Det stämmer att handlingen i Badortsmysteriet (vad jag har förstått) bara utspelar sig i den boken, men samtidigt så görs referenser till tidigare böcker. Vilket gör mig lite ledsen eftersom jag väldigt gärna vill förstå dem. Men boken var bra ändå!

Den här boken slog mig verkligen med häpnad och överraskade mig vid varje vändning. Helt klart så kommer jag att fortsätta läsa Christies böcker och jag rekommenderar verkligen att andra gör det också!


Det bästa med boken: mysteriet och karaktärerna.
Vad jag blev besviken på: att den inte var längre!

Tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret!

1 kommentar: