torsdag 6 december 2012

Varma Kroppar - Isaac Marion

Varma Kroppar av Isaac Marion
eng. Worm Bodies
Goodreads

Genre: dystopi, YA, science fiction
Sidantal: 287
År: 2012

Handling

Zombier har inga känslor - om de inte äter av din hjärna.
Världen har fyllts av zombier och ingen vet varför. R är en av dem.
Zombier har inga egna känslor eller minnen - men om de äter av en människas hjärna återupplever de scener ur den personens liv.
Det är så det går till när R blir förälskad. Han dödar en ung man och övertar hans kärlek till flickvännen. Nu har R ett mål i tillvaron. Han vill hålla kvinnan gömd från de andra zombierna och se till att hon överlever.
Den unge mannens känslor blir som en drog för R; bit för bit äter han av pojkvännens hjärna. Scen för scen upplever R hans liv, och det förändrar honom för alltid. 


Bedömning & Tankar

Tekniskt sett är detta den första boken om zombier som jag har läst. Istället för att vara hot så får man läsa hur det är att vara en zombie, och bara det gör ju boken helt unik!

Från början hade jag inga större förhoppningar på boken, bara ifall den skulle vara dålig, men jag blev redan överraskad efter några sidor. R hade en väldigt mysig berättarröst, men ibland gick handlingen lite långsamt tyckte jag. Det var som om R stannade kvar på samma plats lite för länge - kanske en effekt av hans zombietankar som smittade av sig?

Trots att Marion har lyckats väldigt bra med sina karaktärer, de har alla en egen personlighet och röst, så kunde jag inte låta bli att tycka att de vissa gånger var ganska dumma. Spoiler, markera för att läsa. [Kunde inte förstå hur de tänkte efter att Julia lämnar flygplatsen  verkar ju helt idiotiska att gå mot något som med stor chans kan bli ens död.]

Tydligen gör zombiestadiget att man uppskattar alla de där små sakerna i livet, sånt som vi gör hela tiden men inte tänker så mycket på. Ibland var jag tvungen att läsa om vissa meningar eftersom jag inte trodde jag hade läst dem rätt. Men tydligen gjorde jag det, och som jag skrattade när jag väl hade förstått vad meningen betydde! Det var mest beskrivningar på hur R eller de andra zombierna uppförde sig som lockade mig att fnissa mest.

I slutet tyckte jag att boken var både bra och dålig, den var rolig och uppbyggande. Ett verklig minnesvärd läsupplevelse som får en att skratta och gråta.

Favoritkaraktär: R

Bästa del/scen: slutet var helt grymt!
Citat:  ”Åt…nyss” säger M och ser lite ogillande på mig.”Två dar … sen”Jag tar mig på magen igen.
”Känns tömt. Känns … dött”
Han nickar.”Äkten … skap”3 kommentarer:

 1. Jag vill läsa den här, filmen verkar ju vara sjukt kul! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör den det! Längtar så efter att se om den går upp mot boken. Får hoppas!

   Radera
 2. Är också jättesugen på att läsa den innan filmen kommer! ^^

  SvaraRadera