onsdag 19 december 2012

Glashuset - Rachel Caine

Glashuset (Vampyrerna i Morganville #1) av Rachel Caine
eng. Glass Houses (The Morganville Vampires #1)
Goodreads

Genre: urban fantasy, YA
Sidantal: 311
År: 2011

Handling

När Claire Danvers kommer till Morganville för att plugga på college tror hon att hennes största problem är de brutala tjejerna i elevhemmet. Men det visar sig snart att det finns mycket värre ­saker i Morganvilles nattmörker. Staden är sedan länge ett högsäte för vampyrer och det är de som är den verkliga makten bakom allt som sker i området. Den som inte har en vampyrs beskydd är ett vandrande mellan­mål och ingen lyfter på ögonbrynet om några av collegets studenter "försvinner".

Claire lyckas hitta vänner och skydd i Glashuset tillsammans med tre andra udda karaktärer: gotharen Eve, ­rebellen Shane och den mystiske Michael som försvinner varje morgon och dyker upp igen vid solnedgången. Men frågan är om ens deras gemensamma krafter är nog för att hålla dem vid liv tills solen går upp?


Bedömning & Tankar
Den enda anledning till varför jag köpte Glashuset var att det var att den var på rea, kostade inte mer än 35 kronor. Så jag hade inte så höga förväntningar i början, men jag hade ändå ett hopp om att jag skulle kunna hitta en ny och lång fantasyserie som jag skulle kunna plöja mig igenom under några månader. Vilket då denna serie passade perfekt för (hela 15 böcker i serien hittills! O.O) Och jag blev glatt överraskad.

Boken började spännande redan från första sidan. Det finns gott om konflikter som driver handlingen framåt och det händer något hela tiden ända fram till slutet. Där tog väl handlingen plötsligt slut, och avslutades i det nuförtiden kända tortyrredskapet som kallas "cliffhanger". 

Karaktärerna var jättehärliga och jag ville skratta rakt ut åt vissa saker (men jag satt på tunnelbanan som var fylld med folk, så jag var tyst och flinade som en idiot istället). Jag gillade främst Claire, hon var så smart och stod verkligen fast för vad hon ville och tyckte. Sedan gillade jag även Shane, Eve och Michael, de andra som bor i Glashuset. De verkade alla vara så härliga personer att jag inte kunde låta bli att tycka om dem.

Caine har lyckats skriva så att man hela tiden undrar vilka alla är och vad dem har gått igenom tidigare i sina liv, och trots att jag ville veta mer om varje person så fanns det tillräckligt mycket händelser och spänning att det vägde upp för bristen av information.

Som sagt så var det en serie planerad på 15 böcker, så det borde ta mig ett tag att läsa ut. Speciellt som jag har en massa andra böcker på min att-läsa-lista för ögonblicket. Men jag tycker att Glashuset var en väldigt bra första bok till serien och jag ser fram verkligen emot att läsa de andra böckerna. 

Favoritkaraktärer: Claire, Shane på en stark andra plats

Bästa del/scen: När Claire ser Michael på morgonen
Citat: " Får jag en öl?"
"Så fan heller."
"För att jag är sexton? Kom igen, Shane."
"Alkohol dödar hjärnceller, dumhuvud. Och dessutom blir det en öl mindre åt mig om jag ger dig en." Shane knackade sig på pannan. "Jag kan räkna."
- Claire och Shane


Den hittills kompletta serien:
1. Glashuset (eng. Glass Houses)
2. The Dead Girls’ Dance (sv. Döda flickers dans)
3. Midnight Alley (sv. Midnattsgränden)
4. Feast of Fools
5. Lord of Misrule
6. Carpe Corpus
7. Fade Out
8. Kiss of Death
9. Ghost Town
10. Bite Club
11. Last Breath
12. Black Dawn
13. Bitter Blood
14. Fall of Night
15. Daylighters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar