tisdag 4 december 2012

Scarlet - A.C. Gaughen

Scarlet (Scarlet #1) av A.C. Gaughen
Goodreads

Genre: fairytail retelling, äventyr, YA
Sidantal: 292
År: 2012

Handling

Many readers know the tale of Robin Hood, but they will be swept away by this new version full of action, secrets, and romance. 

Posing as one of Robin Hood’s thieves to avoid the wrath of the evil Thief Taker Lord Gisbourne, Scarlet has kept her identity secret from all of Nottinghamshire. Only the Hood and his band know the truth: the agile thief posing as a whip of a boy is actually a fearless young woman with a secret past. Helping the people of Nottingham outwit the corrupt Sheriff of Nottingham could cost Scarlet her life as Gisbourne closes in.

It’s only her fierce loyalty to Robin—whose quick smiles and sharp temper have the rare power to unsettle her—that keeps Scarlet going and makes this fight worth dying for.


Bedömning & Tankar

Fairytell retellings börjar bli en ny favoritgenre för mig. Vad är bättre än att återuppleva sina favoritsagor från barndomen? Och trots att Scarlet är en av mina första böcker inom genren, är jag överraskad över hur mycket jag gillade den.

Handlingen fångade mig redan från början och jag kunde inte lägga ner den förrän jag hade läst ut den. Scarlet var en så komplicerad karaktär att jag inte kunde låta bli att gilla henne, samtidigt som jag tyckte synd om henne. Hon är stark och självständig, men har fortfarande rädslor och ett mörk förflutet som jagar henne. Allt detta gör henne väldigt mänsklig i mina ögon.

Sedan finns också Robin Hood med i handlingen, tillsammans med Lille John och de andra fredslösa. Jag gillade verkligen Rob och John, de hade så olika personlighet och en viss charm över sig så att man föll handlöst. Något jag blev förvånad över var hur få fredslösa som faktiskt var med i handlingen. Om man läser originalversionen så var de väl mycket fler än bara en handfull? 

Då väldigt många inte gillar triangeldrama i böcker, men jag är ganska neutral i frågan. Jag varken gillar eller hatar dem, allt beror på hur författaren lyckas med relationerna som avgör vad jag tycker. Kärlekstriangel i boken var enligt mig ett sätt att visa vem Scarlet ville vara. Trots att hon i handlingen redan är fredslös, så har hon ändå valet att kunna återta sin födelserätt. Relationerna med Rob och John representerar hennes val som hon kan göra i livet.

Jag blev verkligen överaskad över twisten vid slutet. Såg verkligen inte att den skulle komma, trots att det nu i efterhand verkar ganska uppenbart. Och om jag hade läst Robin Hood originalet innan skulle jag säkert ha insett det redan innan jag började boken. Men jag gillade verkligen att bli överraskad, det gör det bara roligare att läsa då.


Texten var väldigt bra skriven, men jag fick kolla upp några nya ord som jag inte har läst förut. Det var dock bara några få, och det var ganska uppenbart vad de betydde. Jag kollade bara upp dem för att vara säker på att jag inte läste fel.

Scarlet är absolut en läsvärd bok som jag tycker alla ska läsa!

Favoritkaraktär: Scarlet

Bästa del/scen: början
Citat: “His arms went round my waist. He had a big grin, full of teeth like stars. "You saying you're the jealous sort,Scar?"
"I'm saying that some girls slap, but I have knives.” 4 kommentarer:

 1. Den verkar riktigt cool! :D

  SvaraRadera
 2. Åååh, älskar den här boken! <3 Kul att så många bokbloggare har börjat läsa den!

  SvaraRadera
 3. Jag var lite kluven när det gällde denna, men den galna tonåringen i mig vann och jag lät mig charmas. Hoppas fortsättningen blir lika bra och att den kommer snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe! ;) Det hoppas jag med! Vill så gärna veta vad som kommer att hända :D

   Radera