onsdag 5 december 2012

Trollkarlens Första Regel - Terry Goodkind

Trollkarlens Första Regel (Sanningens Svärd #2) av Terry Goodkind
eng. Wizard's First Rule (The Sword of Truth)
Goodreads

Genre: vuxen, fantasy
Sidantal: 336
År: 2002

Handling

Rickard Skiffer har av en slump räddat livet på den vackra Kahlan. Tillsammans har de sökt upp Zedd, den siste av de stora trollkarlarna och den ende som kan utse en ny Sanningssökare, mannen som med Sanningens svärd ska bekämpa den onde Mörken Rahl. Det blir Rickard som motsträvigt tvingas in i rollen som Sökaren.

Mörken Rahl har satt igång våldsamma krafter runt de magiska Ordens tre skrin. Innan årets första vinterdag randas måste han öppna skrinen om han ska lyckas få oinskränkt makt över världen. Men ännu har han inte funnit det sista skrinet och kunskapen om hur det skall öppnas.

Rickard vet att han måste hindra Rahl innan det är för sent. Med sig har han sin älskade Kahlan och den trofaste Zedd. Mot sig har han bottenlöst ondsinta krafter.


Bedömning & Tankar

Sanningens Svärd har länge nu varit en av mina favoritserier inom fantasy, och anledning till det är alla minnesvärda karaktärer, den helt unika handlingen som får en att läsa kapitel efter kapitel till den alldeles briljanta lösningen i slutet. 

Vid början av boken så har hela berättelsen tagit en helt oväntat vändning, vilket bara gjorde att jag måste läsa vidare för att veta vad som händer. Sen kommer ännu en vändning, sedan en till osv. Överraskningar är det gott om och 

Hela berättelsen är skriven från olika personers synvinklar/PoV, men istället för att bli irriterad på att det avslöjas för mycket eller att det blir förvirrande, lyckas Goodkind skriva på ett sätt som lurar en att se fram emot allt som kommer att hända. 

Eftersom denna bok hör ihop med handlingen i Sökaren kommer jag inte att göra recensionen mycket längre än så här, med tanke på att jag redan har skrivit en recension för första delen så kan det bli lite mycket med båda delarna. Dessutom vet jag inte direkt vad jag kan skriva mer än vad jag redan har gjort i någon av dem. Jag kan bara tipsa om att Sanningens Svärd är en väldigt bra serie för alla åldrar.

Trollkarlens Första Regel är uppföljaren till svenska översättningen Sökaren, och den andra och avslutande delen av första boken Wizard's First Rule. Översättningen av Goodkinds böcker kan vara lite förvirrande eftersom varje bok är översätt till två eller fler på svenska. Så jag har satt ihop en komplett lista längst ner i recensionen för alla som undrar vilka böcker som hör till samma bok osv.

Favoritkaraktär: Kahlan

Bästa del/scen: slutet
Citat: "När man är rädd för att misslyckas fruktar man något som inte har inträffat ännu."

Den hittills kompletta serien:

0. Debt of Bones (novell)
1. Wizard's First Rule (sv. Sökaren och Trollkarlens Första Regel)
2. Stone of Tears (sv. Tårarnas Sten, Färden från Lerfolket och Profeternas Palats) 
3. Blood of the Fold (sv. Blodets Församling och Trollkarlens Fästning)
4. Temple of the Winds (sv. Drömvandrarens Hämnd, Vindarnas Tempel och Månens Budskap)
5. Soul of the Fire (sv. De tre Klangerna, Eldens Själ och Det Stulna Svärdet)
6. Faith of the Fallen (sv. De Fallnas Tro och Palatset i Altur'Rang)
7. The Pillars of Creation (sv. Hål i Världen och Skapelsens Pelare)
8. Naked Empire (sv. De Värnlösa och Statyns Hemlighet)
9. Chainfire (sv. I Kahlans Spår och Utraderingen)
10. Phanton (sv. Skepnaden och I Det Fördolda)
11. Confessor (sv. Bekännarna och Midlands Sista Strid)
12. The Omen Machine (fristående sequel)

2 kommentarer:

  1. Älskar denna serien. Har du sett tv-serien också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, älskade den! Synd att det inte blev mer än två säsonger :(

      Radera