torsdag 20 december 2012

Ögat över Månskäran - Libba Bray

Ögat över Månskärna (Gemma Doyle #1) av Libba Bray
eng. A Great and Terrible Beauty (Gemma Doyle #1)
Goodreads

Genre: historisk, fantasy, YA

Sidantal: 417
År: 2007

Handling

Gemma är inte som andra flickor. Flickor med förfinade manér - som talar först när de blir talade till och som vet sin plats. Nej, sextonåriga Gemma passar inte riktigt in i ett viktoriansk England med normer som lär unga kvinnor att avstå från att leva ett självständigt liv. Men efter hennes mors tragiska och dramatiska död i Indien, hamnar Gemma så småningom på Spence - ett internat för fina och belevade flickor ...

Ögat över månskäran är en palett av prasslande kjolar, åtsittande korsetter och stränga konventioner i den viktorianska eran. Här finns mystiska skuggor i mörkret, dolda nattliga möten, magiska systraskap, men också hemliga brödraskap från fjärran länder - och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr Gemmas öde.


Bedömning & Tankar

Under flera år har jag velat läsa Ögat över Månskäran, och nu när jag väl har läst den så förstår jag inte varför jag väntade så länge. Boken var ganska bra, men den var inte så bra som jag hade hoppats.

Jag gillar i vanliga fall historiska böcker, och med fantasyinslag blir de bara ännu bättre, men av någon anledning dröjde det väldigt länge innan jag kom in i handlingen och kunde njuta av boken. Det var förstå då det faktiskt började ta några vändningar som jag tyckte att den var värd att läsa. Det var som att vänta på att ljuset skulle tändas - i mörkret ser man ingenting, men när det väl lyser upp så ser man plötsligt allting och vill börja se mer. 


Några saker som jag verkligen älskade med boken var språket. Beskrivningarna av miljöerna var väldigt poetiska och man märker hur mycket tid Bray har lagt ner på språket och de välutvecklade karaktärernas personligheter och bakgrunder. 


Något som jag blev irriterad på var när Gemma gick emot alla varningar hon fått, och faktiskt gjorde det. Hon hade fått flera bra anledningar till varför hon inte skulle göra det, och så går hon och gör det i alla fall. Blev så arg på henne!


Trots min långsamma början av boken så kändes det som sista halva delen av boken flög förbi. Dessutom är jag ganska nyfiken på vad som kommer att hända i de sista böckerna, så jag kommer nog att läsa dem någongång nästa år.

Favoritkaraktär: Felicity

Bästa del/scen: tecknarlektionen
Citat: Felicity skrattar till och säger med ett tonfall som en fashionabel dam: "Älskling, familjen Bryn-Jones har just skaffat en förtjusande målning i människoblod till sin salong. Vi måste ordna en likadan hos oss!"
"Jag tycker det är vämjeligt", säger Penelope.
- Felicity och Penelope


Den kompletta serien:
1. Ögat över Månskäran (eng. A Great and Terrible Beauty)
2. Upprorsänglar (eng. Rebel Angels)
3. Längtans Rike (eng. The Sweet Far Thing)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar