tisdag 18 december 2012

Helena - Josephine Angelini

Helena (Starcrossed #1) av Josephine Angelini
eng. Starcrossed (Starcrossed #1)
Goodreads

Genre: urban fantasy, paranormal romance, YA
Sidantal: 505
År: 2011

Handling

Helena Hamilton är extremt blyg. Så blyg att hon faktiskt mår fysiskt illa av att dra uppmärksamhet till sig. Problemet är att hon är 17 år, lång, blond, extremt bra på löpning och har ett ansikte som en gudinna skulle avundas henne. Som om inte detta skulle räcka för att få folk att glo på henne så händer det där med den nyinflyttade killen, Lucas Delos.
Det första Helena känner när hon ser Lucas är ett starkt hat. Hon vill verkligen döda honom. Och hon får ett ganska bra grepp om hans hals när hon anfaller honom i skolkorridoren ...
Den pinsamma skolkorridorskatastrofen visar sig vara början på ett nytt liv för Helena, och hon är verkligen inte den hon trott sig vara. Till exempel verkar inga vapen kunna skada henne.
Men det är inte bara hon som bär på en stor hemlighet: När Helenas och Lucas känslor för varandra går från iskallt till stekhett visar det sig att deras liv är bundna till en tragedi som utspelade sig för flera tusen år sedan. Precis som Sköna Helena och Paris vid Troja är de ödesbestämda att starta ett krig för sin kärleks skull. Ett krig som kan förgöra världen.
Trots att Helena och Lucas inser att de aldrig kan vara tillsammans, är de krafter som drar dem till varandra ännu starkare. Kan de trotsa det öde som står skrivet i stjärnorna?


Bedömning & Tankar

Det var en gång en solig dag mitt i staden med alla dess små butiker. Jag gick omkring med två gamla vänner  inne i en bokhandel, när vi gick förbi en bokhylla fylld med böcker för ungdomar. Där mitt i en hylla stod en bok som verkade lysa, boken hetter Starcrossed - Helena... Detta hände faktiskt sommaren 2011, och ända sedan dess har jag velat läsa boken, det tog mig bara över ett och ett halvt år att faktiskt skaffa den först. Men sedan läste jag ut den fort.

Jag tycker väldigt mycket om omtolkningar, speciellt de som grundar sig på grekisk mytologi, och världen som Angelini har byggt upp är otroligt fascinerande och jag kan inte vänta på att få reda på mer om den.


Karaktärsmässigt så finns gott om olika personligheter, några av mina favoriter var Cassandra och Diana. De var båda spännande att läsa om och det kommer bli ännu spännande att se vad som kommer att hända med dem. Helena, som är huvudkaraktären, tyckte jag också om. Men hon är inte direkt så insiktsfull och ganska naiv på köpet, så intrycket av henne var ganska svalt. Men hon hade ändå sina starka sidor vilket väger upp en hel del av hennes brister. 

Det är något som lockar med en omöjliga kärleken, speciellt i böcker. De populäraste böckerna handlar ju faktiskt om precis det förbjudna, strider där man slåss för kärleken och alla är så varierande att det inte känns som en återupprepning hela tiden. Jag tycker att just romansen mellan Helena och Lucas är ganska bra, med tanke på vad som avslöjas bland de sista kapitlen i boken. ;-)


Men trots att boken hade alla förutsättningar för att jag skulle älska den, så tyckte jag i slutet att den bara ganska bra. Inget mer. Det var en bra bok att fördriva tiden med, och den kan alltid bli bättre i senare böcker, vilket är något som jag hoppas. För det finns otroligt mycket kapacitet för att dem kommer att bli otroliga!

Favoritkaraktär: Diana

Bästa del/scen: spoiler [när Cassandra kastar ett svärd mot Helena]
Citat: ”Det vore så mycket enklare om jag var vampyr. Då skulle du förstå!”Den hittills kompletta serien:
1. Helena (eng. Starcrossed)
2. Hades (eng. Dreamless)
3. Goddess

4 kommentarer:

 1. Jag tycker serien är jätte bra, men bara på engelska. Så tokig är jag. xD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får hoppas att andra boken är något bättre. Har den på svenska hemma, så jag håller mig nog till översättningen hela vägen. Dessutom är omslagen såå fiiinnnaa!

   Radera
 2. Jag gillade också denna boken, men det kändes som att det var väldigt många idéer samlade i en bok, vilket gjorde den lite mindre bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägger hoppet på resten av böckerna. :)

   Radera