lördag 6 augusti 2016

Det lånade mörkrets riddare

Det lånade mörkrets riddare av Dave Rudden (eng. Knights of the Borrowed Dark)
Sidantal: 273
Utgiven: 2016
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_2600

Här har vi en bok som överraskade mig på ett trevligt sätt. Jag hade aldrig hört talas om den innan Modernista skicka ett ex till mig och den damp ner i min brevlåda. Efter en snabb läsning av synopsis på baksidan av boken tyckte jag att den lät intressant, och gissa om den var det!

Det lånade mörkrets riddare handlar om Denizen Hardwick som är föräldralös och bor på barnhemmet Crosscaper. En natt kommer det en man som berättar att han ska föra Denizen till hans faster, men på vägen dit blir de överfallna av ett monster. Denizen får då reda på sanningen om sin familj - att de är riddare som kämpar mot monster från skuggorna.

Vad jag fastade för när det kommer till boken är Denizens karaktär, konceptet och hur skrämmande handlingen kunde vara ibland, till och med chockerande. Boken riktar sig enligt Goodreads till Middle Grade, vilket är den engelska motsvarigheten till ungefär 9-12 år, och jag tror att många i den åldern (och äldre också) skulle verkligen uppskatta den. Det börjar kännas som om många böcker för yngre nuförtiden innehåller många läskiga teman - och då passar Det lånade mörkrets riddare perfekt!

Denizen som karaktär tyckte jag var helt okej. Han var en sympatiskt karaktär och jag gillade honom. Men den karaktärer jag fastnade riktigt mycket för var Simon. Simon som blev kvar på barnhemmet efter att Denizen hade åkt iväg och höll sig undan medan monster invaderade. Modiga Simon!

Jag är osäker på om Det lånade mörkrets riddare är en ensamstående bok eller början på en serie. Hittills har jag inte läst eller hört något om en fortsättning, men på Goodreads står det att det ska vara början på en serie - eller iallafall enligt vissa versioner där. Undrar lite om boken ens behöver en uppföljare, för jag tycker den står bra på egna ben. Den hade ett stark slut och även om jag gärna skulle vilja se mer av världen så kändes slutet rätt så.. avslutande.


Det bästa med boken: karaktärerna, handlingen och slutet.
Vad jag blev besviken på: ...

Varför jag rekommenderar den här boken: för att den är spännande och är perfekt för alla åldrar.

Tack till Modernista för pressutskicket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar