onsdag 2 januari 2013

Krigarkungens Sal - John Flanagan

Krigarkungens Sal (Spejarens Lärling #3) av John Flanagan
eng. The Icebound Land (Ranger´s Apprentice #3)
Goodreads

Genre: fantasy, äventyr, YA
Sidantal: 272
År: 2007

Handling

I slutet av andra boken, Det övergivna landet, blir Will och Evanlyn tillfångatagna av skandierna och nu vilar deras öde i händerna på Erak, deras fruktade ledare. Här kommer den spännande fortsättningen i tredje boken ur serien Spejarens lärling.

Spejarmästaren Halt har svurit på att rädda Will och är beredd att göra vad som helst för att hålla sitt löfte även om det innebär att han måste trotsa kungen. Halt blir bannlyst från riket Araluen och utesluten ur Spejarnas sällskap. Han ger sig av för att leta efter Will. Snart möter han Horace som bestämmer sig för att följa honom. På vägen blir de attackerade flera gånger av riddare, och Horace får tillfälle att visa vad han går för som slagskämpe.

Under tiden blir Will utsatt för en drog som raderar ut hans känslor och tankar. Han blir mer och mer beroende av drogen och är på väg att förvandlas till en viljelös slav. Ska Halt och Horace lyckas rädda Will innan det är för sent?


Bedömning & Tankar

(Innehåller spoilers från boken och tidigare utgivningar!)

Efter det något abrupta slutet av Det Övergivna Landet så följer man i Krigarkungens Sal upp hur det egentligen gick för Will & Evelyn samt för Halt som fortfarande är kvar i Araluen. 

Boken var i större delen en mellanbok mellan två större böcker, alltså att inget direkt stort eller jätteviktigt hände under händelserna. Men oavsett vilken bok så skriver Flanagan så att boken själv blir spännande att läsa trots bristen på större handling. 

Det går knappt ett kapitel av Flanagans böcker utan att det finns någon utveckling av karaktärerna. De växer för varje bok och varje händelse gav mig en ny syn på deras personlighet och karaktär. Som exempel har vi Horace. I början av första boken var han en riktig mobbare, men redan innan boken  var slut hade han och Will blivit mycket närmare vänner. Och nu i Krigarkungens Sal reser han med Halt under täckmanteln att han är en riktig riddare, trots att det strider mot hans eget samvete och lagarna i Araluen. Kanske har hans umgänge med spejarna gett honom en viss syn på att böja lagen, så länge det inte uppenbarar sig för mycket i slutet? :-P

Inte den bästa boken i serien, men fortfarande mycket läsvärd!

Favoritkaraktär: Halt

Bästa del/scen: spoilers [när Halt tar farväl av Gilan]Citat:
"Detta är Sir Horace. Han är medlem i riddarorden Feuille du Chêne." Han tystnade. "Eller var det Crêpe du Chêne den hette?" muttrade han för sig själv. "Äsch, det spelar ingen roll."
"Vad sa du?" frågade Horace och spände fast sin sköld.
"Jag sa till honom att du är Sir Horace av eklövets riddarorden," sa Halt. "Tror jag." Han kliade sig i huvudet. "Antagligen det, eller pannkakans riddarorden."
- Halt och Horace

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar