fredag 25 januari 2013

Halvblod - Sofie Trinh Johansson

Tack till Mörkerdottir för recensionsexemplaret! 


Halvblod (Halvblod #1) av Sofie Trinh Johansson

Goodreads

Genre: urban fantasy, paranormal romance, YA

Sidantal: 662
År: 2011

Handling

Aveline Johansson, 22 år, lever med ett hjärta skört som glas. Det stillasittande livet har gjort henne till en enstöring som umgås mer med rollkaraktärerna i sina böcker än med verkliga vänner. Men efter att ha råkat höra ett samtal mellan sina föräldrar, ett samtal hon vet att hon aldrig borde hört, förändras hela livet. Plötsligt befinner hon sig på flykt med den enda personen som vet vem och vad hon egentligen är. Men kan hon lita på Billy? Eller är hon i större fara med än utan honom?

Bedömning & Tankar

En vampyrbok av en svensk författare? Yay! Hur länge har man inte väntat på det! 

Halvblod har alla ingredienser för att vara en väldigt unik och utstående bok, men för mig blev den inte som jag hade hoppas.

Jag tyckte att läsa om Avelines tankar kunde vara lite förvirrande. För hon var hela tiden så ombytlig. Som när hon tänker att hon inte ska såra Billy någon mer gång, hon ångrar sig jättemycket - det märker man - men sedan händer det något och hon sårar honom igen. Och på det viset fortsätter det flera gånger i handlingen. Det var för många upprepningar av saker. 


Av någon anledning älskar jag Johanssons version av vampyrerna. De är verkligen den här grymma och hänsynslösa rasen som jagar människor, inte har några skuldkänslor för att de tar liv. Dessutom gillade jag att det fanns olika familjer, och att man inte riktigt visste hur alla vampyrer skulle uppföra sig. 


Att få läsaren att känna visar Johanssons begåvning med att skriva. Vid vissa scener ville jag bara skratta, andra ville jag inte ens läsa för att de var så beskrivande och hemska och upprörde mig så mycket att jag grät. Halvblod påverkade mig som ingen bok har gjort tidigare i det avseendet. 


Jag har inte mer än 5 svenska favoritförfattare, men jag kan verkligen tänka mig att läsa mer av Johansson. Men jag skulle vilja att hon tappade ner på böckernas längd lite, det händer så mycket och jag undrar hela tiden hur handlingen kommer att fortlöpa, men det känns verkligen att det är en lång bok! Kunde tänka mig att hon kunde korta ner den med några 100 sidor och göra handlingen mer koncentrerad.


Längden och det ganska händelselösa slutet gjorde jag drog ner betyget väldigt mycket. Jag älskade första halvan - då får man lära känna Aveline och Billy ganska bra, det finns både ett mysterium och en konstant spänning som driver en att vänta sidor. Men sedan hände det, Spoilers [TRIANGELDRAMA] och det är något som jag inte klarar av. Jag ville ha mer spänning, mer varierande handling som det var i den första halvan. Det som gjorde boken unik!

Som sagt Halvblod är en väldigt bra bok, men de sista 300 sidorna blev jag väldigt besviken på. Jag rekommendera ändå boken, för den är något som man inte glömmer i första taget!

Favoritkaraktär: Domino

Bästa del/scen: Paris


Citat:
"Mina sinnen verkade få eget liv, de styrdes mer av impuls än min egen vilja. Det skrämde mig för det kändes som om jag inte hade någon över mig själv. Och att inte veta vem jag var längre, var mer skrämmande än allt."

"Vad tänker du på?"

"Jag - jag vet faktiskt inte. Jag känner mig bara så... Jag vet faktiskt inte, Alexander. Förvirrad, kanske är rätt ord."
"Ja, förvirrad är nog rätt ord när man inte vet vad man känner."

Den kompletta serien hittils:
1. Halvblod
2. Vingar av Glas
3. Leva Älska Brinna Dö

3 kommentarer:

 1. Jag blir faktiskt lite nyfiken på denna bok. Jag har inte läst några vampyrböcker förut och jag tror jag skulle gilla den här. I alla fall en del av boken. Grymma och hänsynslösa vampyrer utan skuldkänslor? Intresset har vaknat haha.

  Synd bara att den är så lång och läste också att texten är liten i boken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är om man läser pocketversionen, det finns en större eller så kan man skaffa den som e-bok. :)

   Radera
  2. Åh okej, då skaffar jag nog den som är större istället någon gång. Har ingen läsplatta och orkar nog inte sitta framför datorn och läsa x)

   Radera