tisdag 1 januari 2013

De Andra Sagornas Bok - Emma Lundqvist

Tack till Mörkerdottir för recensionsexemplaret!


De Andra Sagornas Bok av Emma Lundqvist
Goodreads

Genre: fairytale retelling, YA
Sidantal: 181
År: 2010

Handling
Det finns de som aldrig fick sin saga berättad. I år efter år har dessa sagornas bifigurer bidat sin tid i böckernas marginaler, otåligt väntande. Ytterligare andra har stillatigande tvingats bevittna hur deras saga förvanskats till oigenkännlighet. Förgäves har de väntat på upprättelse. Väntat på att de nedpräntade bokstäverna ska bilda de ord som gått förlorade. Att den historia som berättas ska vara sann.

Nu är tiden inne. Det är dags att berätta dessa glömda sagor, som de verkligen utspelade sig. Dags att ta reda på vem som är ond och vem som är god och om det existerar några lyckliga slut.

Här finns Blygers berättelse om Snövit så som han upplevde den och här har den lilla sjöjungfruns storasyster fått komma till tals. Häxan som mötte Hans och Greta har fått ge sin version av vad som hände i pepparkakshuset och prinsessan har själv fått berätta om den tid hon levde fängslad i drakens grotta.

Varje öde är en saga, men alltför många blev aldrig berättade. Inte förrän nu. Här, i De Andra Sagornas Bok.

Bedömning & Tankar
Redan från början visste jag inte riktigt vad De Andra Sagornas Bok handlade om, men jag visste att på något sätt skulle den handla om sagofigurer. Men jag blev väldigt överraskad på vilket sätt Lundqvist hade skrivit på.

Jag kom snabbt in i handlingen och sedan fortsatte jag bara att läsa till sista sidan. Sagornas var så annorlunda i jämförelse med dem man redan känner till, och att de var skriva från en annan person i samma saga skapade en otroligt fin stämning.

Boken är otroligt välskriven, texten varierade med de olika sagornas, tidperioder och personerna. Och miljöerna är väldigt vackert beskrivna, och jag kan tänka mig att läsa om den bara för att få uppleva det igen.

Det ska dock uppmärksammas att handlingen är skriven som en saga, och som är vanligt i sagorna så berättades dem ju inte för att vara spännande. De skrevs för att man skulle lära sig någonting, och jag tycker Lundqvist fångar sagornas väsen riktigt bra på det viset.

En bra bok som jag rekommenderar till alla som letar efter en svensk omtolkning på klassiska sagor och mytologi.

Favoritkaraktär: Sagoberättaren
Bästa del/scen: samtalen mellan Guillermo och Sagoberättaren


Citat:
"I sagor är det vita vitt som nyfallen snö och det svara lika mörkt och smutsigt som de förkolarna resterna av lägerelden de berättades vid. Det goda står emot det onda och de renhjärtade går segrande ur striden. Slutet är gott, allting är gott och de levde lyckliga i alla sina dagar."

2 kommentarer: