lördag 5 januari 2013

Rubinröd - Kerstin Gier

Rubinröd (Edelstein Trilogie #1) av Kerstin Gier
original. Rubinrot (Gem Trilogy#1)
Goodreads

Genre: science fiction, romance, YA
Sidantal: 345
År: 2012

Handling
Gwendolyn Shepherd lever med sin stora och speciella familj i London. I väntan på att hennes malliga kusin ska göra sin första tidsresa, fördriver Gwen tiden med att plugga och hänga med sin bästa kompis efter skolan. Ända tills den dag hon plötsligt befinner sig i det viktorianska London i slutet av 1800-talet!

Gwendolyn finner sig snart indragen i hemliga planer och mystiska intriger som ett uråldrigt ordenssällskap under ledning av 1700-talsgreven av Saint Germain planerar. Tillråga på allt så utses den några år äldre Gideon, snygg men värsta stroppen, till hennes ledsagare för att hjälpa henne med de första tidsresorna.

Bedömning & Tankar
Jag hade aldrig hört talas om Rubinröd innan den började att dyka upp på massor av bokbloggar. Så självklart blev jag väldigt nyfiken på vad det var som gjorde boken så populär. Och då skaffade jag hem den och började med något som senare blev en sträckläsning långt in på natten.

Det finns mycket som jag gillade med boken (utöver det urläckra omslaget!) och en av dem var Gwen själv. Hon är verkligen en stark karaktär, och då menar jag mest hur hon kan klara av att helt plötsligt ändra hela sitt liv. Hon hade en jättebra berättarröst, men ibland tyckte jag att sakerna hon pratade om var lite barnsliga. Eller det kanske bara är den svenska översättningen som har blivit så.

Gillade dialogerna mellan Gwen och Gideon, sarkastiska kommentarer är alltid något som jag uppskattar. Gideon tyckte jag faktiskt inte om i början, men ju längre in i boken man kom desto mer började jag se av honom än den arroganta kärleksintresset. Han blev faktiskt en av mina favoritkaraktärer i slutet.

I början hade jag jättesvårt att avgöra vilken tid Gwen egentligen befann sig i sitt vanliga liv. Jag letade hela tiden efter något som kunde hjälpa mig att bestämma vilken tidsålder det var, men efter ett antal nämnande om Madonna, mobiler och internet kunde jag besluta mig om att det var modern tid. Kändes ganska pinsamt att jag inte kunde komma på vilket år händelserna utspelade sig i. Men eftersom jag visste att det handlade om tidsresor kommer jag kanske undan med det. Hoppas jag.

Kan tänka mig att jag kommer att läsa flera böcker om tidresor. Det var väldigt spännande att läsa om det, och man kan nog sätta in det i dem flesta genrer så det finns en stor variation på alla böcker med just det temat. Ser mycket fram emot att få läsa andra boken i serien, Safirblå, som kommer ut i mars.


Favoritkaraktär: Gwen
Bästa del/scen: Spoiler [När Gwen fick se sig själv i det förflutna]Citat: "Jag höjde på ögonbrynen, precis som jag hade sett honom göra. Oj, vilken grym känsla! Det var nära att jag flinade, så stolt var jag över mig själv."
- Gwen

2 kommentarer:

  1. Tycker också omslaget är riktigt snyggt, så tråkigt att safirblå inte blir samma :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. håller med! man kanske ska ta de tyska omslagen (som har siluetterna) istället. visserligen kan jag inte tyska, men böckerna skulle matcha :D

      Radera