lördag 12 januari 2013

Om Jag stannar - Gayle Forman

Om Jag Stannar (If I Stay #1) av Gayle Forman
eng. If I Stay (If I Stay #1)
Goodreads

Genre: contemporary, YA
Sidantal: 190
År: 2009

Handling

På ett ögonblick förändras allt. Det sista Mia minns är att hon sitter i baksätet på bilen tillsammans med sin familj. Det har snöat på morgonen och de är på väg till goda vänner.

I nästa ögonblick ser hon sig själv bli buren ut ur bilvraket och räddningspersonalen kämpar för hennes liv.

Under de 24 timmar som följer får vi genom Mias tillbakablickar och reflektioner över de människor hon ser i sjukhusets väntrum, lära känna hennes liv och hennes val.

Och nu står hon inför det svåraste valet av alla leva vidare med smärtan eller släppa taget?

Bedömning & Tankar
Ibland kan man tycka att tjocka böcker skulle ha behövt vara några hundra sidor tunnare, och ibland tycker man att tunna böcker behöver några hundra sidor mer. Om jag stannar är knappt 200 sidor lång, men trots det är den otroligt innehållsrik och känslosam - en helt perfekt storlek för den här typen av böcker.

Hela bokens syfte är att man ska få följa Mias händelser i livet och på så vis lära känna henne och förstå det val som hon kommer att göra. På det hela lär man känna Mia långt mer än med många andra karaktärer i andra böcker.

Berättartekniken Forman använder med en massa tillbakablickar samtidigt som man följer vad som händer med Mia när hon går omkring som en ande var väldigt intressant och skickligt gjort. Stämningen av det Mia berättar känns ända in i märgen när man läser, så en mindre känslomässig bok får man leta efter.

Jag tyckte att Mia och Adams förhållande var lite smålustigt. Inte så att jag tycker att det är roligt med hur hon har dött och han sörjer, nej, jag menar med deras personligheter. De är otroligt olika och har bara några saker som de har gemensamt, och på det viset förstår jag inte att de är ihop. Mia berättar själv att hon inte är riktigt säker på hennes förhållande med Adam, och det får mig att undra varför de ens är tillsammans. Men det är väldigt fint ändå, för man märker att de bryr sig om varandra väldigt mycket, och det är ju det som egentligen räknas!

En otroligt bok som rekommenderas att läsa när man behöver något att tänka på förutom sitt eget liv. Boken får en verkligen att ställa frågor om vad som är viktigt i livet och att inte ta något för givet.

Favoritkaraktär: Mia

Favorit del/scen: första dejten


2 kommentarer:

  1. Jag har velat läsa denna sååå länge!! Och nu blev jag ännu mera pepp. Tack för en fin recension! :D

    SvaraRadera