fredag 16 september 2016

Fang Girl

Fang Girl av Helen Keeble
Sidantal: 352
Utgiven: 2012
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_2568

Fang Girl cirkulerade för några år sedan runt på hos flera bokbloggare, både svenska och engelska, och då blev jag intresserad av den eftersom många jag litar på rekommenderade den. Men efter att ha läst bokens synopsis var jag lite tveksam och det dröjde tills nu då jag hittade den på biblioteket som jag faktiskt läste den.

Boken handlar om tonåringen Jane som är en expert när det kommer till allt om vampyrer. När hon vaknar upp i sin kista (som ligger under jord), kan hon därför direkt dra slutsatsen att hon är en vampyr. Vad hon inte vet är vilka utmaningar det faktiskt kommer att utsätta henne för.

Det jag tycker är lite roligt med boken är att den känns unik och som en parodi på samma gång. Kebble tar upp massor av vampyr-referenser (mest från böcker och filmer) men hon skriver också om några små guldkorn från gamla legender. Blandningen blev bland det roligaste jag har läst.

Jane är en karaktär som jag kan känna igen mig i, eftersom jag också har befunnit mig i en vampyrfas när jag var omkring 15-16 år. Det var så mycket nostalgi när jag läste boken att jag bara ville läsa vidare för att uppleva så mycket som möjligt!
   Utan tvekan känns Jane som en typiskt tonåring - med alla problem och känslor det innebär samt några vampyrproblem. Hennes föräldrar och lillebror älskar jag, deras personligheter flyger från sidorna och det märks hur mycket de älskar Jane (trots vissa teorier om zombie-systrar).

Helen Keeble imponerar utan tvekan sin debutnovell och jag vill just ju bara läsa hennes andra bok. Verkar inte som om hon har publicerat några andra böcker eller har planer på det, vilket är tråkigt. Men då kan du alltid läsa Fang Girl flera gånger och skratta åt hur briljant den är!


Det bästa med boken: humorn och karaktärerna.
Vad jag blev besviken på: ...

Varför jag rekommenderar den här boken: för att det är sällan jag möter en bok som känns så unik och igenkännande på samma gång.

2 kommentarer: