torsdag 22 september 2016

Bloggstafett: Vi är en

Här är mitt inlägg för bloggstafetten för boken Vi är en av Sarah Crossan från förlaget B. Wahlströms. Igår publicerade Booze'n'Books sin recension och imorgon är det Idébanken för timida bibliotekarier tur. Titta gärna förbi hos dem!

Tack till B. Wahlströms för recensionsexemplaret!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vi är en av Sarah Crossan (eng. One)
Sidantal: 448
Utgiven: 2016
Språk: Svenska
Betyg: 5/5 stjärnor!


Har ni någon gång upplevt känslan att det är en ära att få läsa en bok? Att få ta del av karaktärers berättelser? Att förundras över hur en författares ord kan framföra så mycket mening? För mig var det en ära att få läsa Vi är en.

Grace och Tippy är 16-åriga siamesiska tvillingar, sammanlänkade vid höften. De har under hela sitt liv fått hemundervisning, men då deras föräldrar inte längre har råd att betala för det blir de tvungna att börja i en vanlig skola. Där kommer de för första gången i kontakt med vad de har missat och trots att de blir utstirrade får de vänner och börjar trivas. Men det börjar snart uppdagas att Grace och Tippy inte mår så bra.

Vi är en utspelar sig från den ena av tvillingarnas perspektiv, Grace. Grace är blyg och säger inte så mycket, det gör Tippy däremot. Tippy är inte rädd att säga eller göra saker hon vill. Om det är något jag älskar med Vi är en så är det förhållandet mellan Tippy och Grace. Utan tvekan är det en av de bästa skildringar om syskon jag har läst!

Det är flera saker som gör Vi är en speciell i mina ögon - utöver Grace och Tippys syskonförhållande - och en av de sakerna är att den är skriven på vers. Även om den går relativt fort att läsa en bok på vers, så händer det mängder av saker i handlingen, förhållanden utforskas och flera karaktärers berättelser syns i och mellan raderna.
   En annan sak är hur Crossan skriver längst bak i boken om hur hon har arbetat med berättelsen om Grace och Tippy, (vilket det finns flera referenser om i själva handlingen) och det är att den är väldigt verklighetsbaserad. Vilket gör att boken känns extra viktig att läsa.

Vi är en är en bok som jag utan tvekan kommer att tänka på under lång tid och läsa om många gånger i framtiden. Rekommenderas varmt!


Det bästa med boken: Grace och Tippy.
Vad jag blev besviken på: ingenting!

Varför jag rekommenderar den här boken: för att verklighetsbaserade livsberättelser är bland de bästa böcker att läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar