fredag 7 juni 2013

Jag, En - David Levithan

Jag, En av David Levithan 
eng. Every Day
Goodreads

Genre: contemporary, YA

Sidantal: 250
År: 2013

Handling

Tänk dig att vakna upp i någon annans kropp, ett nytt liv, för en dag, varje dag. Så lever En, huvudpersonen i David Levithans nya roman. En vet inte varför eller hur det ens är möjligt. Det är bara så livet ser ut. Alltid har sett ut. Varje dag ställs En inför nya situationer, nya relationer, 
nya sammanhang. Ingenting varar och ingenting får växa. När man är gäst för en dag i en annans liv är det otänkbart att knyta an till någon, att skaffa vänner, omöjligt att hitta kärleken. 
Ändå är det precis vad som händer. En dag, i 16-åriga Justins kropp, blir En handlöst förälskad i Rhiannon, Justins flickvän. Men hur kan man hålla fast vid någon när man inte vet vem man kommer vara nästa morgon? En och Rhiannon ställs inför en utmaning som ingen tidigare har ställts inför, men frågan är den tidlösa, eviga: Kan kärleken verkligen övervinna allt?


Bedömning & Tankar

Ända sedan jag började bokbloggade så har jag kommit över massor av olika författare, men ingen har nog hyllats så mycket som David Levithan. Och som med alla populära författare och deras böcker man inte har läst kan ens förväntningar vara väldigt höga, ibland lite för höga. Men för en gångs skull steg bokens värde högre än vad jag trodde från början!

Hela konceptet med att En för varje dag vaknar i en ny kropp är väldigt nytt och spännande enligt mig. Jag tyckte att det bästa med hela boken var att se hur alla människor En "besatte" levde sina liv. Ingen var den andra lik, och alla situationer som En hamnade i kunde vara så berörande att jag var tvungen att avbryta läsningen ibland. 


Hela romansen mellan En och Rhiannon var väldigt fin tyckte jag, om än lite overklig. Jag förstår att En vill ha något eget i sitt liv, så mycket som hen kan iallafal, men det blev lite stalker-känsla under vissa delar av berättelsen. Och det var nog det som gjorde att jag inte riktigt köpte historien, men trots det så gillade jag bokens budskap och jag kan mycket väl tänkte mig att fortsätta läsa liknande böcker!  

Favoritkaraktär: En

Bästa del/scen: Stranden

Citat
"Vi vill alla att allt ska vara bra. Vi önskar oss egentligen inte att det ska vara fantastiskt eller underbart eller enastående. Vi nöjer oss utan vidare med bra, för oftast räcker det med bra."

"Åtrå är åtrå och kärlek är kärlek, det är min erfarenhet. Jag har aldrig blivit förälskad i ett kön. Jag har fallit för individer."

4 kommentarer:

 1. Fick bokpaketet idag. Supermånga tack! Steel har jag haft på min TBR jättelänge så det var perfekt. Den andra hade jag inte hört talas om tidigare, men den lät spännande. Tack igen! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade böckerna iallafall! :D Hoppas du kommer gilla dem efter att du har läst dem också! :P

   Radera
 2. Tyckte typ precis som du om den här boken :) Annorlunda och jättefin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om hans andra böcker är liknar den här? Ska nog läsa dem någon gång också :)

   Radera