tisdag 18 juni 2013

Dödens Stad - Peter Bergting

Dödens Stad (Legenden om Morwhayle #3) av Peter Bergting
Goodreads

Genre: fantasy, YA
Sidantal: 272
År: 2013

Tack till Semic Bokförlag för recensionsexemplaret!

Handling
Drakar, monster och otroliga äventyr - Sveriges bästa illustratör Peter Bergting imponerar som författare och fortsätter att måla upp en fantastisk värld i berättelsen om två syskons omtumlande resa. Med osviklig känsla för spänning, driv och magi tar Peter Bergting oss med till en hänförande värld som myllrar av monster, trolldom och mystiska varelser vars like ingen någonsin sett. Serien Legenden om Morwhayle är en fantastisk läsupplevelse för alla som uppskattar äventyr! I centrum står syskonen Arteil och Malda, som skildes åt som små och har vuxit upp med helt olika förutsättningar. Arteil bodde med sin far i en lugn småstad medan hans syster Malda växte upp hos den ondskefulle häxmästaren i hans döda stad. I den spännande fortsättningen måste syskonen kämpa tillsammans för att läka den sårade världen. De måste också ta reda på vad det magiska demonsvärdet vill ? Och hur ska det gå för varulven, bargesten och draken?

Bedömning & Tankar
Vilka ord kan egentligen beskriva de mästerverk som Peter Bergting har skapat? Jag har hittills bara läst hans böcker i Morwhayle-serien, men jag är redan inställd på att lägga fingrarna på allt han har skrivit!

Under sista boken i serien så har världen gått under (eller håller på att gå under? hängde inte riktigt med där) och Arteil och Malda är på uppdrag med att försöka rädda den. De reser runt en hel del, vilket är ganska normalt i epic/high fantasy böcker men på något sätt lyckas Bergting göra så att det inte blir så utdraget. Det kanske har att göra med att boken är några hundra sidor kortare än t ex Eragon eller A Song of Ice and Fire serierna, men det gör den inte mindre bra för det!

Det bästa med Bergtings serie är att man aldrig kan förutse vad som kommer att hända näst, det är ständiga överraskningar och det gör läsandet så mycket roligare! Och de fina illustrationerna som dyker upp med jämna mellanrum höjer bara nöjet!

Jag har egentligen inte så mycket att tillägga som jag inte har nämnt tidigare redan, så det enda jag kan säga att om ni inte redan har läst Bergtings serie så borde ni verkligen göra det! En upplevelse värd tiden man lägger ner på den.

Jag är så glad över att Bergting kommer att ge ut flera böcker som utspelar sig i samma universum som Morwhayle-serien! Vad tror ni att den kommer handla om?

Favoritkaraktär: Malda
Bästa del/scen: Dalen

Citat
Värden fnös och sköt fram en korg med bröd. "Här, se till att äta. Du behöver all kraft du kan få." Han slog sig på bröstet. "Och så får du hår på bringan!"

"Ibland kan även små demonprinsessor behöva hjälp av en vis rådgivare", log draken.
Malda utstötte ett frustrerat pipande ljud och körde ner hälarna i marken. "Jag är sjutton år, Gorgo! Jag kan fatta dåliga beslut på egen hand!"
"Jag är femtusen år, Malda, och jag tänker sätta dig på plats om du protesterar."

"Sådär", sade Arteil. "Är det något du vill säga innan vi går över? Några sista ord?"
"Du ser ännu mer ut som en flicka när du har hästsvans, lillebror. Jag tror det är något med luggen."
"Du är oförbätterlig", suckade han.

Andra delar i serien:
1. Häxmästaren
2. Demonprinsessan
3. Dödens Stad

2 kommentarer: