lördag 3 oktober 2015

Svart som ebenholts

Svart som ebenholts av Salla Simukka
Serie: Lumikki Andersson #3
Sidantal: 167
Utgiven: 2015
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor

Obs! Se upp för spoilers från tidigare delar i serien!


Jag läste första boken i den här serien, Röd som blod, ungefär för ett år sedan och blev helt klart förtrollad av Lumikki. Även under Svart som ebenholts är Lumikki med om en hel del och jag tycker Simukka lyckas väldigt bra med handlingen, speciellt med tanke på att boken bara är 167 sidor lång.

Efter händelserna i Prag under sommaren har Lumikki blivit något av en mindre kändis hemma i Finland. Hon syns i tidningar och blir gång på gång frågad av reportrar om intervjuer. I Svart som ebenholts är Lumikki tillbaka i gymnasiet, hon är tillsammans med Sampsa och hon spelar rollen som Snövit i en skolpjäs. Men allt är inte frid och fröjd, Lumikki börjar få hotfulla meddelanden och hemligheter börjar luckras upp. Det är bara en tidsfråga innan något kommer hända.

På sätt och vis var nog Svart som ebenholts den mest spännande boken i serien - för den hade en helt annan ovisshet än de andra böckerna. Den var helt klart mer känsloladdad och jag tyckte Lumikki verkligen utvecklades under handlingens gång. Hon blev starkare som person och kom också till en väldigt klok insikt i slutet (vilket jag inte tänker skriva här, för det skulle vara spoilers!). 

Det fanns en väldigt påtaglig skillnad i Lumikkis karaktär i jämförelse med henne under de tidigare böckerna. Det kändes väldigt mycket som om hon inte riktigt visste vem hon var eller hur hon skulle bete sig, och med tanke på omständigheterna i boken är det kanske inte någon överraskning. Lumikkis tankar är väldigt inne på mysteriet med hennes familj efter sommaren i Prag, och det känns  ändå ganska naturlig att de skulle vara det - med tanke på vad som händer.

Simukka avslutar böckerna om Lumikki som hon började dem - helt fantastisk och enastående. Rekommenderas varmt!


Det bästa med boken: handlingen och spänningen.
Vad jag blev besviken på: att den inte var längre.

Varför jag rekommenderar den här boken: för Lumikki är bad ass och det är väldigt sällan det finns böcker som är både ungdomsböcker och thriller.

Andra delar i serien:
3. Svart som ebenholts

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar