söndag 10 februari 2013

The Red Pyramid - Rick Riordan

The Red Pyramid (The Kane Chronicles #1) av Rick Riordan
Goodreads

Genre: fantasy, mythology, YA/MG

Sidantal: 516
År: 2010

Handling

Since their mother's death, Carter and Sadie have become near strangers. While Sadie has lived with her grandparents in London, her brother has traveled the world with their father, the brilliant Egyptologist, Dr. Julius Kane.

One night, Dr. Kane brings the siblings together for a "research experiment" at the British Museum, where he hopes to set things right for his family. Instead, he unleashes the Egyptian god Set, who banishes him to oblivion and forces the children to flee for their lives.


Soon, Sadie and Carter discover that the gods of Egypt are waking, and the worst of them —Set— has his sights on the Kanes. To stop him, the siblings embark on a dangerous journey across the globe - a quest that brings them ever closer to the truth about their family and their links to a secret order that has existed since the time of the pharaohs.


Bedömning & Tankar

Under en lässvacka är mitt tips till alla att läsa om sina favoritböcker. Man vet att man inte kan bli besviken, och istället för att det känns trögt, så känns det som om jag helt enkelt spenderar massor av tid med gamla vänner!

Jag läste The Red Pyramid första gången när den precis hade kommit ut, alltså 2010, och det förvånar mig hur mycket jag hade glömt från den. Hela handlingen utspelar sig utifrån egyptisk mytologi, och även om jag kan skryta med att jag kan en del, så lär jag mig så mycket när jag läser Riordans böcker. De är ibland som värsta uppslagsverken, över myter inom grekisk/romersk/egyptiskt mytologi! Och det gör dem bara ännu mer intressantare, så om man inte gillar själva handlingen så kan man alltid läsa för att lära sig något. 


Riordans språk är som vanligt helt underbart. Men man märker en lite mer allvarligare underton som inte finns med i hans tidigare Percy Jackson-serie. Som exempel; hur Sadie och Carter separeras efter att deras mamma har dött, och bara därefter träffas två gånger om året. Det är ett återkommande ämne och det tas upp flera gånger om hur det har påverkat och format dem, hur de är avundsjuka på varandras liv osv. Jag kan inte ens föreställa mig känslan av att bara kunna se någon av mina syskon så lite. Skulle sakna dem som bara den, och skulle nog bli ledsen och gråta bara av att tänka på dem. I början av boken så bråkar Sadie och Carter en hel del, men hela tiden som handlingen går framåt kommer de närmare varandra. Det hela är väldigt fint att läsa om, och det märks verkligen att de bryr sig om varandra - även om de retar varandra nästan hela tiden. 


Boken är skriven från både Sadie och Carters PoV (point of view), men jag hade inga större problem med att veta vem som var vem. Medan Carters har en lugnare och mer beskrivande röst, så är Sadie den sarkastiska rösten och hon är den som mest driver med allt och alla. Det var väldigt underhållande att läsa hur hon hela tiden kan hitta på nya smeknamn på Carter, hon har en väldigt stor fantasi faktiskt!

Som det märks så har jag något av en dyrkan av Riordans böcker, vilket kanske påverkar mitt omdöme om böckerna. Typ som "men det är ju han/hon som har skrivit den, självklart är den bra!"-tankar, men jag är helt ärlig och erkänner att jag har aldrig har haft några sådana tankar när jag läser hans böcker. De är helt enkelt awesome allihopa och värda att läsas flera gånger om!

Favoritkaraktär: Sadie

Bästa del/scen: slutstriden


Citat
“Fairness means everyone gets what they need. And the only way to get what you need is to make it happen yourself.” 

“You know how hard it is to feel like an extreme falcon-headed combat machine when somebody calls you "chicken man"?”

“Ah, Mastery of the Five Elements!"
"Is that the one we want?" I asked.
"No, but a good one. How to tame the five essential elements of the universe - earth, air, water, fire, and cheese!"
"Cheese?”

“Well," I said. "If you need me, I'll be outside, playing with sharp objects.”

“Egyptians believe in the power of the sunrise. They believe each morning begins not just a new day, but a new world.”

Den kompletta serien:
1. The Red Pyramid
2. The Throne of Fire
3. The Serpent´s Shadow

2 kommentarer:

 1. Är serien bättre än Percy Jackson? Är så sugen på att läsa den ändå men är lite nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska jag kunna svara på det? Jag gillar både serierna och de är helt underbara. Att välja mellan dem är som att välja mellan... varm choklad och te. Både har sina styrkor och svagheter, men ibland föredrar jag choco över te, eller te över choco. Det är en helt omöjligt fråga för mig att svara på!
   Men om du gillar PJ så tror jag att du kommer att gilla KC. :D

   Radera