lördag 2 februari 2013

Far From You - Lisa Schroeder

Far From You av Lisa Schroeder
Goodreads

Genre: vers, contemproary, YA
Sidantal: 355
År: 2010

Handlig
LOST AND ALONE... DOWN THE RABBIT HOLE.

Alice thought she knew
what solitude was:
Her mother - gone.
Her father - remarried with a newborn daughter.

Now...
Trapped
in the icy embrace
of a deadly snowstrom,
Alice faces the true meaning of loneliness.

But hope
may not be as far away 
as she thinks...

Bedömning & Tankar
Jag har ganska länge nu undrat över det här med böcker skrivna på vers. Vad är det som gör att att dessa böcker blir så stora hos sina läsare? Handlar det om att de är snabba att läsa? Eller är det det poetiska som lockar så mycket? Efter att ha läst Far From You kan jag nu dra mina egna slutsatsar, och det är att versböcker är helt enkelt underbara!

Man kastades direkt in i handlingen och det kräves inte många sidor för att man direkt skulle kunna sätta sig in hur Alice upplever sin vardag. Efter att hennes mamma dött i cancer, gifter sig Alices far om sig och får en dotter till. Alice tar inte detta väl, eftersom det känns som om hon känner att hon blir ersatt av Victoria och Ivy och hennes enda stöd är hennes pojkvän och bästa vän. Jag kan enkelt sätt mig in i hur Alice måste känna sig, alla har nog känts sig som henne någon gång. 

En stor fördel med verser är att det inte finns så många onödiga ord och händelser, vilket i en normalt skriven bok oftast finns med för att fylla ut och ge en chans att läsa känna karaktärerna. Visst finns det vardagliga händelser i Schroeders bok också, men de har en större betydelse i sammanhanget och ger en stämning som man nästan kan ta på. Det handlar väldigt mycket om känslor, det är det som driver handlingen framåt hela tiden. 

Jag gillade verkligen bokens berättelse och sättet det var skrivet på. Det var en snabb läsning, vilket jag alltid uppskattar, och dessutom var det hela så känslosamt att jag bara ville gråta typ hela tiden! Det är en så otroligt vacker och fin historia som gör att jag vill läsa flera i samma stil.

För er som inte har provat att läsa böcker på vers borde verkligen göra det! Och speciellt om ni läser Far From You borde ni kanske ha näsdukar i närheten, bara ifall att. 

Favoritkaraktär: Alice
Bästa del/scen: snöstormen

Citat
My wings lift me
out of the snow,
above the trees,
into the clouds.

My wings carry me
to a place where
all is washed clean
and there is light.

My wings give me
a view of you,
afraid of the shadows,
alone in the cold.

My wings show me
when I'm far from you;
it's like an icicle
through my heart.

My wings return me
to the soft patch of snow
where the sun shines brightly
and love brighter still.

6 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någon versbok förut och alltid undrat vad som är så speciellt med dem, men jag tror faktiskt jag måste ta och läsa någon versbok snart. Vill ju också uppleva detta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Jag blev iallafall inte besviken även om det här var min första. Funderar på att skaffa egna versböcker, bara för att jag vill läsa fler. :D

   Radera
 2. Måste verkligen läsa något av henne!

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Även om jag bara har läst en, så håller jag verkligen med dig! Blir spännande att utforska andra böcker inom samma område i framtiden C:

   Radera