söndag 3 februari 2013

Demonprinsessan - Peter Bergting

Tack till Semic för recensionsexemplaret!


Demonprinsessan (Legenden om Moewhayle) av Peter Bergting

Genre: fantasy, magi, YA
Sidantal: 315
År: 2012

Handling
Malda har sett framtiden. Morwhayle är lagt i ruiner och hon har en vecka på sig att rädda staden. En vecka för att vinna Arteils förtroende. Han är den enda som hon kan lita på.
Men Arteil bär ett demonsvärd vid sin sida, ett svärd som söker en ny mästare. 
Och så var det problemet med draken...

Bedömning & Tankar
Det är någonting speciellt med att läsa böcker av svenska författare tycker jag. Det ger en helt annan känsla än vad översättningar ger - grammatik, uppbyggnad och även innehåll skiljer sig väldigt mycket i jämförelse med utländska böcker, det är iallafall min åsikt. Att läsa en bok på dess originalspråk är alltid att föredra enligt mig!

Handlingen sätter fart redan från första sidan och även om Demonprinsessan är en väldigt spännande bok, så saknades det där lite extra som första boken hade. Det fanns fortfarande en ständig spänning, men överraskningselementet var mindre. jag kunde nästan förutse hur boken skulle fortsätta - vilket nuförtiden stör mig otroligt mycket på. 

En annan negativ sak med handlingen är att det lämnas så många frågor obesvarade, som bara får sväva i luften och frustrera mig till vansinne. Jag hade velat läsa mer om karaktärernas bakgrunder men istället fortsätter handlingen hela tiden framåt. 

Nu kanske det låter som om jag hatar boken, det gör jag inte. Den är faktiskt riktigt bra, rolig och charmig. Bergting lyckas väva in många olika ämnen i handlingen vilket ger den väldigt många lager. Som exempel finns förhållandet mellan Malda och Arteil, i boken avslöjas en stor hemlighet som skulle ha kunnat påverkat dem väldigt mycket, men de fortsatte sitt förhållande som om inget hade hänt. Snacka om riktiga syskon! 

Demonprinsessan var ännu en svensk bok som hör hemma bland mina favoritböcker. Rekommenderar verkligen den till alla som letar efter böcker med äventyr och magi!

Favoritkaraktär: Malda
Bästa scen/del: När Arteil och Malda återförenas

Citat
"Jag är den jag är", fortsatte Malda. "Du kan kalla mig ond om du vill, det gör mig ingenting." Hon öppnade ögonen och såg rakt in i hans. "Jag tar det som en komplimang. Allting är inte svart eller vitt i världen. Du tror att du är god och att jag är ond. För mig är det tvärtom. Vem säger att du har rätt bara för att du tror att du har det?"

"Lori, jag..."
"Åh, Arteil. Om jag bara kunde..."
"Vad då? Är ni ett par nu?" avbröt Aldous. "Lori och Arteil är kära. Mitt i allt så går ni och... jag tror inte att det är sant. Ska jag bli glad eller ska jag..."
"Aldous!" röt Lori. "Jag har inte många pilar kvar men offrar gladeligen en för att få dig att hålla tyst!" 

Den hittills kompletta serien:
2. Demonprinsessan

2 kommentarer:

  1. Gillade denna också, längtar tills den sista kommer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man vill verkligen veta hur det hela kommer att sluta! Kan inte vänta! :D

      Radera