lördag 7 mars 2015

Half Bad - Ondskans Son

Half Bad - Ondskans Son av Sally Green
Serie: The Half Bad Trilogy #1
Sidantal: 352
Utgiven: 2015
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor


Har du någonsin läst en bok som berör på så många nivåer att du måste lägga ner den emellanåt för att inte hyperventilera eller börja gråta? Om du inte har gjort det, så har du inte läst Half Bad - Ondskans Son. För det är helt klart en bok med många känslostormar och ganska hemsk handling, vilket betyder att den är helt klart värt att läsa!

Boken handlar om killen Nathan som man får följa från barnben till äldre tonåring. Som läsare får man uppleva hans historia och vara med om hur det är att vara annorlunda i ett samhälle som behandlar udda personer som pesten.

Hur Green har valt att berätta om Nathans karaktär tyckte jag var riktigt fyndigt. I den första delen av boken så får man en blick i hans framtid, men efter det så går det snabbt tillbaka till hans barndom och hur han växte upp. Green tar i väldigt mycket i karaktärsutvecklingen och skriver väldigt utförligt om betydande händelser i Nathans liv. Och att hon inte skyggar för att ta med lite obehagliga scener gör att jag gillar henne som författare ännu mer!

Jag har upptäckt att jag på senaste tiden gärna läser lite mörkare berättelser, helt enkelt för att de känns mer realistiska då. Och Half Bad - Ondskans Son är verkligen en mörk bok! Den skildrar saker som förföljelse, våld och diskriminering men har även med lite gladare saker som Nathans älskvärd familj och en del kärlek.

Det enda jag egentligen inte gillade var att Green varierade språket mellan "du"-form och "jag"-form. Först var texten i "du"-form, ex "du gör si och så", och jag hade riktigt svårt att sätta in mig i den texten. Tyckte helt klart att språket var som bäst när Green skrev från Nathans PoV och använde min favoritform, första person perspektiv, ex "jag gör si och så". Jag hade helt klart mycket lättare att sätta mig in i texten och förstå vad Nathan menade, och som tur var så är boken skriven för det mesta med den här formen.

Half Bad - Ondskans Son är verkligen en omtumlande bok som berör mycket, men det är också därför den är så bra. Rekommenderas varmt!


Bästa med boken: Nathan
Vad jag blev besviken på: att jag ibland kunde blir förvirrad av de varierande skrivsätten

Andra delar i serien:
1. Half Bad (sv. Half Bad - Ondskans Son)
2. Half Wild
3. Untitled

Mellanböcker:
0.5. Half Lies

Tack till Semic Bokförlag för recensionsexemplaret!

1 kommentar: