måndag 25 juni 2018

Veckans läsning #3

Veckan efter midsommar är här och för min del betyder det en hel del skrivande på mina tentafrågor. Min plan är att jobba så effektivt som möjligt varje dag så att jag snabbt kan bli klar med det inför helgen, då jag planerar att ha en 24h-read-a-thon på lördagen. Jag får se om jag blir klar med skolarbetet så att jag faktiskt kan vara med i min egen läsutmaning, hehe. ^^

Utöver läsningen som kretsar kring mina tentafrågor, planerar jag att veckans läsning ska vara relativt lättsmält med påbörjade böcker, poesi, serieromaner, manga och bilderböcker. Roligt nog har jag börjat läsa en hel del bilderböcker den här månaden och jag hittar allt fler som jag vill läsa. Dessutom är de helt perfekta när jag inte riktigt har mycket tid att läsa men ändå vill läsa något. 

IMG_3243

- The Mortal Instruments The Graphic Novel Vol 1 av Cassandra Clare, Cassandra Jean
- Penguin Rumble av Joakim Waller
- Koko be Good av Jen Wang
- The Princess Saves Herself in This One av Amanda Lovelace
- Pokalurigt av Andrea de La Barre de Nanteuil, Lovisa Burfitt

Den jag ser mest fram emot är Pokalurigt (som även precis har fått en uppföljare!) som verkar hur gullig som helst!! Jag har gillat duons tidigare böcker om Mademoiselle Oiseau så ska bli intressant att se deras andra samarbeten.

Vad planerar ni att läsa i veckan? =)

söndag 24 juni 2018

Länkkärlek - vecka 25

En typ av inlägg jag tänker kan vara kul för alla som läser det - för vem älskar inte lite länkar från den gångna veckan? Lite blandat med nyheter (både gamla och nya), blogginlägg, videos, artiklar och mycket mer. Självklart handlar alla länkar på något sätt om böcker, eller är på annat vis väldigt intressanta!

Trailern för adaptionen på To All the Boys I've Loved Before av Jenny Han är nu online! Måste skynda mig att läsa boken nu, så att jag kan se denna när den kommer ut. ^^

lördag 23 juni 2018

3 x minirec: Olle & Bolle är bröder, Hemma hela sommaren, Juno och Jillis flyttar

Olle & Bolle är Bröder av Charlotta Lannebo
Illustratör: Ellen Ekman
Sidantal: 32
Utgiven: 2017
Språk: Svenska
Betyg: 3/5 stjärnor

IMG_3239
- Nu djupandas mamma,
En berättelse om två bröder och deras mamma och vanligt familjeliv.

Vilka syskon kan inte känna igen sig i Olle och Bolle? Jag tror att de är ungefär 5 respektive 3 år ungefär. Allt Olle vill är att bli lämnad ifred, allt Bolle vill är att göra vad Olle gör. Själv är jag det yngsta syskonet i min skara, men jag kan känna igen mig lite i Bolle. Att ofta hänga efter och vilja ta efter de äldre syskonet/en. (eller driva dem till vansinne...)

Ekmans illustrationer till denna bilderbok är utan tvekan on point. Jag älskar alla detaljer hos både karaktärerna och i bakgrunden. Det är alltid roligt att jag kan känna igen flera saker eller gissa mig till vart de kommer ifrån. Gör läsningen lite roligare och igenkännande.

Härlig bok om syskon och familj. Rekommenderas!


-------------------------------------------------------------------

Hemma hela sommaren av Elin Johansson
Illustratör: Ellen Ekman
Sidantal: 32
Utgiven: 2018
Språk: Svenska
Betyg: 3/5 stjärnor

IMG_3238
- Vad ska ni göra för roligt i sommar?
Den frågan är alltid aktuell i slutet på vårterminen i skolan, eller snarare genom hela livet? Men det är något speciellt när en är lite yngre att berätta för alla klasskompisar vad en planerar att göra under sommarlovet. Delvis skryt, delvis drömmande, delvis ångest när en inte har några andra planer än att vara hemma.

Berättelsen i handlingen centrerar kring en mamma och hennes barn och hur de inte kan åka någonstans under sommaren. Mamman kommer då på att de ska tälta vid en sjö och ha en safari-upplevelse.

En bok som på flera nivåer har stor igenkänning och humor som lyser igenom. Att trots att det ibland kan vara svårt och du jämför ditt liv och upplevelser med andra i din närvaro, kan du få ut mycket av livet genom att umgås med människor i ditt liv och hitta på saker på andra villkor.


-------------------------------------------------------------------

Juno och Jillis flyttar av Anna Bjelkholm
Illustratör: Mia Olofsson
Sidantal: 32
Utgiven: 2018
Språk: Svenska
Betyg: 3/5 stjärnor

IMG_3241

Hur är det att som barn flytta från allt som är bekant och börja om på nytt någon annanstans? Juno och Jillis flyttar ger en realistisk och fin tagning på temat.

Juno lekar som vanligt med Jillis och får på kvällen reda på att familjen måste flytta. Juno får farhågor av flytten, eftersom gosedjuren kanske kommer bli mörkrädda i flyttlådan och de inte kommer ta med sig badkaret. Hur kommer det bli när de kommer till nya bostaden? 

Berättelsen om Juno och Jillis är en igenkännande handling som jag tror många kan känna igen sig i. Jag gillar speciellt hur Bjelkholm och Olofsson har vävt samman berättelsen och illustrationerna på det sättet de har gjort. 

måndag 18 juni 2018

Veckans läsning #2

Måndag och ny vecka! Under de två kommande veckorna kommer jag ha fullt upp med två skrivningar i skolan, midsommar och förhoppningsvis lite annat roligt vid sidan, som egen läsning. Min läsning kommer för det mesta gå ut på att hinna ikapp förra veckas planering och sedan påbörja denna veckas.

IMG_3233

Min egen läsning kommer rotera runt dessa två. Jag har kommit en bit in i The Summer of Jordi Perez (and the Best Burger in Lost Angeles) av Amy Spalding nu och har verkligen fastnat för huvudkaraktären Abby! Den andra boken, Goodbye Mister Tom av Michelle Magorian, hittade jag på biblioteket förra veckan och efter att ha läst beskrivningen blev jag riktigt nyfiken på den. Ska tydligen finnas som film också, men tänkte ge boken en chans.


IMG_3234

Denna vecka kommer jag i skolan först prioritera min romance-kurs-läsning och skrivning, men efter det ska jag tackla min Barn- och ungdomskurs. För den delen ska jag läsa igenom Nalle Puh av A. A. Milne, Farlig Midsommar av Tove Jansson och Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum. Av dessa tre är jag mest nyfiken på Tove Jansson, eftersom jag inte har läst något av henne innan.

Vad tänker ni läsa under veckan? =)

söndag 17 juni 2018

Länkkärlek - vecka 24

En typ av inlägg jag tänker kan vara kul för alla som läser det - för vem älskar inte lite länkar från den gångna veckan? Lite blandat med nyheter (både gamla och nya), blogginlägg, videos, artiklar och mycket mer. Självklart handlar alla länkar på något sätt om böcker, eller är på annat vis väldigt intressanta!

Barnes & Nobles är en bokhandelskedja som finns i USA och tydligen har de en (flera?) blogg också, som jag fick reda på via en länk denna vecka. Länken jag hittade är en lista på 12 Fantasy Heist Novels (som inlägget också heter). Roligt för min del var att jag kände igen några av titlarna på listan, men en hel del nya också. Ni hittar listan här.

Är ni bekanta med ordet bookface? Ordet har kommit av att folk med passande omslag har satt sagda omslag framför sitt ansikte för att på ett vis "smälta ihop". Om ni vill ha ett illustrerande exempel, som också verkligen är on point, tipsar jag om följande länk. Nr 3 är min favorit. Vilken/vilka är era?

Till slut (efter 8 års väntan!!) har trailern för How to Train Your Dragon 3 kommit!! Bara jag som är sorgsen över att denna filmserie kommer vara över efter nästa år?

Sommarläsning: facklitteratur

Vad är en sommar utan läsning? Det verkar som att många läser mer under dessa månader och jag planerar att vara en av dem. Som det är just nu har jag en liten plan att läsa många många många böcker och försöka få ner mina olästa böcker så mycket som möjligt, men jag har ändå valt att fokusera på ett litet annorlunda tema under sommaren, nämligen nonfiction böcker.

Jag nämnde i min månadsrapport för maj i helgen att jag under sommaren kommer att plugga, vilket kommer innebära en hel del läsning av facklitterärt och skönlitterärt de kommande månaderna. De nonfiction jag har valt ut är inte en del av min offentliga skolutbildning, utan snarare har jag valt ut dem för att jag vill utvecklas på ett personligt plan.

IMG_3229

IMG_3228

De böckerna jag har valt ut är dessa:

- Yrke: Influenser av Linda Hörnfeldt
Vem bryr sig? av Therese Lindgren
Ja, jag har mens, hurså? av Clara Henry
-  lärde jag mig att älska min kropp av Linda-Marie Nilsson
- Big Magic av Elizabeth Gilbert
- Framgångsboken av Alexander Pärleros (när och om jag får den från biblioteket)

Helt vitt skilda ämnen på böckerna och allt från framgång till kreativitet, från kroppsaktivism till veganism. Men det passar mig på ett sätt - jag är intresserad av många saker och få chansen att utvecklas eller få mer kunskap inom dem gör mig lycklig i själen. Den enda boken i listan jag inte har är Framgångsboken av Alexander Pärleros, men jag hoppas kunna låna dem på biblioteket någon gång under sommaren. Efter att ha börjat lyssna på Framgångspodden är jag rätt pepp på just den boken.

Har ni några planer för sommarläsningen?

onsdag 13 juni 2018

Stalking Jack the Ripper - Kerri Maniscalco

Stalking Jack the Ripper av Kerri Maniscalco
Serie: Stalking Jack the Ripper #1
Sidantal: 326
Utgiven: 2016
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_3202

Det som fångade min uppmärksamhet direkt med Stalking Jack the Ripper var att baksidan lovade att den skulle handla om "hon som förälskade sig i Jack the Ripper". Jag var beslutsam redan då att läsa boken.

Audrey Rose Wadsworth är sjutton år och född i ett liv med prestige, pengar och status. Men istället för att intressera sig för klänningar, sociala tillställningar och att hitta en make, föredrar Audrey Rose att studera anatomi. Vilket hon gör genom att dissekera människokroppar. Men ryktet om Jack the Ripper börjar gå runt i London och Audrey Rose blir indragen i utredningen.

Jag älskar idén att skriva en bok som kretsar kring något historisk fenomen eller händelse, i detta fall Jack the Ripper-morden i London under slutet av 1880-talet. Det är mycket som faerie retellings, förutom att den kan ge en alternativ historia eller bara centrerar runt något event, istället för att skrivas om eller inspireras av ett fiktivt verk. Jag tror faktiskt att jag föredrar böcker baserade på historiska händelser än retellings, för det gör handlingen mer oförutsägbar (oftast).

Audrey Rose är bokens hjältinna och huvudkaraktär. Hon står helt klart ut bland bokens galleri med karaktärer med sin fascination med döda kroppar och viljan att dissekera. Som sin farbrors lärling möter hon Thomas Cresswell, hans andra lärling, en ung man som har samma intresse för döda kroppar som Audrey Rose (den meningen kan verkligen misstolkas). En av mina favoritsaker med Stalking Jack the Ripper var förhållandet mellan dessa två karaktärer. Det var så mycket sass mellan dem att jag inte kunde låta bli att skratta flera gånger om. Men jag gillade också hur förhållandet utvecklades från rivaler till allierade.

När det kommer till själva handlingen som centrerar kring Audrey Rose och Jack the Ripper, gillar jag hur Maniscalco vävde ihop dem och, ärligt talat, chockade mig med sina tvister. Jag gillade även hur Maniscalco inte skyggade för obehagliga detaljer. Det var flera gånger som jag blev illa till mods när bla mordscener beskrevs. Ironiskt nog gjorde denna bok att jag letade upp en dokumentär om Scotland Yard på Netflix och då fick jag en liknande upplevelse. Det är intressant när en författare lyckas pricka in detaljer historiskt så bra som Maniscalco lyckades i Stalking Jack the Ripper.

När jag hittar en sådan författare som Kerri Maniscalco bevakar jag dem som en hök i väntan på deras nästa bok. Som det ser ut kommer Stalking Jack the Ripper-serien att bestå av fyra böcker och jag kommer ytan tvekan läsa dem alla.


Andra delar i serien:
1. Stalking Jack the Ripper
2. Hunting Prince Dracula
3. Escaping from Houdini
4. Unititled

tisdag 12 juni 2018

Honestly Ben - Bill Koingsberg

Honestly Ben av Bill Koingsberg
Serie: Openly Straight #2
Sidantal: 2017
Utgiven: 330
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

Obs! Se upp för spoilers från tidigare delar i serien!

IMG_3220



Berättelsen om Rafe och Ben fortsätter i denna uppföljare, fast denna gång från Bens perspektiv.

Openly Straight slutade med att Rafes lögn kom upp till ytan och Ben inte gick med på att de skulle ha ett förhållande på grund av den lögnen. I Honestly Ben följer vi konsekvenserna av det valet. Bens känslor för Rafe finns fortfarande kvar samtidigt som han dras i olika riktningar i livet. Vem ska Ben till slut lyssna på?

Ben är något av ett textboksexemplar av en karaktär som känner konflikt i stort sett alla delar i sitt liv. Han har sina känslor för Rafe som han inte är helt säker på samtidigt som han frågar sig själv om hans sexualitet. Ben har chansen att få ett pris som kommer betala en stor del av hans utbildning, men desto mer han får reda på om priset och personen bakom det desto mer ifrågasätter Ben om han förtjänar det. Som toppen på gröten känner Ben en stort press hemifrån där han söker sin fars accepterande och leva upp till hans (faderns) motto "Carvers are men".
   
Som ni kan förstå är Honestly Ben en väldigt karaktärsdriven bok som verkligen utforskar Bens alla sidor. Detta är faktiskt orsaken till att jag blev helt kär i den! Genom åren med så många olika böcker börjar jag nu fastna mycket där en karaktär står i fokus och vi som läsare får följa alla toppar och dalar, karaktärens val och utveckling.

Eftersom Honestly Ben är den avslutande delen har jag valt att vara kort på detaljer som inte nämns under de första kapitlen. Vad jag kan skriva nu i slutet är att denna bok gav mig så mycket och faktiskt var ett stöd när jag gick igenom något liknande som Ben. Den lärde mig också att tro på dina egna känslor och inte låta andra styra ditt liv. Rekommenderas varmt!


Andra delar i serien:
1. Openly Straight
1.5. Openly Honestly
2. Honestly Ben

måndag 11 juni 2018

Veckans läsning #1

Jag är den typen av person som älskar att se vad andra läser. En av mina favorit hashtags på instagram är #läserjustnu. Men jag kan vara lite dålig på att själv visa upp vad jag läser i stunden. Därav kom tanken till Veckans läsning, där jag i början av varje vecka visar vad jag läser just nu och vad jag planerar att läsa den veckan. Jag kommer även blanda in min kurslitteratur eftersom jag tänker att det kan vara kul om jag skriver mer om det.

Ready? Here we go!

IMG_3225

Dessa är de böcker jag har påbörjat (för nöjes skull) och hoppas avsluta under veckan. Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry, The Summer of Jordi Perez (and the Best Burger in Los Angeles) av Amy Spalding och Penguin Rumble av Joakim Waller - en nonfiction, en YA och en manga.

Om jag hinner tänker jag även börja på Så lärde jag mig att älska min kropp av Linda-Marie Nilsson.


IMG_3226

Sedan har vi veckans läsning som är skolrelaterad. Den är väldigt romance-tung med både Stolthet och fördom av Jane Austen samt Viljornas kamp av Nora Roberts. Jag har läst båda för många år sedan men behöver fräscha upp minnet inför en inlämning jag ska börja skriva senare i veckan. Till det blir det även facklitteraturen Kärlek, passion och begär - om romance av Maria Nilson, Populärkultur av Anders Öhman samt A Natural History of the Romance Novel av Pamela Regis (ebok).
     I min barn- och ungdomslitteraturkurs ska jag bara läsa en del kapitel ur Från fabler till manga 1 av Ann Bogling och Anna Nordenstam.

Vad tänker ni läsa under veckan? =)

söndag 10 juni 2018

Länkkärlek - vecka 23

En typ av inlägg jag tänker kan vara kul för alla som läser det - för vem älskar inte lite länkar från den gångna veckan? Lite blandat med nyheter (både gamla och nya), blogginlägg, videos, artiklar och mycket mer. Självklart handlar alla länkar på något sätt om böcker, eller är på annat vis väldigt intressanta!

Svensk bokhandel skrev om en utbildning i barnbokskritik som Svenska Barnboksinstitutet kommer hålla till hösten. Jättebra initiativ tycker jag. Ni kan läsa artikeln här.

Ransom Riggs nästa bok i Miss Peregrines-serien kommer ut till hösten och det har kommit en sneak peak på den! För att läsa texten klicka här.

2012 släppes filmen Wreck-It Ralph som handlar om hur skurken Ralph i sitt arkadspel "Wreck-It Ralph" inte längre vill vara skurken. Nu har Disney släppt trailern för uppföljaren där Ralph och Penelope möter internet! Bio någon? ^^

fredag 8 juni 2018

Openly Straight - Bill Konigsberg

Openly Straight av Bill Konigsberg
Serie: Openly Straight #1
Sidantal: 320
Utgiven: 2013
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_3222

Det är intressant hur ens boksmak förändras under året. På vintern har jag inga problem att läsa lite tyngre och längre böcker inom fantasy, scifi eller dystopi. Men nu när sommaren är på väg med rasande steg är en contemporary som Openly Straight helt perfekt.

Huvudkaraktären i boken heter Rafe och utöver att gilla fotboll och hata tofu, är han även gay. Han kom ut i eight grade (typ 8:an?) och det blev en stor del av vad folk först ser hos honom. Men Rafe är trött på det, och när han får chansen att börja om, gör han det på andra sidan av landet (USA). Där bestämmer sig Rafe för att inte vara gay, men när han börjar få känslor för sin bästa vän blir saken allt mer komplicerad.

När jag började läsa Openly Straight var jag tveksam om jag skulle fortsätta. Handlingen börjar direkt när Rafe kommer till sin nya skola och har bestämt sig för att inte "komma ut". Han förnekar att han är gay om någon frågar direkt, men säger inte heller att han gillar tjejer även om han hintar att han gör det. Redan här visste jag att det skulle bli stora problem för Rafe längre fram i berättelsen. Det är aldrig bra att förneka någon del av sig själv, och speciellt en sådan stor del. Men samtidigt kan jag förstå Rafe. Att hela tiden bära en stämpel och behöva utstå beteendet från andra utefter den, kan vara otroligt frustrerande och jobbigt.

Just detta med att ha en stämpel på sig är en röd tråd genom hela boken. Jag tycker Konigsbergs tar upp ämnet på ett bra vis och får Rafes resa till sin identitet att kännas verklig. Dessutom får det även en att tänka på varför ens sexualitet egentligen spelar någon roll. Varför kan inte en person få vara den sig själv utan att bli dömd för det? Eller känna känslor för?

Rafe är en sympatisk karaktär när jag väl fick lära känna honom mer. Desto mer jag förstod av honom, desto mer kunde jag uppskatta boken. Handlingen går hela tiden framåt under en termin på Rafes nya skola, men det finns också tillbakablickar genom berättelser Rafe skriver som uppgift i skolan. Hans förhållande till människorna och till Ben är bland det finaste i boken.

För de personer som vill ha något lite annorlunda och härligt och roligt. Rekommenderas varmt!


Andra delar i serien:
1. Openly Straight
1.5. Openly, Honestly
2. Honestly Ben

onsdag 6 juni 2018

A Court of Frost and Starlight - Sarah J. Maas

A Court of Frost and Starlight av Sarah J. Maas
Serie: A Court of Thorns and Roses #3.5
Sidantal: 229
Utgiven: 2018
Språk: Engelska
Betyg: 3/5 stjärnor

Obs! Se upp för spoilers från tidigare delar i serien!

IMG_3223

A Court of Frost and Starlight är en mellanbok i ACOTAR-serien och handlar i grunden av hur kriget i A Court of Wings and Ruin påverkade huvudkaraktärerna.

Jag har allt mer börjat uppskatta när författare skriver om psykisk ohälsa och speciellt hela "resan tillbaka" till ett fungerande liv. Maas gjorde en stor story arc av Feyres mentala och fysiska resa under de tre första böckerna, med både fram- och motgångar. I ACOFAS har Feyre ett helt annat nätverk av människor omkring sig som stöttar varandra, vilket gör att hon inte går lika djupt i en depression som i ACOMAS. Istället börjar fokuset skifta till hennes systrar, Elaine och Nesta, som i ACOMAS blev tvingade till att bli s.k. "Made" (ändra form från människa till faerie) och ge upp sina liv eftersom de inte längre kunde bo bland människor.

Men även om jag tycker mycket om denna del av berättelsen kändes denna läsning lite onödig. Det händer inget direkt stort i den, förutom att finns lite hintar om vad som kommer i nästa del av serien. Den var dock lite mysig med firandet som påminner mycket om julafton (maj kanske är lite fel tid att ge ut den på året?).

Allt som allt gillade jag läsningen, men känner inte att den är direkt nödvändig för serien i sig. Men om du gillar karaktärerna och världen, ge den en chans.


Andra delar i serien:
1. A Court of Thorns and Roses
2. A Court of Mist and Fury
3. A Court of Wings and Ruin
3.5. A Court of Frost and Starlight
4. Unititled
5. Unititled
6. Unititled

tisdag 5 juni 2018

The Burning Maze - Rick Riordan

The Burning Maze av Rick Riordan
Serie: The Trials of Apollo #3
Sidantal: 448
Utgiven: 2018
Språk: Engelska
Betyg: 3/5 stjärnor

Obs! Se upp för spoilers från tidigare delar i serien!


IMG_3219

Tredje boken och mer än halvvägs genom serien om Apollo. Fortfarande rolig även om den börjar bli lite mer sorgligare.

The Burning Maze erbjuder en återkomst till Labyrinten (Percy Jackson and the Labyrint) där Apollo, Meg och Grover måste hitta vägen till det tredje oraklet som de gamla romerska kejsarna har fängslat. De hamnar till slut i Kalifornien där skogsbränder härjar och några dryader har en koppling till Megs förflutna.

Något som jag alltid kan lita på med Riordans böcker är att de ska ha en humor som jag kan skratta högt av. Sådant är fallet även i The Burning Maze. Men jag börjar känna att det är samma typ av skämt som finns i de två första böckerna. Apollo som nu är människa och därav inte har samma krafter som tidigare, som nu är i Lesters kropp, etc. Det är mycket självironi, vilket jag gillar men det börjar bli för mycket.

Vad jag däremot uppskattade väldigt mycket var hur mycket mörkare serien börjar bli. Efter att Apollo bröt sina löften i tidigare böcker, har utmaningarna och riskerna blivit allt större. Detta bevisas verkligen i den här boken. Samtidigt hintas det om att det kommer hända värre saker innan serien är över! Hur ska en stå ut med något sådant efter vad som hände i The Burning Maze?! Visst, jag gillar att det händer saker men måste Riordan krossa mitt hjärta samtidigt?

Som sagt har Apollo inte genomgått någon större karaktärsutveckling under seriens gång. Lite mer empatisk, men fortfarande sig lik sedan tidigare. Meg däremot har gjort en 180 graders (om inte 360 graders) förändring. Hon är nu helt inställd på att ta ner de romerska kejsarna och skyr knappt några medel för att nå målet. Men samtidigt får vi reda på mer om hennes barndom och lite om hur hon hamnade i Neros klor. Jag ser verkligen fram emot att få se hur Meg kommer fortsätta utvecklas. Det är två böcker kvar, mycket kan hända (hoppas bara att Apollo får lite utveckling också).

The Burning Maze är en rolig, hjärtskärande och ibland frustrerande bok. Men de bra sakerna utvägar de saker jag hade svårt för. Rekommenderas!


Andra delar i serien:
1. The Hidden Oracle
2. The Dark Prophecy
3. The Burning Maze
4. The Tyrant's Tomb
5. Untitled

söndag 3 juni 2018

Länkkärlek - vecka 22

En typ av inlägg jag tänker kan vara kul för alla som läser det - för vem älskar inte lite länkar från den gångna veckan? Lite blandat med nyheter (både gamla och nya), blogginlägg, videos, artiklar och mycket mer. Självklart handlar alla länkar på något sätt om böcker, eller är på annat vis väldigt intressanta!

Ursula K. Le Guin är en författare som gick bort tidigare i år och lämnade ett stort arv inom fantasy och science fiction genrerna. Nu har det meddelats att det ska komma en dokumentär om hennes liv och hur hon har påverkat litteraturen senare i år. Trailer och mer information kan ni hitta här.

För några veckor sedan läste jag några riktigt bra hbtq-inriktade böcker och fick ett sug efter fler, fast med några andra än två homosexuella killar i huvudrollen. Jag ville ha lesbiska personer, folk som identifierar sig själva som ickebinära eller som var bisexuella. Få lite variation helt enkelt och inte bara hålla mig till en del av hbtq-böcker. Då hittade jag en lista på Bookriot med 10 Must-Read 2018 Bisexual YA Books som passar bra, ni kan hitta listan här.

Boktugg publicerade här i veckan inlägget Omgiven av titelskydd - men vem bryr sig? som handlar om boktitlar, copyrightskydd och att härma andra titlar. Jag hörde om detta först från Romancepoddens avsnitt 48. A Fashionable Indulgence - mode och morska män?, hur en romanceförfattare har varumärksskyddat användandet av ordet "Cocky" i boktitlar. Ganska galet tycker jag. Ni kan läsa mer om saker på Boktugg här, eller varför inte lyssna på Romancepoddens avsnitt?

När du verkligen kan vara dig själv och bli accepterad för fandomen du tillhör.




Varför studerar eleverna på Hogwarts egentligen astronomi? Älskar denna typ av videor!




Lite mer Harry Potter med en medley över fanteorier av Peter Hollens.

lördag 2 juni 2018

Månadsrapport Maj -18

Vad jag har läst, sett och gjort under maj 2018!


IMG_3216

Sol, läsning och plugg gjorde maj till en riktigt bra månad. Jag hann inte läsa lika mycket som förra månaden (tenta de två sista veckorna, suck) men vad jag läste blev jag riktigt nöjd med. Roligt nog hann jag med tre nyutgivna böcker, vilket inte sker så ofta för mig. ^^ Solen gjorde också sitt och det blev en del läsning utomhus med sällskap av Siri (från Sizzens blogg).

MÅNADENS STATISTIK
Antal sidor: 1811
Lästa seriealbum/bilderböcker/noveller/manga: 3
Lästa böcker: 5
Omläsningar: -

Goodreads Reading Challenge: 48/100 

Påbörjade serier: 1
Avslutade serier: 1
  1. A Court of Frost and Starlight av Sarah J. Maas
  2. Cast Long Shadows av Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan (novell)
  3. Openly Straight av Bill Koingsberg
  4. How to Marry a Werewolf av Gail Carriger
  5. Openly, Honestly av Bill Koingsberg (novell)
  6. The Burning Maze av Rick Riordan
  7. Honestly Ben av Bill Koingsberg 
  8. Ms Marvel Vol 7: Damage Per Second av G. Willow Wilson (seriealbum)
(Jag kommer att länka alla recensioner varefter jag skriver dem, ifall ni undrar varför vissa har länkar och andra inte.)

--------------------------------------------------------------------------------

BÄSTA
Openly Straight / Honestly Ben av Bill Koingsberg
En serie om vänskap som går vidare till kärlek. Koingsberg skriver otroligt bra om känslor och konflikter. Jag skulle inte ha något emot att besöka den här världen igen.

FAVORIT
How to Marry a Werewolf av Gail Carriger
Återseende av välkända karaktärer såväl som nya. 

BESVIKELSE
-

FAVORIT OMSLAG


--------------------------------------------------------------------------------

SEDDA FILMER

Deadpool 2
Love, Simon

Blev inte så mycket sett på under månaden förutom två biobesök. Min favorit av dessa två var Love, Simon. Helt klart en bra adaption från bok till film, även om jag störde mig på vissa detaljer som de hade ändrat. Men i överlag var den riktigt mysig och rolig. 
   Deadpool 2 följde ettans spår med humorn men hade en helt annan inriktning som jag gillade. Istället för att den klassiska kärleksberättelsen, har DP2 en mer mångsidig berättelse där sorg och att göra det rätta står i centrum. 

--------------------------------------------------------------------------------

VAD JAG HAR GJORT I MAJ

Maj har verkligen gått i solens tecken. Det har varit picknick i stort sett varje helg, läsning på balkong och lite för mycket solbränna. 
   Men jag har även varit på en del event. Bland annat var jag på vernissagen för Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten på Stockholms Kulturhuset Stadsteatern. Riktigt stämningsfull och till och med lite läskig stundvis. 
   Jag var även på vårens sista bokfrukost hos Rabén & Sjögren. Många bra böcker och fick en bok med mig hem som jag ser mycket fram emot att få läsa.

--------------------------------------------------------------------------------

PLANER FÖR NÄSTA MÅNAD

Jag kommer påbörja mina två sommarkurser i början av juni, Romance - romansromaner från tre decennier samt Barn- och ungdomslitteratur - en introduktion. Två kurser som ska passa mig som handen i handsken. 

Om saker går som jag vill under de första dagarna i månaden kommer jag även att boka in en ny tid för att ta en till piercing i örat! Berättade i min januari-månadsrapport att jag hade gjort en helix i örat och efter det fick jag en stor längtan efter att göra ännu fler. Lite galet faktiskt, att en sådan liten förändring kunde få mig att må så bra och vilja prova något nytt. Men nu är det kanske dags igen!

Jag förväntar mig att den där långsamma sommartakten snart kommer slå in i stkhm, när bibliotek har mindre öppet och det är allmänt mindre folk och mer turister. Alla går på semester liksom. Men ett event som inte har det är Fantastiska som händer den 15-17 juni. Det ska bli första gången jag går dit och hoppas på att det kommer bli bra. ^^

Hur har maj varit för er? =)