tisdag 30 april 2019

Månadsrapport April -19

Vad jag läst under april 2019!

IMG_3478

Då är april till slut snart över (har bara ett valborgsfirande kvar) och jag tänker på vilken skillnad som månaden har fört med sig. I början var jag väldigt nere och kände ingen större lust att göra saker. Men min resa till Helsingfors gjorde så stor skillnad! Att bara komma från allt var välbehövligt. (Kanske dags att börja resa runt i Sverige lite? Som massvis med mini-semestrar.) Min läslust sköt i höjden och jag har i stort sett läst ut en bok om dagen och påbörjat böcker som jag tänkt var meh men som visade sig vara riktigt bra. Samtidigt fokuserar jag just nu på min kandidatuppsats där jag ska skriva om Elsa Beskow och hennes illustrationer, vilket jag tycker är superkul att gräva mig ner i.

MÅNADENS STATISTIK
Antal sidor: 5807
Lästa seriealbum/bilderböcker/noveller/manga: 6
Lästa böcker: 15
Omläsningar: 5

Goodreads Reading Challenge: 65/150

Påbörjade serier: 4
Avslutade serier: 3

  1. Forbidden av Clarie Cullen
  2. Hidden av Claire Cullen
  3. Witchblood av Lissa Kasey
  4. The Red Scrolls of Magic av Cassandra Clare, Wesley Chu
  5. Vei - Bok 1 av Sara Bergmark Elfgren, Karl Johnsson (seriealbum)
  6. Vei - Bok 2 av Sara Bergmark Elfgren, Karl Johnsson (seriealbum) 
  7. King of Scars av Leigh Bardugo 
  8. The Cruel Prince av Holly Black
  9. The Wicked King av Holly Black
  10. Defy Me av Tahereh Mafi
  11. Vengeful av V. E. Schwab 
  12. I Hate Fairyland Vol 1: Madly Ever After av Scottie Young m.fl. (seriealbum)
  13. I Hate Fairyland Vol 2: Fluff My Life av Scottie Young m.fl. (seriealbum)
  14. I Hate Fairyland Vol 3: Good Girl av Scottie Young m.fl. (seriealbum)
  15. I Hate Fairyland Vol 4: Sadly Never After av Scottie Young m.fl. (seriealbum)
  16. The Princess Saves Herself in This One av Amanda Lovelace
  17. The Witch Doesn't Burn in This One av Amanda Lovelace
  18. What if it's Us? av Becky Albertalli, Adam Silvera
  19. Always Never Yours av Emily Wibberley, Austin Siegemund-Broka
  20. The Mermaid's Voice Returns in This One av Amanda Lovelace
  21. Eliza och hennes monster av Francesca Zappia

--------------------------------------------------------------------------------

BÄSTA
Vei - Bok 2 av Sara Bergmark Elfgren, Karl Johnsson
Två års väntan på den andra och avslutande delen av serien Vei och jag kunde inte ha blivit mer nöjd! Jag älskar de färgstarka illustrationerna och hur handlingen hela tiden är en bergochdalbana av känslor.

FAVORIT
The Red Scrolls of Magic av Cassandra Clare, Wesley Chu
En hel bok med bara Alec och Magnus? Dream come true! Jag gillar att boken utforskar den första tiden i deras förhållande och att det inte är dans på rosor för dem. Härligt också att de detaljerna som finns i handlingen inte finns i Clares andra böcker, vilket gör det mer spännande att läsa.

BESVIKELSE
-

FAVORIT OMSLAG

34092885

--------------------------------------------------------------------------------

PLANER FÖR NÄSTA MÅNAD

Det enda jag faktiskt har inplanerat för maj är att skriva på min kandidatuppsats. Jag har ungefär tre veckor innan första utkastet ska vara klart och inskickat, så det är dags att börja få lite mer gjort på den fronten. ^^

Hur har april varit för er? Några bra böcker att tipsa om?

    onsdag 17 april 2019

    King of Scars - Leigh Bardugo

    King of Scars av Leigh Bardugo
    Serie: Nikolai Duology #1
    Sidantal: 527
    Utgiven: 2019
    Förlag: Orion Children's Book
    Språk: Engelska
    Betyg: 4/5 stjärnor

    Obs! Spoiler från de tidigare serierna av Leigh Bardugo!

    IMG_3471

    King of Scars är den första boken i en duologi om Nikolai som vi träffade för första gången i Siege and Storm. Nu när Ravka är fri the Darkling har Nikolai tagit tronen och kämpar för att landet ska resa sig efter kriget och inte bli övertaget av något av sina grannländer. Men samtidigt kämpar Nikolai mot ett monster inom sig som hotar att sluka honom.

    När jag läste Bardugos första bok, Shadow and Bone, blev jag inte stormförtjust. Jag gillade världen och så men inte så mycket av karaktärerna. Sedan när hon kom till Stockholm läste jag faktiskt både Siege and Storm och Six of Crows och blev fast! Då blev det främst karaktärerna jag föll för och det håller i sig ända till King of Scars.

    Jag älskar att få återse så många karaktär från tidigare böcker och följa de politiska intrigerna som är i spel. Dock hade jag glömt en del som hände i de tidigare serierna vilket skapade lite förvirring över några detaljer i boken, men jag är en sådan läsare som kan acceptera sådant och tänka "men jag läser om de tidigare serierna så löser det sig!". Det var inget större problem i längden då saker fick sin förklaring.

    Boken är skriven från flera synvinklar, vilka främst är Nikolai, Zoya, Nina och Isaak. Min favorit av dessa (som dessutom hänger kvar sedan Six of Crows-serien) är Nina. I början av handlingen är Nina på ett hemligt uppdrag i Fjerda där de smugglar Grisha från landet. Hon kämpar samtidigt med förlusten av Matthias och eftereffekterna av sitt beroende av drogen parem. Det som gör att jag hela tiden fastnar för Nina är hennes personlighet, som ibland är härligt överdriven men även kan vara seriös utan att det klatschar. Samtidigt är hon smart och gör det som behöver göras, vilket jag verkligen kan beundra med tanke på allt hon gör under handlingen gång.

    Mitt helhetsintryck av King of Scars går fram och tillbaka hela tiden. Var den så bra som jag upplevde att den var? Den var något långsam de första hundra sidorna då många av intrigerna och de politiska agendorna presenterades för att under sista delen vara lite snabb, medan mitten hade ett bra tempo. Jag gillar de synvinklar Bardugo skriver ifrån och de sidkaraktärer som är med. Handlingen i sig själv var bra med men jag hade gärna sett vissa saker utvecklas mer. Men i slutet är det en bra bok och uppställningen för andra boken är gjord, men önskar ändå att det här var en serie på tre böcker och inte två.


    Andra delar i serien:
    1. King of Scars
    2. Untitled

    fredag 12 april 2019

    Book Haul - Mars

    Ni vet hur det kan vara ibland: I see, I like, I buy all the books. Mars har varit en månad med en hel del nya böcker. Det kom bland annat massvis med nya efterlängtade böcker och sedan blev det ett impulsköp när jag såg några bokomslag på Instagram och ha-begäret blev allt för stort (som det kan bli ibland).

    IMG_3455

    - City of Ghost av Victoria Schwab
    En av Schwabs senaste böcker från förra året som handlar om en tjej som kan se och prata med spöken och flyttar till Edinburgh. Schwab är ju en av mina favoritförfattare och denna låter på samma gång jättemysigt och riktigt spännande. Dessutom utspelar den sig i Skottland och då kan inget gå fel.

    - P. S. I Still Love You  / Always and Forever, Lara Jean av Jenny Han
    Den andra och tredje boken i trilogin om Lara Jean som fortsätter direkt på handlingen efter den första, To All the Boys I've Loved Before. Redan utlästa (och älskade!) och kommer snart en recension på hela serien.

    9 From the Nine Worlds av Rick Riordan
    Jag gillar när författare släpper sådana här små pärlor under åren med karaktärer som man undrar över "vad hände sen?". Just den här skildrar sig genom att Thor ska springa genom de kända 9 världarna och i varje värld följer vi en karaktär som det händer något med och sedan ser Thor springa förbi. Redan läst och skrattat hejdlöst till den. Recension på väg.

    - The Mermaids Voice Returns in This One av Amanda Lovelace
    Den tredje boken i Lovelace poesiserie Women are Some Kind of Magic som jag förhoppningsvis kommer läsa nu under april.

    - King of Scars av Leigh Bardugo
    Redan på gång att läsa den här just nu och efter en långsam start börjar jag äntligen komma in i handlingen och inte känna att det inte händer något.

    - Crown of Feathers av Nicki Pau Preto
    Det här är faktiskt en av de mest efterlängtade fantasyböckerna jag har för det här året! Beskrivningen lovar phoenix riders, systerskap (av den kanske inte mest hälsosamma sorten) och ett imperium i obalans.

    - I Hate Fairyland Vol 4: Sadly Ever After av Skottie Young m.fl.
    Den blodiga och morbida serien om Gert som fastnat i Fairyland fortsätter!


    IMG_3456

    - The Railway Children av E. Nesbit
    - Heidi av Johanna Spyri
    - Anne of Green Gables av L. M. Montgomery
    - A Little Princess av Frances Hodgson Burnett
    - Little Women av Louisa May Alcott
    - Pride and Prejudice av Jane Austen

    En bokkollektion som Puffin släppte inför 8 mars i år. Jag såg en bild på Instagram och helt plötsligt bestämde jag mig för att jag skulle läsa fler klassiker i år.

    Har ni läst någon av dessa böcker?

    onsdag 10 april 2019

    Månadsrapport Mars -19

    Vad jag läst under mars 2019!

    IMG_3441

    Ibland är jag bara så glad att vissa månader är över. När inget känns stabilt och känslorna går upp och ner. Mars har varit en sådan månad. Så otroligt mycket ångest som har påverkat allt inom mig. Men samtidigt under samma tid tog jag mer tid för mitt välbefinnande. Mer tid för mig själv, för fokus och för att jag ska må bra. Läsningen har varit en tröst för mig under tiden, även om den nu i slutet av månaden blev väldigt långsam.

    Det blev lite blandat läsning med kortare och längre böcker, bilderböcker och noveller, poesi och filmmanus. På ett sätt är det riktigt kul att det har blivit så varierat, många månader blir det typ bara vanliga skönlitterära böcker. ^^


    MÅNADENS STATISTIK
    Antal sidor: 4499
    Lästa seriealbum/bilderböcker/noveller/manga: 5
    Lästa böcker: 17
    Omläsningar: 1

    Goodreads Reading Challenge: 44/150

    Påbörjade serier: 2
    Avslutade serier: -
    1. P. S. I Still Love You av Jenny Han
    2. Always and Forever, Lara Jean av Jenny Han
    3. Ullabella av Marika Stiernstedt
    4. Shadow Me av Tahereh Mafi (novell)
    5. Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Original Screeplay av J. K. Rowling
    6. Lady Midnight av Cassandra Clare*
    7. Water Runs Red av Jenna Clare
    8. Lord or Shadows av Cassandra Clare
    9. Shadow of the Fox av Julie Kagawa
    10. Jag är inte sjuk! av Sara Bergmark Elfgren, Maria Fröhlich (bilderbok)
    11. Ingen tycker om en goblin av Ben Hatke (bilderbok)
    12. Gropen av Emma AdBåge (bilderbok)
    13. The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay av J. K. Rowling
    14. Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists av J. K. Rowling
    15. Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies av J. K. Rowling
    16. Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide av J. K. Rowling
    17. Koko be Good av Jen Wang (seriealbum)
    --------------------------------------------------------------------------------

    BÄSTA
    Water Runs Red av Jenna Clare
    Jag har aldrig kunnat relatera så mycket till en poesisamling förut! Clare skriver otroligt bra om teman som vänskap, sexualitet och bara leva i den världen vi lever i. Roligt nog kommer jag få träffa henne i Helsingfors nu i April då hon kommer dit! <3

    FAVORIT
    P. S. I Still Love You / Forever and Always, Lara Jean av Jenny Han
    Det var länge sedan jag läste ut en serie så fort som denna. Jag tror ungefär att jag gjorde det på 2-3 för alla böckerna och det var verkligen en upplevelse. Nu är jag bara på jakt efter flera!

    BESVIKELSE
    -

    FAVORIT OMSLAG

    35247769

    --------------------------------------------------------------------------------

    PLANER FÖR NÄSTA MÅNAD

    Härligt nog har jag en hel del planerat i april.

    Stockholms internationella seriefestival är redan nästa helg, den 6-7 april, och jag kommer återigen vara volontär där. På grund av att Stockholms Kulturhuset just nu renoveras kommer den hållas vid Konstfacket, vilket kommer bli spännande att se hur det kommer vara.

    Helgen efter det, den 13-16 april, kommer jag att åka båt över till Helsingfors för att träffa Jenna Clare då hon har en Meet Up. Jag beslutade mig för att stanna en natt för att jag ska kunna njuta lite av staden också.

    Dessa är de två större händelserna för mig under månaden, men nu är jag faktiskt igång på allvar med min kandidatuppsats. OMG! Jag har hittat ett ämne, tur nog, men nu är det dags att begrava sig under all forskning jag måste läsa igenom till fredag nästa vecka. Och hitta den skönlitteratur som jag ska undersöka. >.<

    Hur har mars varit för er? =)