tisdag 13 november 2018

The Wicked Deep - Shea Ernshaw

The Wicked Deep av Shea Ernshaw
Sidantal: 310
Utgiven: 2018
Förlag: Simon & Shuster UK
Språk: Engelska
Betyg: 3.5/5 stjärnor

IMG_3331

För min senaste bokcirkelträff hade vi valt att läsa The Wicked Deep av Shea Ernshaw. Innan dess har jag sett boken hos olika Booktubers som talade om den tidigare i vår. Men det var från början nog en bok jag inte hade plockat upp själv, men nu är jag riktigt glad att jag läste den!

I Sparrow har systrarna Swan besatt tjejer och mördat killar varje sommar sedan tvåhundra år tillbaka, då de blev stämplade som häxor och dränkta i stadens hamn. Som många andra har Penny Talbot accepterat stadens förbannelse, det är bara hur det fungerar. När utomstående Bo kommer till Sparrow kan även han bli tagen av systrarna. Penny ställs då inför valet om hon ska få bort honom från staden eller om hon kan hålla honom undan från dem.

På något vis var The Wicked Deep perfekt att läsa under oktober. För den har spöklika och ruskiga element som passar perfekt för månaden, trots att den utspelar sig på sommaren (den hade dock inte någon riktig sommarkänsla). Mysteriet med vem som är besatt och vilka som kommer bli mördade är hela tiden närvarande under läsningen och jag gillade den osäkerheten. Att det inte riktigt gick att förutspå någonting, vilket höjde spänningen flera gånger om. Stämningen är helt klart det bästa med boken!

Jag tror att om en person är intresserad av häxprocesserna i Salem kommer den här boken gå hem hos den personen. Det finns inte några hänvisningar till Salem visserligen, men jag tror att författaren tog lite inspiration därifrån. Systrarna Swan, som består av Marguerite, Aurora och Hazel, blev avrättade omkring 30 år efter att häxprocessen i Salem och går även igen i modern tid. Tjejerna i nutida Sparrow blir förföljda och anklagade för att vara en av systrarna. Ibland går det riktigt långt med vad befolkningen är beredda att göra för att de tror att någon tjej är någon av systrarna.

Karaktärerna består i stort sett bara av ungdomar, med någon förälder eller vuxen i utkanten av handlingen. Vilket är helt otroligt! Jag förstår inte varför de vuxna inte lägger sig i vad som händer? Varför inte skicka bort alla ungdomar för sommaren? Om nu minst tre av killarna kommer bli mördade och tjejerna kommer bli besatta.

The Wicked Deep har stämningen och miljön som gör att hemsökningen och besattheten blir riktigt spännande att läsa om. Den blir i vissa fall obehaglig. I överlag är den en väldigt bra läsning. Jag uppskattar också att boken är ensamstående.


måndag 12 november 2018

Veckans läsning #9

Hej på er! Nu är det ny vecka som för min del kommer vara helt full av läsning! Jag har två seminarier där jag ska totalt ska läsa fyra böcker. Tacksamt nog är tre av dem böcker jag faktiskt kan tänka mig att läsa. Den fjärde är Strindberg, och än så länge har han och jag inte kommit bra överens. Jag får se om den här boken kommer ändra min åsikt. Utöver dessa böcker ska jag försöka läsa ut de böcker jag har påbörjat och behöver läsa ut.

IMG_3334

- Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Jag har inte läst Doktor Glas förut men är lite nyfiken på den eftersom jag har läst Söderberg tidigare. Jag har dock inte läst vad den handlar om förutom att huvudkaraktären är en läkare.

- Tjänstekvinnans son av August Strindberg
Som jag skrev i inledning har jag och Strindberg inte kommit överens än så länge. Men kanske Tjänstkvinnans son är boken som kommer vända det?

- Bildhuggarens dotter av Tove Jansson
Än så länge har jag inte läst något av Jansson, men hennes självbiografi verkar vara ett bra ställe att börja.

- Britt-Marie lättar sitt hjärta av Astrid Lindgren
Den enda boken som inte är med i bilden. Det här året har verkligen blivit ett Astrid Lindgren-år för mig med flera böcker och filmer av eller om henne. Nu i skolan ska vi läsa den enda jag inte kände igen när jag hörde titeln. =P

- We Come Apart av Sarah Crossan, Brian Conaghan
Den här har jag precis börjat läsa och gillar versformatet författaren har fått fram. Jag upptäckte även när jag kollade upp boken hemma att Crossan är samma författare som skrev Vi är en.

- Norse Mythology av Neil Gaiman
Jag börjar verkligen förstå varför så många gillar Gaiman. Norse Mythology är kanske... den tredje boken (?) jag läser av honom och jag gillar den riktigt mycket! Sedan är jag en sucker för mytologi så det kan vara det också. ^^

- A Very Large Expance of Sea av Tahereh Mafi
När jag väl har kommit igenom alla dessa böcker är min plan att börja läsa AVLEOS! Det är veckans stora mål; att komma igenom alla böcker nämnda ovan så att jag äntligen kan börja på Mafis senaste.

Vad planerar ni att läsa i veckan?

måndag 5 november 2018

Book Haul - Oktober

Min book haul för oktober är en stor beställning jag gjorde från Adlibris efter att jag gick en rabatt från bokmässan och en stor efterlängtad ny bok som kom ut för bara någon vecka sedan!

Efter den här månaden är jag på ett köpförbud. Det går helt enkelt att lägga för mycket pengar på böcker och under de tre senaste månaderna har jag gjort det. Födelsedag, Bokmässan och nu denna beställning. Och istället för att bara köpa flera behöver jag börja läsa de jag redan äger.

IMG_3315

- What If It´s Us av Becky Albertalli, Adam Silvera
Alberalli har jag läst tidigare, men Silvera läste jag först nyligen. Det tillsammans gör att jag är väldigt spänd på det här samarbetet mellan dem och se vilken riktning handlingen kommer ta. De har lite olika stilar liksom...

- Pip Bartlett´s Guide to Sea Monsters av Jackson Pearce, Maggie Stiefvater
Sista boken i serien om Pip Barlett och hennes möten med magiska djur. Jag hoppas denna är lika rolig som de tidigare två.

- Whichwood av Tahereh Mafi
Jag läste Whichwood tidigare i år när jag lånade den från biblioteket, men jag gillade den så mycket att jag ville ha den i min bokhylla. Jag kan tänka mig att läsa den igen någon gång i vinter, eftersom den passar så bra under just den årstiden.


IMG_3313

- The Gentleman´s Guide to Vice and Virtue / The Lady´s Guide to Petticoats and Piracy av Mackenzi Lee
Jag lyssnade på TGGtVaV förra sommaren och jag fastnade direkt för uppläsarens röst för Monty. Nu när andra boken kom ut ville jag läsa om den och få hela läsupplevelsen.

- Muse of Nightmares av Laini Taylor
Den här har varit höstens auto-köp sedan jag läste Strange the Dreamer. Den har också ett av de finaste omslagen jag äger!


IMG_3312

För ett tag sedan läste jag en bok från biblioteket som tillhör en omslagsserier från Puffin, och när jag upptäckte det ville jag i stort sett beställa hem allihopa! Men jag får nöja mig med dessa två den här gången. ^^ Det intressanta med dessa två böcker är att båda utspelar sig från djurs perspektiv.

- The Call of the Wild av Jack London
Jag vet inte varför, men jag har för mig att den här boken är otroligt sorglig. Jag har inte riktigt läst bokens synopsis men jag vet iallafall att den handlar om hunden Buck i Alaska eller Kanada.

- Black Beauty av Anna Sewell
Som den hästtjej jag var som yngre såg och läste jag självklart olika versioner av Black Beauty, men jag läste aldrig originalberättelsen av Sewell. Så jag tänkte att det var dags nu.



- Kingdom of Ash av Sarah J. Maas
Jag skrattar alltid lite när någon säger den här bokens titel och författare, det finns bara en härlig rytm när en gör det. Haha! Skämt åsido, jag behöver verkligen ta mig igenom Tower of Dawn så att jag kan börja läsa den här. Reaktionerna jag har sett har varit stora (tack och lov inga spoiilers!) och jag vill också vara en del av den vågen. Haha! ^^

söndag 4 november 2018

Månadsrapport Oktober -18

Vad jag har läst under oktober 2018!

IMG_3328

Vilken perfekt höstmånad oktober har varit! Underbara höstfärger, löven ramlade inte ner på en gång och det var en bra blandning mellan rusk och sol. Läsningen har på sätt och vis också matchat månadens spooky känsla runt halloween men även den mysiga stämning som kom av förändringen av årstid. Jag har även hållit mitt mål att läsa över 10 böcker varav minst 1 ska vara nonfiction. Totalt läste jag 15 böcker varav 2 var nonfiction. *self high five*

Skolan har varit tung med läsning av äldre litteratur och intressanta diskussion från bland annat perspektiv om makt, humor och genus. Just humor var riktigt kul att diskutera. Haha!

MÅNADENS STATISTIK
Antal sidor: 3108
Lästa seriealbum/bilderböcker/noveller/manga: 2
Lästa böcker: 13
Omläsningar: -

Goodreads Reading Challenge: 116/100 - avklarad i september!

Påbörjade serier: -
Avslutade serier: -
  1. Monstress Vol 3: Haven av Marjorie Liu, Sana Takeda (seriealbum)
  2. Strimmor av hopp av Ruta Sepetys
  3. Escaping from Houdini av Kerri Maniscalco
  4. Historiska hundar av Mats Carlbom
  5. Bidde det då? av Pija Lindenbaum (bilderbok)
  6. Rag and Bone av K. J. Charles
  7. Antigone av Sofokles
  8. Kung Lear av William Shakespeare
  9. Think of England av K. J. Charles
  10. Faust av Johann Wolfgang von Goethe
  11. Livet en dröm av Pedro Calderón de la Barca
  12. Pantagruel: De törstigas konung av Francois Rabelais
  13. Molnen av Aristofanes
  14. The Wicked Deep av Shea Ernshaw
  15. De odöda av Johan Egerkrans
BÄSTA
Strimmor av hopp av Ruta Sepetys
Det här är andra boken jag läser av Sepetys och jag känner att hon börjar närma sig min lista av de bästa författarna jag har läst böcker av. Strimmor av hopp är en hjärtskärande berättelse om en verklig händelse som jag inte kände till överhuvudtaget. 

FAVORIT
De odöda av Johan Egerkrans
Den här boken läste jag sporadiskt under månaden och den gav verkligen en stämning som passade bra. Egerkrans ger en världen runt med odöda varelser och har allt från trädhängande blodsugare till rullande huvuden.

BESVIKELSE
Pantagruel: De törstigas konung av Francois Rabelais
Medeltida komedier är inte min typ av bok har jag kommit fram till. Även om Rabelais stundvis fick mig att dra på munnen somnade jag nästan flera gånger. Det är för många detaljer i varje mening helst enkelt.

FAVORIT OMSLAG

30375937

--------------------------------------------------------------------------------

PLANER FÖR NÄSTA MÅNAD

November kommer bli månaden i skolan jag kommer förbereda mig för att skriva min B-uppsats i december, så jag kommer att fokusera en hel del på det. Men jag vill även hinna med en del läsning för min egen skull. Jag har en del böcker på hög jag är sugen på att läsa mig igenom (något recensionsexemplar, två nonfiction och en del bilderböcker jag har lånat från biblioteket).

Under månaden vill jag jobba med att fixa bättre rutiner för mig själv. I vanliga fall är mitt schema otroligt fritt eftersom jag bara har en eller två lektioner i skolan, vilket gör att jag gör lite vad jag vill. Under den sista veckan i oktober var jag med i ett projekt som innebar att jag fick stabila rutiner, och vad härligt det var! Jag märkte verkligen hur mycket jag har saknat fasta tider och hur mycket det gör för mitt måendet. Jag har ännu inte bestämt hur jag vill ha det, men det är något jag ska jobba med nu under november. Så det kan vara så att det blir en del saker här på bloggen. ^^

Hur var oktober för er? =)