måndag 12 augusti 2019

Veckans läsning #16

Ingen vecka är den andra lik. Förra veckan var relativt chill, den här veckan kommer jag vara med på en konferens i fem dagar som volontär. Det kommer tyvärr lämna relativt lite tid för läsning (vuxenlivet alltså!) därför har jag valt ut en del böcker jag redan börjat läsa och en jag behöver läsa inför nästa måndag då jag har min bokcirkel.

IMG_3673

- Mademoiselle Oiseau och landet Argentine av Andrea de la Narre de Nanteuil, Lovisa Burfitt
Tredje boken om Mademoiselle Oiseau. Jag hoppas på att bli lika charmad av denna som av de tidigare delarna i serien. Härliga karaktärer och underbara illustrationer av Burfitt.

- American Panda av Gloria Chao
Jag har precis påbörjat den här och jag känner efter bara två kapitel att jag behöver kolla upp östra Asiens historia för att förstå vissa hänvisningar till Taiwan och 1949. Men utöver det är boken än så länge bra.

- Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst
Vad är en månad utan lite feelgood och mord? ^^

- Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren
Augustis bok för min bokcirkel. Känner att det kommer bli några sena kvällar om jag ska hinna läsa ut alla dessa böcker den här veckan.

Vad läser ni den här veckan?

fredag 9 augusti 2019

Vei Bok 2 - Sara Bergmark Elfgren, Karl Johnsson

Vei - Bok 2 av Sara Bergmark Elfgren, illustrerad av Karl Johnsson
Serie: Vei #2
Sidantal: 200
Utgiven: 2019
Förlag: Karthago Förlag
Språk: Svenska
Betyg: 5/5 stjärnor!

IMG_3672

De som har hängt med i serie-Sverige typ de senaste 10 åren kan inte ha missat serien Vei, skriven av Sara Bergmark Elfgren och illustrerad av Karl Johnsson. En serie som har utvecklats från att vara en följetong i tidningen Utopi till att bli omarbetad och utgiven i sitt nuvarande format. Jag upptäckte den själv via Bergmark Elfgrens instagram där hon dokumenterade arbetets gång och när den släpptes slängde jag mig över den som om jorden skulle gå under. Samma känslor hade jag inför andra volymen och jag har nog sällan varit så nöjd med ett serieslut.

Vei - Bok 2 plockar upp direkt där första volymen slutar, där Vei har vunnit ännu en seger mot asarnas förkämpe och firar sin seger. Men saker blir snabbt allvarligt och vem kan Vei egentligen lita på i spelet mellan asarna och jättarna?

Vad är det då med Vei som gör att mitt hjärta bultar lite snabbare och hårdare? Det är svårt att avgöra om det är handlingen eller illustrationerna, men till slut blir det nog ändå Johnssons förmåga att fånga handlingens detaljer så knivskarpt. Jag tror nästan att om någon skulle ta bort alla pratbubblor skulle läsaren ändå förstå handlingen utifrån illustrationerna. Den har sin egen typ av storytelling.

Självklart är det sedan så att handlingen och illustrationerna går hand i hand. Jag är sedan länge ett stort fan av nordisk mytologi skildringar och Vei leker verkligen med mytologin och dess karaktärer. På ett sett är den både klassisk och nyskapande. Den ger tillräckligt mycket nytt för att inte vara förutsägbar och det är överraskande hur perspektivet från Veis karaktär kan ge så många lager i handlingen. Som exempelvis hur Asarna hamnar i ett annat ljus och att hela världen inte alltid är god eller ond.

Om du är en person som gillar nordisk mytologi och ännu inte läst Vei - skynda dig att få tag på första boken! Den ger så mycket och är nog en bland de bästa skildringar på nordisk mytologi enligt mig.

onsdag 7 augusti 2019

Book Haul - Juli

Juli var ganska fattig på nya böcker, men jag köpte två från en person som hade rensat lite från sina bokhyllor. Lyckans ost jag som var tillräckligt snabb att kommentera att jag ville ha dem. ^^

IMG_3590

- Before she Ignites av Jodi Meadows
Den enda jag faktiskt vet om den här boken är att den handlar om drakar. Så självklart var jag tvungen att ha den. Livet utan drakar är ju helt meningslöst!

- Pride av Ibi Zoboi
En omtolkning på Stolthet och fördom av Jane Austen fast, enligt beskrivningen, ett karaktärsgalleri med endast people of color. Jag har sett den här cirkulera en del i bok-världen och blev nyfiken när folk uttryckte hur mycket de gillar den. Hoppas jag kommer gilla den lika mycket!

Har någon av er läst dessa böcker? Vad tyckte du i så fall?

måndag 5 augusti 2019

Månadsrapport Juli -19

Vad jag har läst under juli 2019!

IMG_3589


Under de senaste åren har jag börjat reflekterat att juli är årets längsta och oftast chilligaste månad ´på hela året. 2019 blev inget undantag, men jag passade på att vara lite mer aktiv i min läsning genom att utmana mig själv att läsa i bok per dag. Tuff utmaning, det var vissa dagar då jag låg efter med tre böcker eller bara kände att jag ville ge upp. Men jag skulle banne mig lyckas! Det hela slutade med att jag lyckades läsa 30 böcker/verk på 31 dagar. Vilket jag är helt nöjd med. 

Något annat jag lyckades med under juli var att jag passerade 100 lästa böcker för 2019! Vilket jag för en gångs skull inte kommer fira med en nya böcker, nu är istället målet att läsa ut dem jag har. 

MÅNADENS STATISTIK
Antal sidor: 6981
Lästa seriealbum/bilderböcker/noveller/manga: 8
Lästa böcker: 22
Omläsningar: 7

Goodreads Reading Challenge: 113/150

Påbörjade serier: -
Avslutade serier: -
  1. Historiska katter av Erik Fichtelius
  2. Tash Hearts Tolstoy av Kathryn Ormsbee
  3. America Vol 1: The Life and Times of America Chavez av Gabby Rivera m.fl. (seriealbum)
  4. Leah on the Offbeat av Becky Albertalli
  5. Ella gör sig fri av Karin Boye (novell)
  6. Remnant av K. J. Charles, Jordan L. Hawk (novell)
  7. And the Ocean Was Our Sky av Patrick Ness, Rovina Cai
  8. Carry On av Rainbow Rowell*
  9. The Complete Maus av Art Spiegelman (seriealbum)
  10. Competence av Gail Carriger
  11. Love and Gelato av Jenna Evans Welch
  12. Watchmen av Alan Moore m.fl. (seriealbum)
  13. Strax före tolvslaget av Rainbow Rowell
  14. The Way You Make Me Feel av Maurene Goo
  15. Becoming the Dark Prince av Kerri Maniscalco (novell)
  16. An Enchantment of Ravens av Margaret Rogerson
  17. I Love This Part av Tillie Walden (seriealbum)
  18. The Rest of Us Just Lives Here av Patrick Ness
  19. Widdershins av Jordan L. Hawk*
  20. Eidolon av Jordan L. Hawk (novell)
  21. Threshold av Jordan L. Hawk*
  22. Stormhaven av Jordan L. Hawk*
  23. Save the Date av Morgan Matson
  24. Carousel av Jordan L. Hawk (novell)
  25. Necropolis av Jordan L. Hawk*
  26. Bloodline av Jordan L. Hawk*
  27. Hoarfrost av Jordan L. Hawk*
  28. Far From the Tree av Robin Benway
  29. Emmy & Oliver av Robin Benway
  30. Linnea i målarens trädgård av Christina Björk, Lena Andersson (bilderbok)
--------------------------------------------------------------------------------

BÄSTA
Far from the Tree av Robin Benway
Jag har läst en serie av Benway tidigare som handlar om spioner, men denna bok sköt sig upp på mina topp 10 favoritböcker 2019. Den handlar om syskonen Grace, Maya och Joaquin som blev lämnade av sin mamma som små barn. Grace och Maya blev adopterade medan Joaquin hamnade i fosterhem. Den här boken handlar om hur de träffas och skapar band med varandra. Den här boken väcker så många känslor och ger en fin skildring på karaktärerna som syskon och individer.

FAVORIT
Competence av Gail Carriger
The Custard Protocol-serien fortsätter denna gång med Primrose som berättare. Efter de två första böckerna i serien var jag lite tveksam om jag skulle fortsätta läsa den, men när jag hittade Competence på biblioteket tänkte jag att jag iallafall kunde ge den en chans - vilket jag är jätteglad över. Prim är en motsats till Rue och är mycket mer organiserad och på ett sätt ganska proper. När hon och de andra får i uppdrag att resa till Sydamerika och hjälpa en ny typ av vampyrer utmanas Prim att tänka vad hon egentligen vill med sitt liv.

BESVIKELSE
Watchmen av Alan Moore
Nej. Nej. Nej.
Jag bryr mig inte om folk älskar och hyllar denna serie till skyarna, jag stod inte ut med den någon stund under läsningen.

FAVORIT OMSLAG

35704397. sy475

--------------------------------------------------------------------------------

PLANER FÖR NÄSTA MÅNAD

Roligt nog kommer augusti bjuda på ganska mycket för min del. Bland annat kommer jag skriva en omtenta nu i början, följt av några dagar på en konferens som volontär och sedan blir det födelsedagar innan skolan drar igång i början av september.

Mellan allt det här ska jag försöka att få in en rutin på bloggen. Jag har börjat skriva alla veckans inlägg på söndagar så att jag bara kan publicera dem under veckan, så att mitt skrivande inte blir så spritt och "inspirations"-beroende som tidigare. Augusti kommer bli lite trial and error när det kommer till skrivandet. Vi får se hur det går!

Hur har juli varit för er? =)

söndag 4 augusti 2019

Water Runs Red - Jenna Clare

Water Runs Red av Jenna Clare
Sidantal: 327
Utgiven: 2019
Förlag: egenutgiven
Språk: engelska
Betyg: 5/5 stjärnor!

IMG_3603

Under det senaste året har jag blivit allt mer bekant med den moderna poesi-världen, främst genom poeter som Rupi Kaur (Milk and Honey) och Amanda Lovelace (The Princess Saves Herself in This One). Nu sällar sig debutanten Jenna Clare till min lista över mina favoritpoeter.

Water Runs Red är främst en skildring av giftiga och bra vänskapsförhållanden, populärkultur och utforskandet av den egna identiteten. Jag blev speciellt glad över att Clare även skriver om sin asexualitet, då det är ett ämne jag känner inte får tillräcklig stor spridning i böcker.

I många fall brukar poesisamlingar ha någon typ av estetiskt uttryck förutom texten, oftast klotter eller avskalade teckningar som passar in i sammanhanget. Då Clare även är fotograf har hon tagit steget längre och inkorporerat massvis med bilder tillsammans med handskrivna ord och små klotterteckningar. Det gör hela läsningen lite större och imponerande. Alltså, all tid Clare har lagt på den här boken!

Något som gör att Clares poesi också står ut bland de andra amerikanska poeterna är avsaknaden på sexuellt innehåll. I många fall kan moderna poesisamlingar handla om överlevande av trauma, och jag uppskattar de samlingarna också, men det är något med att läsa en poesisamling som inte har det. Jag blir själv väldigt påverkad av den typen av ämnen och det kan ta ett tag för mig att komma ner från de känslorna. Avsaknaden gjorde att jag uppskattade Water Runs Red på ett annorlunda sätt. Istället skriver hon om sin identitet som asexuell som lämnade ett stort intryck på mig.

För den som vill ha en annorlunda poesisamling kan jag verkligen tipsa om Water Runs Red.

fredag 2 augusti 2019

Reading Journal

Jag har aldrig varit mycket för analoga läsböcker eller läsloggar. Sedan jag började läsa på allvar 2012 har jag alltid haft Goodreads och eftersom jag använder hemsidan nästan dagligen har en analog version känts överflödig. Men sedan jag gick med i FairyLoot har jag fått två s.k. Reaing Journals, med andra ord läsböcker.

Den första fick jag i december förra året och gällde från januari-juni, men den gav jag bort eftersom jag inte kände att jag skulle använda den. Men nu, när jag har fått min andra, är mina känslor lite ändrade. Den är enkelt upplagd med en månadsöversikt, sidor att skriva vilka böcker jag läst, böcker jag vill köpa, citat jag gillar och en sida för random tankar. Det formatet tilltalar mig tillräckligt mycket för att jag i ett halvår vill ge den en chans och se om en analog läsbok är något för mig.

IMG_3586

Jag har gjort så att i månadsöversikten ska jag kommande böcker jag ser fram emot och som kommer ut under den gällande månaden. Hittills verkar det som att september kommer bli en riktig bang månad när det kommer till eftertraktade böcker.

IMG_3587

Sidorna för lästa böcker, citat och random tankar kommer jag fylla i vartefter. Jag vet inte riktigt varför, men det känns inte som att jag kommer använda citat- och random tankar sidorna så mycket. Men jag kanske överraskar mig själv. Kanske dags att börja hålla lite koll på citat jag faktiskt fastnar för?

Har du någon läsbok? Eller föredrar du något annat medium för att hålla koll på din läsning?