torsdag 31 januari 2019

Book Haul Januari

Så jag upphävde mitt köpförbud vid nyår. Det blev lite surt när jag avslutade litteraturvetenskap II att inte kunna göra en bokbeställning som en belöning till mig själv, så jag gjorde en liten en. Men sedan köpte jag några böcker begagnade och fick min andra Fairyloot-box.

IMG_3370

The Raven Boys / The Dream Thiveves / Blue Lily, Lily Blue av Maggie Stiefvater
De här böckerna har jag läst sedan tidigare men har velat ha alla hemma för någon framtida omläsning. Helt klart en av Stiefvater (i mitt tycke) bättre böcker. ^^

Vengeful av V. E. Schwab
En matchande utgåva för Vicious som jag läste under januari. Kan inte förstå att den här serien snart är slut?! Jag har inte läst något om handlingen än men har iaf hört att Victor och de andra ska vara med.

Eleanor & Park av Rainbow Rowell
Äger redan den här på svenska, men har velat ha den på engelska hur länge som helst. Känner lite hur jag måste köra på en läsmaraton av Rainbows böcker. Bara för att uppleva storheten med dem ännu en gång.

Circle of Shadwos av Evelyn Skye
Min senaste bok från Fairyloot. Har inte läst in mig på handlingen men ska förstå att det ska handla om två syskon. Vilket jag såklart gillar!

Queen of Air and Darkness av Cassandra Clare
Den sista boken i The Dark Artifices med Emma, Jules och de andra i Los Angeles institutet. Jag har ännu inte läst Lord of Shadows så kommer nog dröja ännu ett tag innan jag läser denna tegelsten.

Har ni läst någon av dessa böcker?

Månadsrapport Januari -19

Vad jag har läst under januari 2019!

IMG_3372

Holy macaroni vilket månad januari har varit! Jag hade en riktigt rivstart de två första veckorna med uppsats, hemtenta och opponering i skolan, vilket gjorde att aldrig fick den där känslan av "nu har det nya året börjat!". Jag körde bara på som vanligt och det var först när vårterminen började i mitten av månaden som jag kunde börja tänka på vad jag skulle vilja göra under 2019. ^^ Just nu är jag inne på kandidatkursen för litteraturvetenskap och vårens stora mål är att klara av att skriva min kandidatuppsats, men jag kommer skriva mer om det senare!

Läsningen under månaden har gått lite fram och tillbaka. Det har blivit en hel del läsning via min Kindle app på mobilen, men nu börjar jag få svårt att hitta böcker där. Vilket är riktigt tråkigt, då det är ganska smidigt när jag pendlar. Men samtidigt har jag massvis med fysiska böcker i mina bokhyllor som behöver läsas så kanske ska se det som tur i oturen? Haha! Vad gäller mina läsmål avslutade jag inga serier eller pricka av någon av mina hyllvärmare, men jag är on track för mitt Goodreads reading challenge.

MÅNADENS STATISTIK
Antal sidor: -
Lästa seriealbum/bilderböcker/noveller/manga: 1
Lästa böcker: 10
Omläsningar: 1

Goodreads Reading Challenge: 1/150

Påbörjade serier: -
Avslutade serier: -
  1. Ramona Blue av Julie Murphy
  2. Världens räddaste hund av Charlotte Cederlund, Maya Jönsson (bilderbok)
  3. Vicious av V. E. Schwab
  4. The Song of Achilles av Madeline Miller
  5. The Fork, the Witch, and the Worm av Christopher Paolini
  6. Hexbreaker av Jordon L. Hawk
  7. Hexmaker av Jordan L. Hawk
  8. Hexslayer av Jordan L. Hawk
  9. Akata Witch av Nnedi Okorafor
  10. Fire & Heist av Sarah Beth Durst
  11. Älskaren av Marguerite Duras

--------------------------------------------------------------------------------

BÄSTA
The Song of Achilles av Madeline Miller
Miller sätter sin egen spinn på Iliaden och fick mig att storgråta efter att jag hade läst ut den.

FAVORIT
Akata Witch av Nnedi Okorafor
En helt fantastiskt berättelse men lite snabba vändningar.

BESVIKELSE
Älskaren av Marguerite Duras
Jag kan klara av berättelser utan en kronologisk handling, men Duras skriver för mycket fram och tillbaka i tiden. Bra bok, men kommer nog behövas läsas om några gånger för att få in alla detaljer.

FAVORIT OMSLAG

31449227

--------------------------------------------------------------------------------

PLANER FÖR NÄSTA MÅNAD

Som det är just nu känns februari som en månad som bara kommer swisha förbi. Än så länge har jag inte något speciellt planerat förutom massvis med skolarbete. Vem visste att kandidatkursen var så här teoritung?

Men det kanske skulle kunna vara en bra månad att fixa upp några vanor? De senaste veckorna har varit helt uppochner med dålig sömn och mycket i sista minuten. Vilket är något jag behöver fixa asap innan det går för långt. Ska fundera på en plan of action och börja med några enkla saker.

Hur har januari varit för er? =)

måndag 28 januari 2019

Veckans läsning #13

Är det udda att jag faktiskt har börjat gilla måndagar? Men samtidigt älskar jag känslan av en ny början, så det kanske är därför? ^^

Den här veckans läsning kommer vara rätt tung med facklitteratur. Jag har precis börjat min delkurs med teori och metod, vilket gör att jag har massvis att läsa inför varje seminarium. Men det finns en skönlitterär bok jag ska läsa för kursen.
     Vad gäller min egna läsning har jag två böcker jag gärna vill komma igenom under veckan.

IMG_3364

Moonrise av Sarah Crossan
Sarah Crossan är författare bakom Vi är en, som handlar om ett par siamesiska tvillingar. Jag hittade Moonrise på biblioteket och fångades direkt av det blåa omslaget. När jag sedan läste bokens synopsis gick jag lite fram och tillbaka om jag skulle läsa den, men till slut lånade jag den.

Älskaren av Marguerite Duras
Det här är boken jag ska läsa inför mitt seminarium imorgon. Har inte läst något av Duras förut så ska bli intressant att se hur den är.

Fire & Heist av Sarah Beth Durst
Det här är den första boken jag fick från Fairyloot och handlingen påminner mig lite om Six of Crows fast med lite fler drakar.

Vad läser ni den här veckan?

söndag 27 januari 2019

Länkkärlek - vecka 4

En typ av inlägg jag tänker kan vara kul för alla som läser det - för vem älskar inte lite länkar från den gångna veckan? Lite blandat med nyheter (både gamla och nya), blogginlägg, videos, artiklar och mycket mer. Självklart handlar alla länkar på något sätt om böcker, eller är på annat vis väldigt intressanta!

Ibland kan det vara riktigt intressant att höra om varför den eller den personen gillar den eller den boken. I artikeln An Anthropologist's Obsession with Outlander förklarar en antropolog varför hon gillar Outlander av Diana Gabaldon. Ni kan läsa artikeln här.

Jag tror att det är en allmän vetskap att det skrivs och syns allt mindre barn- och ungdomsböcker i det offentliga rummet. Men i november 2018 kom nyheten hos Svensk bokhandel att Litteraturkanalen och Bokmyran skulle lanseras, vilket är webbtv-kanaler med inriktning på böcker. Självklart är detta jättekul! Ni kan kolla in Litteraturkanalen här och Bokmyran här.

Finns det någon annan som har ett hat-kärleksförhållande till cliffhangers? För oss som har läst Saga Vol 9 var det slutet en riktig cliffhanger, och den chocken blev ännu större när skaparna bakom den, Brian K. Vaughan och Fiona Staples tog med en paus med serien. Jag förstå att de behöver semester (alla behöver det med jämna mellanrum), men varför just nu?!?! Ni kan läsa mer om deras arbete och paus här.

Tips för att komma ut ur lässlumpar är alltid välkommet!



Mike Boyd är en profil på Youtube vars kanal går ut på att han ska lära sig saker. I videon här nedan lär han sig att spinna en bok på fingret.


fredag 25 januari 2019

The Song of Achilles - Madeline Miller

The Song of Achilles av Madeline Miller
Sidantal: 378
Utgiven: 2011
Förlag: Ecco
Språk: Engelska
Betyg: 5/5 stjärnor!

13623848   13623848

Det är väl inte förvånande för er som läst min blogg ett tag att jag gillar grekisk/romersk/nordisk/etc mytologi. Genom åren har det dykt upp en hel del recensioner på böcker där just det temat finns med, men de har alla varit omtolkningar på myter och legender samt utspelat sig i en mer nutida miljö. The Song of Achilles skildrar istället en del av Iliaden av Homeros som handlar om det Trojanska kriget.

The Song of Achilles handlar, som titel avslöjar, om Achilles, men genom ögonen på hans vän Patroclus. Patroclus blir efter en exil skickat till Achilles fars hov där han ska lära sig det som unga män i Grekland bör känna till, som stridskonst och musik. Men han är inte så bra på det och när han ber Akilles förklara hans frånvaro blir det början på deras vänskap. 

Det som imponerar på mig mest med Millers bok om Patroclus och Achilles är hur mycket liv hon ger berättelsen, då handlingen i Iliaden är rätt känd (iallafall för mig). Hon håller sig till händelserna men ger sin egen spinn på detaljer som inte skrivs så mycket om. Som exempelvis vänskapen mellan Patroclus och Achilles. Miller ger en levande återberättelse av det Trojanska kriget men från ett perspektiv som ger en annorlunda syn på det.

Som karaktär gillar jag verkligen Patroclus. Han utvecklas dynamiskt under handlingens gång och det känns alltid naturligt, vilket alltid är ett stort plus. Jag var lite tveksam till honom de första kapitlen men han växte i mina ögon och blev mer sympatiskt. Achilles var okej, men jag blev lite irriterad över vissa saker han gjorde (speciellt under kriget). Kändes väldigt ologiskt egentligen, men samtidigt håller sig Miller sig till originalet i den saken.

Sammanfattningsvis gillar jag verkligen The Song of Achilles. Den fick mig att både skratta och gråta, bli frustrerad och krama den hårt efter att jag hade läst ut den.

lördag 19 januari 2019

Ramona Blue - Julie Murphy

Ramona Blue av Julie Murphy
Sidantal: 408
Utgiven: 2017
Förlag: Balzar + Bray
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

3144922731449227

När jag började läsa Ramona Blue tänkte jag inte på att författaren är samma som skrev Dumplin'. (Som jag ännu inte har läst!) Men den här läsningen har gjort mig allt mer peppad på att läsa hennes andra böcker, speciellt då Ramona Blue är så otroligt bra skildrad.

Bokens handling centrerar kring Ramona som går sitt sista år i high school, öppet homosexuell och älskar att simma. Men under sommaren kommer hennes barndomsvän Freddie tillbaka för att stanna och saker utvecklas till det att Ramona börjar ifrågasätta sig själv.

Vad jag gillar med den här boken är att den är karaktärsdriven. Vi hänger med Ramona när hon går fram och tillbaka i sitt liv. Hon är otroligt familjefokuserat och självuppoffrande, vilket är lite annorlunda i jämförelse med andra böcker jag har läst. Det finns samtidigt, i allt detta, plats för Ramonas stora passion, nämligen simning. Det är helt klart Ramonas karaktär som gör boken läsvärd!

Det stora ämnet i Ramona Blue är om en sexualitet alltid är bestämd (för att uttrycka det grundläggande). Ramona är i boken säker på sin homosexualitet och att killar inte är något för henne. Men det ändras gradvis vartefter hon och Freddie umgås allt mer. Det är inte så att hon blir attraherad av andra killar, utan snarare att hon blir kär och attraherad av Freddie.
     För några månader sedan läste jag något liknande i Honestly Ben av Bill Koingberg. Där är huvudkaraktären Ben heterosexuell men blir intresserad av Rafe. Koingsberg skriver dock mer om omgivningens åsikter och om Ben behöver sätta en etikett på sin sexualitet. Ramona debatterar detta några gånger, men bestämmer till slut att det är hon själv som bestämmer.
Båda de här böckerna kom ut 2017 vilket gör att jag undrar om det finns liknande böcker med samma tema. För än så länge har jag inte läst många böcker med karaktärer där deras sexualitet är fluid.

Ramona Blue är en skildring som berör och får en att reflektera lite till. Rekommenderas varmt!

onsdag 16 januari 2019

Veckans läsning #12

Idag har jag min sista uppgift i skolan för den här delkursen, vilket är så otroligt härligt!! Det ger mig faktiskt fyra lediga dagar innan jag (förhoppningsvis, väntar fortfarande på betyg) börjar på kandidatkursen för litteraturvetenskap. Och självklart kommer jag inte ligga på latsidan då jag har mycket jag vill göra nu när jag inte har några andra krav på mig. Bland annat vill jag läsa ut alla böcker jag har påbörjat den senaste månaden.

IMG_3360

De fysiska böcker jag har börjat på är:
- Stängd kista av Sophie Hannah
- Akata Witch av Nnedi Okorafor
- The Coldest Girl in Coldtown av Holly Black
- Vicious av V. E. Schwab
- Starfish av Akemi Dawn Bowman
- Runaways Vol 1: Find Your Way Home av Rainbow Rowell m.fl.

På min mobil håller jag just nu på att läsa:
- The Song of Achilles av Madeleine Miller

Vilka böcker läser ni den här veckan?

tisdag 15 januari 2019

Book Haul - December

Mitt köpförbud fortsatte även i december och jag lyckades riktigt bra. Jag har visserligen börjat prenumerera på Fairyloot (en bokbox från UK) och fick två böcker, men jag räknar inte riktigt in det under mitt förbud. Jag beställde inte just dem böckerna liksom.

IMG_3359

Snöstorm och kanelhjärtan: fyra berättelser - Camilla Lagerqvist, Pernilla Gesén, Karina Berg Johansson, Jesper Tillberg
Denna novellsamling fick jag på en bokfrukost hos Rabén & Sjögren. En julberättelse uppdelad i, vad jag förstod det som, fyra olika delar men som ändå hänger ihop.

The Storm Crow av Kalyn Josephson
Den här boken låter mycket som ett klassiskt fantasyäventyr och det är så kul för jag har saknat den typen av böcker!

Fire & Heist - Sarah Beth Durst
Detta är den ena boken jag fick från Fairyloot, vilket jag är så himlans glad över för jag är en riktig sucker för heist-berättelser. Just denna har även drakar inblandat, vilket gör det ännu bättre!

Världens räddaste hund - Charlotte Cederlund, Maya Jönsson
Vem skulle inte vilja ha en bilderbok som handlar om världens räddaste hund?

torsdag 10 januari 2019

Månadsrapport December -18

Vad jag läst under december 2018!

IMG_3357

December var en spännande månad. Jag hade fullt upp med skola och jobb, fram till julafton då jag tog en vecka ledig för att kunna ladda om inför nyår. Då blev det massvis med filmer, både på bio och tv. Jag såg bland annat Outlaw King, Mary Poppins kommer tillbaka och The Christmas Chronicles. Läsning gick i perioder då det var mycket i skolan med min b-uppsats i litteraturvetenskap, men jag är nöjd med slutspurten jag fick med som gjorde att jag kom över 150 böcker lästa för 2018!

MÅNADENS STATISTIK
Antal sidor: 3771
Lästa seriealbum/bilderböcker/noveller/manga: 2
Lästa böcker: 7
Omläsningar: -

Goodreads Reading Challenge: 151/100 - avklarad i september!

Påbörjade serier: 2
Avslutade serier: 2

  1. Tower of Dawn av Sarah J. Maas
  2. Kingdom of Ash av Sarah J. Maas
  3. The Paper Magician av Charlie N. Holmberg
  4. Sjöjungfrun Minna och den hemliga vännen av Natalia Batista (seriealbum)
  5. Nosebleed Studio reser i den svenska historien av Joakim Waller, Natalia Batista, Magnolia Winroth 
  6. (manga)
  7. The Lightning-Struck Heart av T. J. Klune
  8. A Destiny of Dragons av T. J. Klune
  9. The Consumption of Magic av T. J Klune
  10. A Wish Upon the Stars av T. J. Klune
--------------------------------------------------------------------------------

BÄSTA
Kingdom of Ash av Sarah J. Maas
Maas går verkligen ut med ett BANG för att avsluta den här serien. Helt klart en seriefavorit!

FAVORIT
The Lightning-Stuck Heart av T. J. Klune
Den här serien är lite... speciell. Klune har sin egen typ av humor. Den påminde mig om något jag sett tidigare men det dröjde tills jag läst andra boken i serien tills jag kom på vad den påminde mig om. Den påminner mig om Deadpool! Och eftersom jag gillar hans humor kan ni säkert föreställa er hur mycket jag skrattade under den här läsningen!

BESVIKELSE
Tower of Dawn av Sarah J. Maas
Jag gillade början av den här boken, men då jag har svårt för Chaol gick den inte riktigt hem hos mig.

FAVORIT OMSLAG

20727654

--------------------------------------------------------------------------------

PLANER FÖR NÄSTA MÅNAD

Januari är månaden som kommer bära eller brista och som kommer sätta tonen för hela min vår. Det är två kurser jag behöver fixa innan jag kan gå vidare till kandidatkursen i litteraturvetenskap. Men jag håller tummarna på att jag klarar av det! ^^

Förutom studierna har jag inte så mycket inplanerat eftersom jag inte riktigt vågar då jag inte vet vad som händer. Men något jag vill få in är lite mer rutiner i vardagen. Efter julledigheten och uppsatsskrivande har jag fallit lite ur gängorna. Haha!

Hur var december för er? =)