onsdag 29 maj 2019

Once & Future - Amy Rose Capetta, Cori McCarthy

Once & Future av Amy Rose Capetta, Cori McCarthy
Serie: Once & Future #1
Sidantal: 336
Utgiven: 2019
Förlag: Little, Brown and Company
Språk: engelska
Betyg: 4/5 stjärnor


Första gången jag hittade Once & Future på Goodreads behövde jag bara läsa "genderbend" och "Arthur-legend" för att bli fast besluten att jag skulle läsa den här boken så fort den kom ut. Vilket jag gjorde och jag älskar hur rolig och inkluderande den här boken är.

Ari Helix är den 42:a inkarnationen av kung Arthur av Camelot och står inför utmaningen att befria galaxen från Mercer Corporation som styr. Genom att dra svärdet Excalibur väcker hon de trollkunniga Merlin och Morgana som kommer spela sina roller i Aris öde.

Det som förvirrade mig en hel del i början är att det här är en himla blandning mellan fantasy och science fiction. För det medeltidens riddarmiljön spelar en stor roll i handlingen men samtidigt finns det en hel del teknologi runt omkring och där i början blev det en krock i min hjärna. Typ hur går dessa två ihop egentligen? Men till slut när jag hade kommit en bit in i handlingen och fått mer detaljer om allt var det inte lika svårt att föreställa sig det.

Något som står ut med Once & Future är hur Capetta och McCarthy har skrivit så många karaktärer som faller under hbtqia+. Det är utan tvekan boken med flest representationer som jag har läst någonsin! Kön och sexualitet är heller ingen stor grej för den här världen. Krocken i samhällssyn när Merlin (vars uppfattning av identitet är baserad på yttre markörer) möter Ari & Co är något komisk när Merlin inser sin blunder i att anta saker på utseendet.

Handlingen är skriven från Ari och Merlins perspektiv, vilket ger en balans i bakgrunden och samtiden av världen. Men samtidigt önskar jag att författarna hade utforskat vissa saker lite mer istället för att rusa förbi, detta gäller mycket förhållanden mellan vissa av karaktärerna (men på grund av spoilers...). Jag ville bara ha mer mer mer!!

Vad gäller karaktärerna älskar jag hur bra Capetta och McCarthy har lyckas med deras personligheter! Alla har sina drag som gör dem minnesvärda och dynamiken mellan dem är det som drar handlingen framåt. Mina favoriter skiftar lite hela tiden tider, men en som faktiskt står ut är Val. Härliga och omtänksamma Val som försöker inleda ett förhållande med Merlin och hålla sällskapet säkert.

Allt som allt gillar jag verkligen Once & Future men det finns vissa luckor som skulle behöva fyllas i. Jag hoppas starkt på att de kommer uppfyllas i andra boken.


Andra delar i serien:
1. Once & Future
2. The Sword in the Stars

tisdag 21 maj 2019

3 x Minirec: The Coldest Girl in Coldtown, Moonrise & Pip Barlett's Guide to Sea Monsters

The Coldest Girl in Coldtown av Holly Black
Sidantal: 419
Utgiven: 2013
Förlag: Little, Brown Books for Young Readers
Språk: engelska
Betyg: 3/5 stjärnor

IMG_3394

I många fall är Holly Black en hit or miss typ av författare för mig. Vissa av hennes böcker älskar jag, andra kan jag lägga ner efter bara något kapitel. The Coldest Girl in Coldtown är hennes bok om vampyrer och jag gillar den starkt.

Bokens huvudkaraktär Tana lever i en värld där vampyrism går i världen som en smitta och vampyrerna och de som blivit smittade måste vistas i s.k. coldtown som de inte kan ta sig ifrån. Efter en blodig fest där Tanas och hennes expojkvän Aiden är de enda som överlever en vampyrattack måste de komma till en coldtown då Aiden är smittad och de har en vampyr i sällskap som är jagad av samma vampyrer som dödade deras klasskamrater.

En av de bästa sakerna med The Coldest Girl in Coldtown är att den känns realistiskt. Hur skulle världen reagera på vampyrer och vampyrism? Både med fruktan och fascination. Det finns de karaktärer i handlingen som strävar efter att bli vampyrer lika mycket som det finns de som skyr dem.

Det jag hade lite svårt för var Tana själv. Under en stor del av handlingen var hon neutral och med tanke på allt som händer henne förväntade jag mig lite mer.



---------------------------------------------------------------------------------

Moonrise av Sarah Crossan
Sidantal: 400
Utgiven: 2017
Förlag: Bloombury Childrens
Språk: engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_3395

Det här är den andra boken jag läser av Sarah Crossan (den första var Vi är en) och jag vill bara läsa fler böcker har henne! Sällan har jag läst böcker av en författare som verkligen träffar hjärtan så många gånger.

Moonrise är skriven på vers och handlar om två bröderna, Joe och Ed, där Ed, den äldre brodern, står inför en dödsdom och handlingen skildrar den Joes tankar och känslor om det.

Vad jag älskar med poesi är att det inte finns många utfyllnadsord som kan distrahera mig som läsare från det som händer. I Moonrise är det Joes känslor som skildras och då kommer jag otroligt nära hans förvirring, sorg och komplicerade känslor för Ed. Det är detta som gör att jag i stort sett älskar den här boken; att den skildrar det här ämnet och visar hur komplicerat det faktiskt kan vara.



---------------------------------------------------------------------------------

Pip Barlett's Guide to Sea Monsters av Jackson Pierce, Maggie Stiefvater
Serie: Pip Barlett #3
Sidantal: 176
Utgiven: 2018
Förlag: Scholastic Press
Språk: engelska
Betyg: 2/5 stjärnor

IMG_3400

Jag hade verkligen ett hopp om att den här serien skulle avslutas på ett bra sätt. Men tyvärr blev jag uttråkad då den påminde så mycket om de två första delarna i serien.

Pip Barlett's Guide to Sea Monsters åker Pip och Tomas till stranden där de möter ett sjömonster som har blivit bortförd från sin familj i havet och hamnat på ett akvarium. Familjen i havet börjar nu invadera staden Pip och Tomas bor i.

Jag är verkligen förtjust i världen som Pierce och Stiefvater har skapat. Den har liksom alla typer av varelser och det skulle kännas så fantastisk att leva där. Vem vill liksom inte möta en enhörning?! Pip och Tomas är också bra karaktärer att introducera världen genom. Antingen den karaktären som är allergisk mot allt och därför inte kan vara i närheten av de magiska djuren eller genom entusiasten som vet allt om allt när det gäller nämnda varelser.

Men det problemet jag hade med den här boken är inte handlingsbaserat, den är storyline baserat - för den har inte ändrats sedan första boken. Andra boken gick an, men en tredje gång? Too much. Det fanns inga överraskningar och känslan av déja vu fanns över nästan hela boken för mig.

Jag gillar serien som en helhet och världen i den, men på något vis tror jag att jag den här gången är för gammal för målgruppen.


Andra delar i serien:
1. Pip Barlett's Guide to Magical Creatures
2. Pip Barlett's Guide to Unicorn Training
3. Pip Barlett's Guide to Sea Monsters

måndag 6 maj 2019

Älskaren - Marguerite Duras

Älskaren av Marguerite Duras 
Sidantal: 123
Utgiven: 2011 (org. 1984)
Förlag: Bonnier Pocket
Språk: Svenska (org. franska)
Betyg: 2/5 stjärnor

1300865413008654

För en kurs i litteraturvetenskap skulle min klass läsa Älskaren av Marguerite Duras för att vi lättare skulle kunna applicera alla teorier vi skulle lära oss under kursens gång. Det som gjorde boken främst intressant för mig vara att boken är biografisk.

Älskaren tar plats i Indokina när den var en fransk koloni och följer huvudkaraktären (som aldrig får något namn) som vid 15 år inleder ett sexuellt förhållande med en kinesiskt man. 

Boken är skriven via tillbakablickar och har därför  ingen kronologisk ordning i sin handling. Det är mycket på grund av detta som jag hade svårt för boken för jag kunde inte få något grepp om en logisk utveckling. Jag tror att om jag skulle läsa om boken några gånger skulle det vara lättare att hitta röda trådar, men det får bli ett projekt för framtiden.

I övrigt hade jag svårt att få kontakt med karaktärerna, men jag gillade känslan och inblicken jag fick av Indokina och hur det kunde att vara där. Älskaren har dock ett mer privilegierat perspektiv än hos de som har ursprung i kolonin, men den ger en liten inblick i hur kineser sågs på i Indokina som på denna tid var en fransk koloni. 

Så totalt tyckte jag att Älskaren var intressant att läsa och analysera för min kurs, men inget som jag nog skulle ha plockat upp på egen hand.