tisdag 5 mars 2013

Steel - Carrie Vaughn

Steel av Carrie Vaughn
Goodreads

Genre: historisk, äventyr, YA

Sidantal: 291
År: 2011

Handling

It was a slender length of rusted steel, tapered to a point at one end and jagged at the other, as if it had broken. A thousand people would step over it and think it trash, but not her.

This was the tip of a rapier.

Sixteen-year-old Jill has fought in dozens of fencing tournaments, but she has never held a sharpened blade. When she finds a corroded sword piece on a Caribbean beach, she is instantly intrigued and pockets it as her own personal treasure.

The broken tip holds secrets, though, and it transports Jill through time to the deck of a pirate ship. Stranded in the past and surrounded by strangers, she is forced to sign on as crew. But a pirate's life is bloody and brief, and as Jill learns about the dark magic that brought her there, she forms a desperate scheme to get home--one that risks everything in a duel to the death with a villainous pirate captain.


Bedömning & Tankar
Den första boken jag läste från min stora 2013-beställning (progress!) och den handlar om tidresor, pirater och att välja sitt eget öde. Med andra ord, den var helt underbar att läsa men kunde ha varit lite mer spännande mellan olika större händelser. 

Hela berättelsen bygger för det mesta av Jills karaktärsutveckling. Jill är den sortens person som jobbar hårt för att nå det hon verkligen vill göra eller ha, och redan i det första kapitlet så står hon inför utmaningen som kan ge henne det hon tränat för. Men det går inte som det är tänkt och hon lyckas inte. Hennes hela reaktion efter det är väldigt realistisk om man tänker efter, Jill hade jobbat så hårt för det hon ville ha men att sedan ha det ryckt ifrån sig bara för ett litet misstags skull. Det är inte så konstigt då att känna sig ledsen, arg eller frustrerad. Men efter ett tag börjar Jill rycka upp sig och upptäcka att livet har fler vägar än en. 


Jag tycker att böcker om tidsresor är väldigt fascinerande - det är alltid något speciellt med att läsa hur, till exempel, en modern person hamnar i en helt annan tidperiod och sedan måste anpassa sig till den verkligheten. Även om orsaken till tidsresan och hur det fungerar kanske inte alltid är så realistisk, så är bara själva ämnet tillräckligt intressant för att jag kan strunta i det! Speciellt när den tiden innehåller pirater! (är väl något av en fangirl efter alla Pirates of the Carribien filmerna)

Någonting som jag ska börja göra redan innan jag börjar läsa en bok är att kolla på sidorna innan och efter berättelsen. För ofta kan det finnas intressant information som kan underlätta läsningen, eller så kan det bara kul att se om det finns några ledtrådar till handlingen. Men det som var så speciellt med Steel var namnen på kapitlen - för de har alla något att göra med olika fäktningsrörelser eller attacker. Allt detta upptäckte jag i efterhand, efter många frustrerande tankar på att de inte hade någon mening.  


Rekommenderar Steel till alla som letar efter en spännande bok som bygger mer karaktären och utveckling än romantik (för det fanns knappt något romantiskt överhuvudtaget i hela boken.)

Favoritkaraktär: Jill

Bästa del/scen: tidsresan

Citat
“It’s only a scratch, don’t cut my arm off!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar