måndag 11 januari 2016

Vampire Academy

Vampire Academy av Richelle Mead
Serie: Vampire Academy #1
Sidantal: 332
Utgiven: 2007
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

Vampire Academy

Första gången jag läste Vampire Academy var det på svenska och jag gick i gymnasiet. Sedan dess har jag inte läst om böckerna. Men på grund av att jag ska börja läsa sequel-serien Bloodlines vill jag gärna fräscha upp minnet om Rose & Co. Detta innebär en omläsning av hela serien - på engelska den här gången förstås.

För dem som inte vet vad den här boken handlar om, så cirkulerar handlingen kring dhampiren (halvvampyr) Rose och hennes vän Lissa (som är en moroi, vampyr). Under de två senaste åren har de varit på flykt men det är över när väktare från deras skola hittar dem och för dem tillbaka. När de återvänder kastas de in i skolans olika drama, gamla vänner och fiender samt nya förälskelser. Dessutom måste de reda ut många frågor om Lissas krafter och vilka som är ute efter dom.

När jag nu har läst om Vampire Academy slås jag av hur mycket Mead har lagt på bakgrund och Rose och Lissas vänskap. Det är inte så mycket kärlek egentligen, även om den också finns med på ett hörn. Jag tycker att Mead har gjort ett jättebra jobb med att skildra vänskapen mellan Lissa och Rose, för den känns verkligen äkta. De har sina upp- och nedgångar men när det gäller finns de verkligen där för varandra. Även hur Mead behandlar bakgrundsfakta för handlingen kändes väldigt naturlig under läsningen.

Något jag tänker på nu efter läsningen är hur Rose ibland kunde vara väldigt omogen i vissa situationer. Men samtidigt vet jag hur hon utvecklats under hela serien och vi har väl alla någon gång varit unga och omogna också? Så det känns egentligen mer naturligt att Rose är på viset också.

Då var min omläsning av första boken i serien avklarad - jag ser fram emot att få fortsätta serien och upptäckte nya saker med den!


Det bästa med boken: skildringen om Rose och Lissas vänskap.
Vad jag blev besviken på: ...

Varför jag rekommenderar den här boken: för att den här boken är grym!

Andra delar i serien:
1. Vampire Academy
2. Frostbite
3. Shadow Kiss
4. Blood Promise
5. Spirit Bound
6. Last Sacrifice

Mellanböcker:
1.1. The Meeting

2 kommentarer: