torsdag 28 januari 2016

The Name of the Wind

The Name of the Wind av Patrick Rothfuss
Serie: The Kingkiller Chronicles #1
Sidantal: 662
Utgiven: 2007
Språk: Engelska
Betyg: 4.5/5 stjärnor

The Name of the Wind

I höstas när jag gick en kurs skulle jag läsa The Name of the Wind eftersom vi skulle skriva en uppgift om den. Innan dess har jag sett den cirkulera på flera bokbloggar som gav den väldigt höga betyg. Självklart blev jag nyfiken men det var inte förrän jag började på min kurs som jag faktiskt läste den. Vilket jag tycker är lite synd - för den här boken var hur bra som helst!

The Name of the Wind handlar om Kvothe - om vem han är, hur och varför han kom att bli den han blev. Den börjar med Kvothe som vuxen och hur han arbetar i en pub. Han börjar - efter att ha mött en man som har ett uppdrag att skriva ner hans livsberättelse - att berätta om sitt liv. Vi får då följa med i Kvothes uppväxt och se hur han växer upp från barn till ung man.

Det jag helt klart älskar med den här boken är hur Rothfuss har lagt upp handlingen. Att höra om en berättelse från en karaktärs äldre jag är väldigt annorlunda, speciellt då Kvothe kommer med sina egna små kommentarer mellan "berättelserna". Rothfuss tar även sin tid med handlingen och utforskar många områden av världen vilket gör att jag som läsare får en väldigt bred bild av den.

I början av läsningen tyckte jag att det var lite för många detaljer, eftersom det kändes som om handlingen aldrig riktigt kom igång då, men efter ett tag började jag uppskatta det istället och tog min tid med läsningen.

Kvothe som karaktär tycker jag är riktigt intressant. Han är otroligt vetgirig och räds inte för att bända på reglerna för att få sin vilja igenom. Det gillade jag med honom eftersom det gav honom en härlig personlighet och det blev också många intressanta scener. I slutet (när Kvothe nästan är vuxen typ) tyckte jag att han var lite väl stöddig, men jag tror att han är det lite för att det är slutet på boken och för att något stort kommer hända i nästa bok som kommer driva hans karaktärsutveckling.

The Name of the Wind må vara en tegelsten men den är otroligt välskriven och underhållande. Jag känner också att Rothfuss bara är i början av berättelsen och har många äventyr kvar att skildra. De ser jag fram emot att få läsa!


Det bästa med boken: skildringen om Kvothe.
Vad jag blev besviken på: Kvothes attityd i sista delen av boken.

Varför jag rekommenderar den här boken: för att den är one of a kind typ av bok. Måste helt enkelt läsas.

Andra delar i serien:
1. The Name of the WInd
2. The Wise Man's Fear
3. Doors of Stone

Mellanböcker:
2.5. The Slow Regard of Silent Things

2 kommentarer:

  1. Jag älskade den här, så himla himla fint skriven också! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var den! <3 Ser verkligen fram emot att läsa hans andra böcker. :D

      Radera