tisdag 30 oktober 2012

Timeless - Gail Carriger

Titel: Timeless
Författare: Gail Carriger
Serie: Parasol Protectorate #5
Sidantal: 341
Förlag: Hachette Digital
År: 2012

Omläsning: nej


Handling (från Goodreads)
Alexia Tarabotti, Lady Maccon, has settled into domestic bliss. Of course, being Alexia, such bliss involves integrating werewolves into London High society, living in a vampire's second best closet, and coping with a precocious toddler who is prone to turning supernatural willy-nilly. Even Ivy Tunstell's acting troupe's latest play, disastrous to say the least, cannot put a damper on Alexia's enjoyment of her new London lifestyle.

Until, that is, she receives a summons from Alexandria that cannot be ignored. With husband, child, and Tunstells in tow, Alexia boards a steamer to cross the Mediterranean. But Egypt may hold more mysteries than even the indomitable Lady Maccon can handle. What does the vampire Queen of the Alexandria Hive really want from her? Why is the God-Breaker Plague suddenly expanding? And how has Ivy Tunstell suddenly become the most popular actress in all the British Empire?

Bedömning
Femte och sista boken i Parsol Protectorate serien, känner mig lite... ja, hur ska man beskriva det? Det har varit en jättebra serie, jag har gillat varenda bok men nu när serien är över känns det lite som att säga hejdå till gamla vänner samtidigt som man börjar på en ny bana i livet och inte riktigt vet vad som förväntas hända.  


Om jag ska jämföra Timeless med någon av de andra böckerna, vad gäller karaktärsutveckling, spänning, känslor och komik så tycker jag att den är mest lik Soulless. Det är böcker som verkligen berör en, får en att tänka efter och som verkligen bevisar hur mycket de har utvecklats - dessutom har väl första och sista boken i serier alltid en speciell plats i våra hjärtan. :-)

Man får åter möta karaktärer från de tidigare böckerna, och att kasta in dem i allt tumult som händer i London samtidigt som Alexia & Co är i Egypten skapar väldigt mycket drama som gör att man som läsare blir mer intresserad av att veta vad som kommer att hända. Även om berättelsen koncentrerar sig omkring Alexia, så gör andras perspektiv att boken får mera liv och känslor.

Något av en favoritdel av Timeless utspelar mellan Lyall och Biffy, för medan Maccon- och Tunsellfamiljerna är utomlands måste de ta hand om allt som händer i London. Vilket innebär att Biffy och Lyall måste jobba tillsammans, och det är just dessa scener som jag tycker är så charmiga och roliga - deras personligheter så olika och ändå fungerar de tillsammans på något vis. Detta måste vara ett av Carrigers mästerdrag bland Parasol Protectorate böckerna. 

Några av de sakerna som togs upp och som bara har hintats om tidigare togs upp i Timeless. Och när man väl vet hur alla tycker och tänker, samt att man vet vad som kommer att hända så känns det så uppenbart. Känner mig ganska dum för att jag inte fatta, det var ju ganska tydliga hintar dessutom vilket gör det ännu värre (för mig).

Till slut binds allt samman och allt faller på plats i slutet. Ofta läser jag de första böckerna i en serie och det är inte så ofta jag blir så uppslukad, men med Parasol Protectorate blev jag det med 100 %! En av mina absoluta favoritserier nu, den är annorlunda och rolig samtidigt som den är känslosam och allvarlig. Ser mycket fram emot att läsa mer från Gail Carriger i framtiden!

Favoritkaraktär: Biffy
Bästa del/scen: Tunells föreställning
Citat: “I never gossip. I observe. And then relay my observations to practically everyone.” 

Betyg


Handlingen 4.5/5

Omslaget 4/5


Den kompletta serien hittils:
1. Soulless (sv. Själlös)
2. Changeless (sv. Chanslös)
3. Blameless (sv. Hemlös)
4. Heartless
5. Timeless

Lite nyheter om framtida Carriger-böcker
Carriger har två nya serier planerade till nästa år; Finishing School som tar plats 25 år innan Parasol Protectorate och som är en YA-serie samt en vuxenserie som kallas Parasol Protectorate Abrode och som kommer att fokusera kring Prudence, dock har Carriger gått ut med att serien kan dröja till 2014 innan den kommer ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar