lördag 10 november 2012

Amuletten från Samarkand - Jonathan Stroud

Titel: Amuletten från Samarkand (eng. The Amulet of Samarkand)
Författare: Jonathan Stroud
Serie: Bartimaeus #1
Sidantal: 444
Förlag: Natur och Kultur
År: 2003

Omläsning: ja


Handling (från baksidan av boken)

När den femtusenåriga djinnen Bartimaeus frammanas av Nathaniel, en ung trollkarlslärling, väntar han sig itne att behöva prestera mer än ett par enkla illusionstrick. Men Nathaniel är ovanligt begåvad för sin ålder och han har något mycket mer riskfyllt i tankarna: hämnd.
Mot sin vilja måste Bartimaeus stjäla den mäktiga Amuletten från Samarkand av Simon Lovelace, en hänsynslös mästermagiker som Nathaniel tror sig kunna överlista...! Snart dras både djinn och lärling in i skrämmande intriger kryddade med förräderi, uppror och mord.
Bartimaeus berättar med svart humor och bitska kommentarer om hans och Nathaniels missöden och äventyr i London, i en magisk värld snarlik vår egen.

Bedömning
Det finns vissa böcker som en person inte kan tröttna på, hur många gånger man än läser om dem. För mig är Amuletten från Samarkand en sådan bok.

Strouds värld består av ett London där magikerna har makten, men deras största hot mot vanliga människor är demonerna som de kan frammana och förslava. Detta hindrar dock inte Bartimaeus, en djinn med en härlig sarkastisk humor, att ställa till med så mycket problem som möjligt för Nathaniel, den 12-åriga pojkmagikern som framande honom.

Till en början då man läser boken så kan det vara lite jobbigt att läsa Bartiameus PoV. Eftersom det finns en massa fotnoter som berättar mer om vad han tänker på, dessutom finns det en massa förklaringar där som inte får plats i den vanliga "lästexten" eller bara roliga kommentarer. Men man vänjer sig fort, och då uppskattar man de där små sakerna som gör boken ordinär. 

Berättarperspektivet växlar mellan Nathaniel och Bartimaeus, och genom det ser man hur stor skillnaden verkligen är mellan dem. De utgör väldigt bra kontraster, Bart som skojar och anmärker saker hela tiden och Nat som är lite mer makthungrig och kall men fortfarande en person som söker andra människors närhet. Trots att jag inte är ett stort fan av Nathaniel så kan jag förstå varför han gör alla de saker som han gör. Genom att dessutom växla mellan perspektiv och skrivsätt blir det en väldigt annorlunda läsupplevelse.

Om man gillar en humoristisk bok med fantasyinslag så råder jag er att läsa Amuletten från Samarkand, det kommer att bli en minnesvärd läsning! 

Favoritkaraktär: Bartimaeus

Bästa del/scen: Bartimaeus jakt på amuletten
Citat: "En magiker krävde att jag skulle visa honom en bild av hans livs stora kärlek. Jag skaffade fram en spegel." - Bartimaeus


Betyg


Handlingen 5+/5

Omslaget 4/5

Andra delar i serien:
0.5. The Ring of Solomon
1. Amuletten från Samarkand
2. Golems Öga
3. Magikerns Port

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar