torsdag 20 februari 2014

Sword Princess Amaltea

Sword Princess Amaltea av Natalia Batista
Serie: Sword Princess Amaltea #1
Sidantal: 176
Utgiven: 2013
Språk: Svenska


Handling:
Amaltea är en prinsessa i en värld där drottningarna styr och magi är makt. Hon får i uppdrag av sin mor att rädda en prins och gifta sig med honom för att ärva hans mors halva drottningdöme. Men när hon väl räddar prinsen visar det sig att han inte alls är lika medgörlig som hon tänkt sig. Han har en egen vilja, och vill bli behandlad med respekt!

Sword Princess Amaltea är en fartfylld äventyrsserie i en färgstark fantasyvärld där könsrollerna är ombytta. Fagra värdshuspojkar och väna prinsar i torn vaktade av drakar kontrasteras mot kvinnliga riddare och brutala banditbrudar. Med mycket humor och action tas vi med på ett äventyr som är både omskakande och nyskapande.


Bedömning & Tankar:
Det här seriealbumet hade allt jag letar efter i seriealbum/manga: en spännande (och begriplig) handling, magnifika illustrationer, en underbar humor och ett djup hos både karaktärerna och i handlingen!

Själva berättelsen påminner egentligen om vilken typisk "rädda-prinsessan" berättelse som helst, med det undantaget att det nu är prinsen som behöver räddas. Det blev väldigt annorlunda (minst sagt), men det var faktiskt en väldigt bra läsning - och jag absolut älskade att Batista skapade tvisten med att det är en matriarkalisk värld, för det är faktiskt första gången jag har läst något liknande! Och nu vill jag bara ha mer! 

Sword Princess Amaltea är en perfekt historia för att visa hur våran värld egentligen ser ut, fast tvärtom. Den skapade massor av tankar hos mig; hur mycket ord och handlingar faktiskt kan betyga. Hur all historia och alla traditioner faktiskt reflekteras på oss idag, utan att vi faktiskt märker det. Batista lyckas på ett bra sätt lyfta fram dessa och göra dem ett med bokens handling, vilket jag tycker är väldigt skickligt gjort!

Jag kan inte lovorda Sword Princess Almaltea tillräckligt mycket i en recension, för det kommer inte att räcka. Jag kan bara tyst applodera Batista (och hennes assistenter) som har lyckats skapa ett sådant konstverk som passar alla, oavsett ålder och kön!


Det bästa med boken: Budskapet, humorn & illustrationerna.
Vad jag blev besviken på: Att jag inte vet när nästa volym kommer! 

*Tack till Kolik Förlag för recensionsexemplaret!

2 kommentarer: