torsdag 13 februari 2014

Blodsväktaren

Blodsväktaren av Tessa Gratton (eng. The Blood Keeper)
Serie: The Blood Journals #2
Sidantal: 399
Utgiven: 2014
Språk: Svenska


Handling:
För Mab Prowd har magi alltid känts lika naturligt som att andas. Hon har vuxit upp med den, på en ensligt belägen gård tillsammans med andra utövare. Kanske är det skälet till att hon har få vänner i sin egen ålder, men det har också gett henne en obestridlig känsla av att vara betydelsefull. Hon ser det som sin skyldighet att utöva och skydda ma¬gin, såsom Blodsväktarna har gjort i århundraden. Ute i naturen, långt från alla vittnen, kan hon utöva den med stolthet och glädje, men hon vet också att om blodsmagin inte utförs på rätt sätt kan dess kraft bli oöverskådlig och fruktansvärd.

En morgon, när Mab försöker sig på en både farlig och svår formel, så händer något. Hon väcker något till liv, större och mäktigare än hon kunnat ana. Och hon har en åskådare, en ung man, Will. Det han får se är för egendomligt och skrämmande för att ens försöka förstå. Han flyr från platsen – men Mab och Will kommer att mötas igen.


Bedömning & Tankar:
Blodsväktaren är nog en bok som skulle passa väldigt bra att läsa under halloween - med all dess magi, förbannelser och blodiga scener! Eller bara när man är ute efter en väldigt annorlunda läsning, som dessutom är lite mer blodigare än vanliga läsningar. 

En favorit i repris! ^^

Nej, nu överdriver jag lite om blodet. Eller gör jag det...? Ärligt talat så blev jag så van vid att läsa om hur Mab skar sina artärer att jag knappt reagerade till slut. Men det kan mycket väl vara så att det bara är jag som känner så. Säger ändå tidigt i recensionen att det här inte är en bok för folk med hemofobi (rädsla för blod).  

Tyvärr så fastnade jag inte så mycket för vare sig handlingen eller karaktärerna. Berättelsen gick aldrig djupare in i handlingen, och karaktärerna kändes väldigt platta. Jag hade gärna läst fler förklaringar på magin som Mab utförde, för det kändes som om man svävade i ovisshet helt i onödan. Vilket är väldigt tråkigt, för vissa delar av handlingen var riktigt bra.

Huvudkaraktärerna i berättelsen var Mab och Will, och det var från deras PoV man fick följa hela boken från. Men som jag redan har nämnt fastnade jag inte så mycket för någon av dem. Jag fick aldrig någon kontakt med dem, och jag fråga mig själv hela tiden var de höll på med. Om det var en karaktär som jag gillade så var det Wills bror, Ben. Älskade att se hur lojal han är mot sin familj, speciellt sin bror. 

I det stora hela så var Blodsväktaren något av en besvikelse, men jag gillade ändå hur spännande den kunde vara. 


Det bästa med boken: Magisystemet 
Vad jag blev besviken på: Alla obesvarade frågor och bristen på förklaringar

Andra böcker i serien:
2. Blodsväktaren

Mellanböcker:

*Tack till B Wahlströms för recensionsexemplaret!

2 kommentarer:

 1. Hej! Jag svarar på din kommentar här också så du inte missar svaret :)
  Hej! Vad kul att du är intresserad av Pratchett och Gaiman. Dom är som bekant våra favoriter <3
  De har ju skrivit en bok tillsammans som heter Good omens som är väldigt bra :)
  Av Pratchett rekommenderar vi att du antingen läser Skivvärldsböckerna i kronologisk ordning (börjar med Color of Magic/Magins färg). Eller så läser du de olika serierna inom skivvärlden var för sig, börja då med Häxböckerna, första boken heter Equal Rites/Trollkarlens stav.
  Av Gaiman spelar det inte lika stor roll vilken bok du läser först, han har inga bokserier på samma sätt som Pratchett har. Men Cecilias favorit är Stardust (det är en renodlad fantasybok som har ALLT) och Gottfrids favorit är Graveyard Book/Kyrkogårdsboken (tänk dig Djungelboken fast istället för att det utspelar sig i djungeln är det på en kyrkogård och människobarnet blir omhändertagen av spöken istället för djur). Det som är kul med Gaiman är att han är väldigt bred, han skriver allt från barnböcker och middle-grade till dystopier och serier så det finns i princip något för alla :)
  Som jag skrev i bloggen kommer Bonnier Carlsen att ge ut hans nyaste "vuxenbok" Ocean at the end of the lane på svenska i maj, skicka ett mejl till dom å be om ett recex vetja :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för svaret!! :D
   Kommer helt klart att kolla in de flesta av böckerna ni nämnde! Och åtminstone läsa Stardust, Good Omens & Color of Magic först innan jag verkligen går in på deras andra böcker. x)

   Radera