måndag 8 april 2013

Gatans Lag - Simon Scarrow

Gatans Lag (Gladiator #2) av Simon Scarrow
eng. Street Figther (Gladiator #2)
Goodreads

Genre: historisk, äventyr, YA
Sidantal: 260
År: 2013

Tack till B Wahlströms för recensionsexemplaret!


Handling

Marcus har fått lämna det hårda livet på gladiatorskolan. Han är nu Julius Caesars tjänare, men han är fortfarande slav och hans enda chans att få uppleva friheten igen tycks vara att vinna den på arenan. Så Marcus utbildning till gladiator fortsätter på Roms gator, samtidigt som han är livvakt till Ceasars systerdotter.
Rom plågas av ett regelrätt gängkrig, och stadens invånare drabbas, fattig som rik. När senatorerna dessutom börjar använda sig av gängen i sitt politiska rävspel, tvingas Marcus in i striderna. Han är nämligen den ende som kan infiltrera ett av gängen för att förhindra ett lönnmord på Julius Caesar. Men om täckmanteln avslöjas så är det inte bara Caesar som svävar i fara - även Marcus liv hänger på en skör tråd.


Bedömning & Tankar

(Obs! Innehåller mindre spoilers från handlingen!)

Förra sommaren läste jag Kampen för Frihet, som är den första boken i serien, och jag var verkligen fast i det romerska samhället Scarrow har byggt upp. Det var så påtagligt att man bara ryktes med från första till sista sidan!


Man fick i första boken följa den 10-åriga Marcus, om hur han får från medborgare i Romarriket till slav utan rättigheter, för att senare hamna på en gladiatorskola till att bli livvakt till Julius Caesars brorsdotter. Men under hela hans resa så har han haft ett slutgiltigt mål - att hitta sin mamma som kidnappades och få förståelse för sitt förflutna. Jag gillar verkligen Marcus karaktär (fast han känns som 15-17 år istället för 10) han är beslutsam och modig, och det är uppfriskande att läsa om en sådan enkel karaktär som man verkligen kan relatera till.


Som en inbiten historienörd så älskar jag böcker som utspelar sig under olika tidsepoker som jag själv inte har levt i, det är så kul att testa mina egna kunskaper mot författarens och se när jag har rätt eller fel. Och jag tror att det är lättare att läsa böcker med en så annorlunda miljö, eftersom man inte vet vad som kommer näst - nyfikenheten är alltid på topp under läsningen!


För alla som vill läsa en lättsam och snabbläst bok rekommenderar jag verkligen den här serien! Passar kanske väldigt bra under en lässvacka?

Favoritkaraktär: Marcus

Bästa del/scen: Trädgårdsscenen

Citat
"Varje liv värt att leva har sina risker."

"Då är du allt annat än feg, Marcus. Den som är rädd för en sådan strid men är beredd att övervinna skräcken skulle jag snarare kalla hjälte. Det är sådant som mod handlar om."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar