lördag 6 april 2013

Kretsen - Maggie Stiefvater

Kretsen (Kretsen #1) av Maggie Stiefvater
eng. The Raven Boys (The Raven Cycle #1)
Goodreads

Genre: urban fantasy, YA

Sidantal: 318
År: 2013

Tack till B Wahlströms för recensionsexemplaret! 


Handling

Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett hemligt sällskap i syfte att finna en historisk, mytomspunnen kungagrav. En flicka med övernaturliga förmågor har nyligen mött en av pojkarna - fast som död. Snart kommer deras vägar att korsas igen, med förödande konsekvenser.

Enligt en uråldrig legend ligger en walesisk kung begravd någonstans i Amerika. Gansey, elev på en privatskola för pojkar, har blivit besatt av att finna kungagraven. Enligt myten ska man leta längs särskilda energilinjer, s.k. "leylinjer" som sägs sammanlänka besjälade platser, och att "den sovande kungen" kan uppfylla ens önskningar.

Blue är sexton år och dotter till en spåkvinna. Hennes egna synska förmågor är begränsade, men för inte så länge sedan förutsåg hon en ung mans färd mot dödsriket. Dessutom bär hon på vetskapen om ett annat förebud: om hon någonsin kysser sin sanna kärlek så kommer han att dö. Så möts Blue och Gansey, och hon förstår vem han är.

Ungdomarna slår följe i en tyst övertygelse om att de på något sätt behöver hjälpa varandra i jakten på kungagraven. Kärlek spirar, men en fiende närmar sig också.


Bedömning & Tankar

I mina ögon blir Stiefvaters böcker bara bättre och bättre, men med Kretsen så har hon verkligen överträffat sig själv!

Om man tidigare har läst en Stiefvater-bok så vet man att det tar ett tag innan den verkligen kommer igång, men på vägen dit så får man lära känna karaktärerna och miljön på ett sätt som man inte gör i andra böcker. Och när man väl har kommit förbi början så är man fast, man kan helt enkelt inte lägga ner den då!


Något som gör detta till en av mina favoritböcker i år är karaktärerna. Blue och Korppojkarna (Gansey, Adam, Ronan och Noah) är så charmiga och man verkligen märker vilken skillnad det är mellan dem. Ingen är den andra lik och det gjorde läsningen så mycket roligare, för man kunde aldrig förutsäga vad någon av dem skulle göra trots hur mycket man än lärde känna dem. Mitt hjärta värkte speciellt mycket för Adam och Noah, livet kan vara så otroligt orättvist mot en ibland!

Från början trodde jag att hela boken skulle handla om Blue och hennes spådom (förbannelse? förebud?). Tänk att på förhand veta att när du kyssar din sanna kärlek så kommer han/hon att dö? Jag avundas Blue hennes styrka för att hon ens kan leva med den vetskapen! Men tillbaka till ämnet, efter att jag började läsa de andras perspektiv så började jag förstå att det handlade mer än om Blue, och efter ungefär halva boken blev det uppenbart att det är lite mysterium i handlingen. Vilket jag gillade väldigt mycket, fast nu undrar jag bara vad de resterande 3 böckerna i serien kommer att handla om!?!

Jag rekommendera verkligen Kretsen till alla som gillar Maggies tidigare böcker och de som letar efter det där lite extra i böcker. Ge boken en chans och jag garanterar att ni inte blir besvikna!! 

Favoritkaraktär: Blue, med Adam på en stark andraplats

Bästa del/scen: Gansey och Blues första möte


Citat

"Och exakt vad tror du att jag ska prata med honom om?"
Mobilkillen såg obekymrad ut. "Vi kommer på någonting. Vi är intressanta människor."

"Har du hört talas om att bli hängd, uppsprättad och styckad?"
"Är det lika plågsamt som att försöka prata med Ronan?" frågade Blue.

Den hittills kompletta serien:

1. The Raven Boys (sv. Kretsen)
2. The Dream Theives (september 2013)
3. Titel ej bestämd
4. Titel ej bestämd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar