torsdag 2 augusti 2012

Sökaren - Terry Goodkind


Titel: Del 1 Sökaren (eng. Wizard´s First Rule)
Författare: Terry Goodkind
Serie: Sanningens Svärd (eng. The Sword of Truth)
Sidantal: 391
År: 1999
Förlag: B. Wahlströms Bokförlag

Övriga fakta
Jag har även recenserat en prequel till Wizard´s First Rule, Debt of Bones

Handling
Mörken Rahl söker efter ett sätt att skaffa sig absolute makt. Och det finner han i de tre skrinen av Orden, och han släpper lös de våldsamma krafterna som kan bli slutet för allt.
Rickard Skiffer är den enda som kan stoppa honom, en vägvisare från Västland som plöstligt blir utsett till Sökaren, en person som kämpar för sanningen och frihet. Och hans uppdrag blir att stoppa Mörken Rahl, men för att lyckas med det måste Rickard resa till Midland, ett land där magi existerar. Tillsammans med hans gamle vän Zedd och den mystiska Kahlan, ger sig de tillsammans ut för att hindra deras fiende från att lyckas med hans planer. Men hemligheter, utmaningar och oanade händelser ställer höga krav på dem alla, kommer de att hinna stoppa Mörken Rahl?

Bedömning

Första gången jag läste Sökaren var för snart över ett år sedan, det var precis före sommarlovet. Och jag blev helt besatt av den, jag var bara tvungen att fortsätta läsa nästa bok, och nästa, nästa osv.

Goodkind har i sin serie byggt upp en äkta fantasyvärld, det finns inte bara vanlig magi utan även varelser som är produkter av denna magi - som t ex Bekännare, en speciell sorts människa som har den högsta statusen i Midland, de är mycket respekterade och fruktade. Kahlan är en av dessa bekännare. Vidare finns drakar, Lerfolket, garer m.m. Det är en äkta blandning med magiska varelser som måste finnas i en fantasy-värld.

Min favoritkaraktär är helt klart trollkarlen Zedd. Han är en väldigt komplicerad figur som har ett både lyckligt och väldigt tragiskt förflytet, men som hade hittat ro i det magifria Västland. Han är mycket erfaren och vet det mesta att veta om de flesta ämnen, han använder också inte alltid magi eller våld för att lösa konflikter - vilket är ett plus i min bedömning. För att lösa en situation använder Zedd istället huvudet och pratar sig ur knipan! Helt otroligt hur människor kan bli påverkade av sina egna rädslor och av vad de tror.

Jag gillade skarpt Rickard och Kahlan. De skapar en väldigt bra kontrast med varandra, och Goodkind vägar upp deras styrkor lika mycket som svagheter vilket gör dem mer mänskliga i mina ögon.

Jag tyckte det var intressant att läsa om Bekännarna, hur deras krafter fungerar och verkar. De är, vad jag känner till, väldigt unika i fantasyvärlden - vilket gör det dubbelt så roligt att läsa om dem, eftersom man vill veta mer.

Rickard är hjälten som verkligen får en att tänka på ens värderingar, han kämpar mot varelser, profetior och andras tro. Sökaren är början på en fantastisk resa genom livet som inte lämnar någon opåverkad.

Bästa Scen: Första mötet med Zedd
Favoritkaraktär: Zedd (vem annars? :)
Citat: "Hon tycker inte om ost! Jag skulle aldrig kunna lita på någon som inte gillar ost. Det är onaturligt." -Zedd

Betyg 

Handling 5/5
Omslag 5/5

Småfakta om Boken/Serien:
  • Wizard´s First Rule är uppdelad i två böcker, Sökaren och Trollkarlens Första Regel.
  • I originalserien som är skriven på engelska finns det totalt 11 böcker, medan de svenska översättningarna är uppdelade på flera böcker. Totalt finns det 25 stycken böcker på svenska. 
  • Det har gjorts en tv-serie av Sanningens Svärd, den kallas Legend of the Seeker och finns i två säsonger. 

Så vad tycker ni om Sökaren? Verkar det vara en intressant och läsbar bok för dig? Kommentera!
Glad fortsatt läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar