fredag 25 januari 2019

The Song of Achilles - Madeline Miller

The Song of Achilles av Madeline Miller
Sidantal: 378
Utgiven: 2011
Förlag: Ecco
Språk: Engelska
Betyg: 5/5 stjärnor!

13623848   13623848

Det är väl inte förvånande för er som läst min blogg ett tag att jag gillar grekisk/romersk/nordisk/etc mytologi. Genom åren har det dykt upp en hel del recensioner på böcker där just det temat finns med, men de har alla varit omtolkningar på myter och legender samt utspelat sig i en mer nutida miljö. The Song of Achilles skildrar istället en del av Iliaden av Homeros som handlar om det Trojanska kriget.

The Song of Achilles handlar, som titel avslöjar, om Achilles, men genom ögonen på hans vän Patroclus. Patroclus blir efter en exil skickat till Achilles fars hov där han ska lära sig det som unga män i Grekland bör känna till, som stridskonst och musik. Men han är inte så bra på det och när han ber Akilles förklara hans frånvaro blir det början på deras vänskap. 

Det som imponerar på mig mest med Millers bok om Patroclus och Achilles är hur mycket liv hon ger berättelsen, då handlingen i Iliaden är rätt känd (iallafall för mig). Hon håller sig till händelserna men ger sin egen spinn på detaljer som inte skrivs så mycket om. Som exempelvis vänskapen mellan Patroclus och Achilles. Miller ger en levande återberättelse av det Trojanska kriget men från ett perspektiv som ger en annorlunda syn på det.

Som karaktär gillar jag verkligen Patroclus. Han utvecklas dynamiskt under handlingens gång och det känns alltid naturligt, vilket alltid är ett stort plus. Jag var lite tveksam till honom de första kapitlen men han växte i mina ögon och blev mer sympatiskt. Achilles var okej, men jag blev lite irriterad över vissa saker han gjorde (speciellt under kriget). Kändes väldigt ologiskt egentligen, men samtidigt håller sig Miller sig till originalet i den saken.

Sammanfattningsvis gillar jag verkligen The Song of Achilles. Den fick mig att både skratta och gråta, bli frustrerad och krama den hårt efter att jag hade läst ut den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar