måndag 5 mars 2018

George - Alex Gino

George av Alex Gino (eng. George)
Sidantal: 187
Utgiven: 2016
Språk: Svenska
Betyg: 5/5 stjärnor!

IMG_2702

Att litteraturen för barn och ungdomar blir allt mer mångsidig är något jag både applåderar och hyllar. Nya perspektiv dyker upp, koncept förändras och allt fler berättelser kommer upp till ytan. George är en av dessa böcker. Berättad från George perspektiv, om hur hon är född pojke men att hon är en flicka.

I skolan ska Georges klass sätta upp en pjäs baserad på Fantastiska Wilbur och allt George vill är att spela rollen som Charlotte. Men hon blir nekad chansen då hon är född som pojke. Tillsammans med sin bästis Kelly bestämmer sig George för att inte bara spela rollen som Charlotte, men även berätta vem hon egentligen är.

George är en bok som jag skulle beskriva som känslig, om det gick att beskriva en bok på det sättet. Vi som läsare kommer så nära George och hennes identitet och hur människorna reagerar på den.

Jag tror verkligen att det här är en bok som skulle passa bra för alla att läsa. Att faktiskt läsa hur transsexuella kan uppleva världen som barn (George är tio år om jag förstod åldern rätt) och hur mycket samhället i form av människor och normer verkligen påverkar oss, speciellt som yngre.Tack till Lilla Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar