torsdag 10 januari 2013

Magikerns Port - Jonathan Stroud

Magikerns Port (Bartimaeus #3) av Jonathan Stroud
eng. Ptolemy's Gate (Bartimaeus #3)
Goodreads

Genre: fantasy, äventyr, YA
Sidantal: 495
År: 2007

Handling
Magikern Nathaniel har snabbt klättrat i karriären och hotas täändigt av avundsjuka kollegor. Han utnyttjar hänsynslöst sin slav, djinnen Bartmaeus, för att hålla sig kvar i maktens centrum.
Djinnen Bartimaeus är helt utsliten. Den ömdsesidiga respekt han och Nathaniel en gång hyste för varandra är det lika illa med.
Kitty, flickan från motståndsrörelsen, lever under falsk identitet. Genom idogt detektivarbete är hon nu nära att avslöja Nathaniel och Bartmaeus hemligheter. 
Omständigheterna tvungar de tre att sammarbeta i en desperat kamp ur totalt underläge mot en fiende hämtad från deras värsta mardrömmar!

Bedömning & Tankar
Sista boken i trilogin om Bartimaeus och Nathaniel. Känner ganska mycket nostalgi nu när jag har läst ut alla böcker igen, finns det finns så mycket som berör mig att jag inte riktigt vet jag vart jag ska börja berätta. 

Genom hela serien har man fått följa Bart, Nat och Kittys olika PoV. Och medan man ser en otroligt karaktärsutveckling hos Nathaniel och Kitty, så är Bartimaeus den som visar flest sidor av sin personlighet (antar att man inte direkt kan utveckla någon som redan har upplevt det mesta under sina fyra...fem-tusen år?). 

Stroud har ett sätt ganska speciellt sätt att skriva böcker som sticker ut väldigt mycket. Detta märks mycket när man läser Bart PoV, eftersom det ibland finns sidnoter längst ner på sidan där man det står många förklararingar, sidberättelser eller sarkastiska kommentarer. Väldigt underhållande tycker jag, men vissa har jag hört tycker att dem är väldigt irriterande. Men jag tror mer att har att göra med att man måste vänja sig och förstå Strouds sätt att skriva för att kunna uppskatta det. 

Två av de bästa sakerna som händer i Magikerns Port var avslöjandet av Barts förflutna (som jag har undrat över ända från första boken) och ett slut som fick mig att tappa hakan och hacka upp som en dator. Jag kunde inte tro på det slutet! Det kom så abrupt men innehåller så mycket mening, måste vara ett av de bästa slut jag någonsin har och kommer att läsa! 

Helt klart en av de bästa serier jag har läst hittills! Och jag kan inte annat än att rekommendera alla till att också läsa de hör böckerna!

Favoritkaraktär: Bartimaeus, med Kitty på en stark andra plats
Bästa del/scen: slutetCitat
"Jag kom på massor av andra frågor. (För att inte tala om de tjugotvå möjliga svaren på var och en av dem, sexton hypoteser och mothypoteser som följde därur  åtta abstrakta spekulationer, en fyrsidig ekvation, två axiom och en limerick. Ren och skär intelligens.) Men jag sa ingenting."
- Bartimaeus

Andra delar i serien:
0.5. The Ring of Solomon
1. Amuletten från Samarkand
2. Golems Öga
3. Magikerns Port

2 kommentarer:

 1. Jag hade inte tänkt att läsa den här serien först för omslaget verkade inte vara min stil (döm mig inte!) men jag borde nog ge det en chans nu. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att jag någon skillnad när det att läsa böcker!
   PS. omslagen är snyggare i verkligheten!

   Radera