tisdag 22 januari 2013

Häxmästaren - Peter Bergting

Tack till Semic för recensionexemplaret!


Häxmästaren (Legenden om Morwhayle #1) av Peter Bergting
Goodreads

Genre: fantasy, YA
Sidantal: 302
År: 2011

Handling
Arteil blundade. Det här var ingen vanlig natt, svärdet var ingen tillfällighet. Det var meningen att det här skulle hända. Just. Nu.
Han lyfte svärdet, höjde det över huvudet. Molnen delade på sig och lät en stråle månljus leka över klingan.
Utan förvarning slog azurfärgade flammor upp ur svärdet, kråmade sig och slickade eggen likt utsvultna ormar.

Arteil Krills öde är för evigt beseglat när hans syster som varit försvunnen i tio år en dag återvänder utan förvarning. Hon tar honom till Morwhayle, på andra sidan havet. Där försöker hon övertala Arteil att hjälpa henne återuppväcka en ondskefull häxmästare från de döda. Men deras far, ärkemagikern Gilrem Krill, har följt efter. Och gamla fiender är dem i hälarna. Vem kan de lita på? Vem är vän och vem är fiende? Kan Arteil ens lita på Malda, sin egen syster?


Bedömning & Tankar
Ibland måste man ge böcker en chans att visa vad de går för. Tyvärr är det inte alltid jag gör det, även om jag skulle vilja. Men Häxmästaren överraskade mig när jag väl hade kommit längre in i handlingen.

I början var jag lite förvirrad av att det hela tiden växlades mellan olika personers perspektiv, det var en hel del information på en gång men efter ett tag kom man förbi det. Istället började det att hända saker och det rullade på. 

Jag älskade att det inte gick att förutse vad som skulle hända. För alla karaktärerna hade sina egna planer (av vilka man inte hade en aning om förrän i slutet), ingen var den andra lik och sedan de ständiga överraskningarna som dök upp. Och de fina illustrationerna som dyker upp ibland gjorde läsupplevelsen mycket roligare!

Det fanns gott om olika karaktärer, och som sagt tidigare så gillade jag att det skilde dem åt. De är otroligt komplexa, ingen är riktigt vit eller svart utan de har sina bra och dåliga sidor allihopa.  Som Malda till exempel, hon har sin egen plan men kan inte låta bli att tänka på hennes tvillingbror Arteil bästa i vissa lägen. Hon bryr sig om honom, men samtidigt vill hon nå sina mål. 

En väldigt bra skriven och rolig ungdomsfantasy av en svensk författare. Passar både för ung som äldre. 
Favoritkaraktär: Malda
Bästa del/scen: Spoiler [När Arteil skulle klä ut sig som Malda, två gånger! xD]1 kommentar: