onsdag 13 april 2016

Innocent Darkness

Innocent Darkness av Suzanne Lazear
Serie: The Aether Chronicles #1
Sidantal: 408
Utgiven: 2012
Språk: Engelska
Betyg: 3.5/5 stjärnor

Innocent Darkness

Innocent Darkness är en bok jag köpte i början av 2013 på grund av att jag gillade omslaget så mycket. Sedan dess har den fått stå på sin plats i hyllan och samlat damm. Men nu när jag har läst den förstår jag inte varför jag väntade så länge med att läsa den, för den var verkligen bra på sitt sätt!

Handlingen centrerar kring tonåringen Noli som bor i ett steampunk-Kalifornien (!!!). Hon älskar att hålla på med mekaniska uppfinningar och vill inget hellre än att bli mekaniker. Men hennes mamma tycker själv att hon borde växa upp och lära sig hur en dam uppför sig. Till slut blir Noli sänd till en internatskolan Findlay House och möter Kevighn Silver som länge har letat efter en sådan som Noli.

Noli är en karaktär jag fattade tycke för fort och som jag gillade att läsa om under hela boken. Hon är stark i sig själv och genomlever så mycket under en så kort bok (408 sidor, men vem räknar?). Sidorna bara flyger förbi och handlingen flyter på utan några större problem.

Jag tycker att Lazear språk är lätt att läsa och förstå samtidigt som hon väver in många allvarliga element i handlingen. Skildringen om Noli tycker jag är genomtänkt och jag hoppas helt klart på att hon kommer utvecklas mycket under de kommande böckerna.

Det är varierande PoV genom hela boken och jag kunde ibland bli irriterad på det. Vissa konflikter som kom upp under handlingens gång kunde snabbt få en förklaring eftersom Lazear bytte PoV. Då vet jag som läsare vad som har hänt men Noli har ingen aning och jag måste då läsa om hur hon får reda på samma sak ett tiotal sidor senare. Jag hade hellre fått reda på svaret samtidigt som Noli men nu blev det bara konstigt och lite irriterande. 

Något jag tyckte var riktigt spännande var att få läsa om ett steampunk-Kalifornien! Jag har aldrig läst något liknande tidigare och även om det inte är med lika mycket som jag hade hoppats, gillade jag det jag läste om. 

Jag kunde ibland uppleva att boken i sin handling kunde vara väldigt... enkel. Nu handlade mycket om Noli och precis vad som hände runt henne. Det är inget fel med det men jag hade gärna velat ha lite större inblick i miljön, de olika karaktärerna, framtida krig kanske. 

Innocent Darkness är utan tvekan en intressant bok som har mycket utvecklingspotential. Jag kommer utan tvekan fortsätta läsa resten av serien för att få reda på vad som händer med Noli och hennes vänner. Rekommenderas!


Det bästa med boken: världsbyggnaden och karaktärerna. 
Vad jag blev besviken på: enkel handling och varierande PoV.

Varför jag rekommenderar den här boken: för att den beskriver ett Kalifornien med steampunkinfluenser och har med intressanta tvister.

Andra delar i serien:
1. Innocent Darkness
2. Charmed Vengeance
3. Fragile Destiny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar