tisdag 15 mars 2016

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time av Mark Haddon
Sidantal: 272
Utgiven: 2003
Språk: Engelska
Betyg: 4/5 stjärnor

IMG_2221

På ett sätt är The Curious Incident of the Dog in the Night-Time en av de bästa skildringar jag någonsin har läst. Den är bara så... speciell. Christopher (bokens huvudkaraktär) är speciell och det gör boken så otroligt minnesvärd och härlig att läsa.

Christopher är 15 år gammal och han bor med sin pappa i en stad i England. Han har Aspergers syndrom och trivs bäst när han får räkna, vara i fred och ha det så som han vill ha. En natt när han ser han sin grannes hund död i dennes trädgård och det blir början av ett mysterium som får en oväntad vändningen.

Det jag tycker bäst med den här boken är helt klart Christopher. Han är nog en av de då karaktärer som jag kan beskriva som att han äger sin bok. Allt händer från hans perspektiv och jag som läsare vet inte mer om omgivningen och människorna i den än han. Haddon beskriver saker och känslor väldigt bra och på något sätt gillar jag verkligen att han ger anledningar till varför Christopher gillar samt inte gillar saker - för det gjorde det mer realistiskt på något sätt.

När det kommer till handlingen tyckte jag att själva mysteriet var riktigt intressant från början. Bara det att boken börjar med en hund död (utöver att det var riktigt sorgligt) var en udda vinkel. För det mesta skriver deckare bara mord på människor, vilket varför jag tycker att denna vinkel var udda - men den passade perfekt in i Christophers berättelse. Och när handlingen senare gick djupare blev det uppenbart vilket geni Haddon är när det kommer till berättande.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time är en bok som skiljer sig från allt jag någonsin har läst tidigare och jag tycker helt klart att fler borde läsa den! Rekommenderas varmt!


Det bästa med boken: Christiopher.
Vad jag blev besviken på: ...

Varför jag rekommenderar den här boken: för att jag tycker alla borde läsa en bok med ett annorlunda perspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar