onsdag 9 december 2015

Fem små grisar

Fem små grisar av Agatha Christie (eng. Murder in Retrospect)
Serie: Hercule Poirot #24
Sidantal: 267
Utgiven: 2015 (1942)
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor

Untitled

Jag har länge trott nu (eller ett tag snarare) tänkt att Agatha Christie inte kan skriva bättre böcker än dem jag redan har läst, men självklart så måste hon då bevisa mig fel. För jag tror faktiskt att Fem små grisar är den bästa boken jag har läst av henne hittills.

Boken handlar om ett mord som skedde för omkring 17 år sedan, och nu så söker dottern till den mörade och mördaren upp detektiven Hercule Poirot för att en gång för alla klara upp mordet. För dottern fick nämligen ett brev från sin mor som säger att hon inte mördade sin make och fadern till dottern. Hercule Poirot är genast intresserad och tar tag i mysteriet genom att söka upp alla vittnen och de som utredde mordet för så länge sedan.
  
Det som gör den här boken speciell är just på grund av handlingen - Hercule Poirot söker upp vittnen för att klara upp ett mord där mördaren hävdar efter sin död att hon inte gjorde dådet. Mycket hänger på minnet hos vittnena som fanns vid mordet och utifrån deras berättelser måste Hercule Poirot ta reda på sanning! Helt klart en spännande tvist som gör att jag som läsare måste hålla ögonen öppna efter alla ledtrådar i texten och försöka lista ut mördaren innan bokens detektiv själv. Men som alla andra gånger jag har försökt lista ut mördaren i Christies böcker, så har detektiven listat ut det före mig. 

Helt klart svärmar Fem små grisar över av intressanta karaktärer, och utöver Poirot så gillade jag Carla (dottern), för hon kändes lite ovanlig i svärmen av annars mycket äldre personer. En härlig fläkt skulle jag kunna säga, och jag tycker verkligen att det är väldigt modigt av henne att lösa mordet på fadern och försöka rentvå modern. Helt klart en enastående karaktär!

Agatha Christie är en författare som i mina ögon bara växer och växer, och trots att jag bara har skrapat på ytan av alla de böcker hon har skrivit är jag djupt imponerad av hennes kreativitet och skrivaranda. Rekommenderar helt klart hennes böcker till alla som vill ha lite spänning i vardagen.


Det bästa med boken: hur Christie använde vittnen för att bygga ett helt mysterium.
Vad jag blev besviken på: att boken inte var längre!

Varför jag rekommenderar den här boken: för att den är otroligt fascinerande och informativ om hur minnet faktiskt fungerar för vittnen.

Andra böcker om Hecule Poirot jag har läst (av alla 42 stycken):


Tack till Bookmark Förlag för recensionsexemplaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar