fredag 27 november 2015

Stormens öga

Stormens öga av Leigh Bardugo (eng. Storm and Siege)
Serie: The Grisha #2
Sidantal: 362
Utgiven: 2015
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor

Obs! Se upp för spoilers från tidigare delar i serien!


Det var faktiskt väldigt länge sedan jag läste första boken i den här serier och nu efter att ha läst ut andra boken kan jag bara tänka på en sak: varför har jag inte läst den här boken tidigare!? Det jag inte fastnade för i Shadow and Bone funkar hur bra som helst i Stormens öga. Uppenbarligen har min lässmak mognat väldigt mycket under de senaste åren. 

Bardugo tar upp handling direkt från slutet på Shadow and Bone med Alina och Mal på flykt från Darkling/Skuggmästaren på andra sidan havet. Dock hinner de inte långt innan han är dem i hälarna och börjar involvera dem i sina egna planer igen. Kommer Alina och Mal komma undan och vad ska de egentligen göra för att stoppa Skuggmästaren? 

Det jag tycker är så bra med Stormens öga är hur Bardugo porträtterar sina karaktärer i boken. Hon visar många sidor hos dem, vilket för mig gör dem mer realistiska och jag får lättare att tro på att de faktiskt finns. Ett jättebra exempel är den nya karaktären Stormhaund som dyker upp i den här boken - det går inte riktigt att säga vart en har honom och det gör läsningen extra spännande. Även Alina visar många sidor av sig själv - sårbar och stark, glad och arg, vän och fiende. 

Jag gillade helt klart även världen som Bardugo har byggt upp, för det verkar faktiskt vara en riktigt spännande värld - speciellt då hon skriver mer om den nu. Det finns många fler scener som utspelar sig utanför palatset som tog mycket av första boken, vilket är ett stort plus från mig! (plus kartan i början!)

Stormens öga gick verkligen över mina förväntningar och jag är så glad över det - för det har gjort att jag nu med stor glädje ser fram emot Bardugos andra böcker! Jag rekommenderar helt klart den här serien!


Det bästa med boken: Alinas utveckling och karaktärerna.
Vad jag blev besviken på: kommer inte på något direkt.

Varför jag rekommenderar den här boken: Eftersom Bardugo är en otroligt begåvad författare som skriver komplexa karaktärer och inte ryggar för att skriva om svåra ämnen.

Andra delar i serien:
1. Shadow and Bone (sv. I ljusets makt)
2. Siege and Storm (sv. Stormens öga)
3. Ruin and Rising

Mellanböcker:
0.1. The Demon in the Wood
1.5. The Tailor

Tack till Gilla förlag för recensionsexemplaret!

2 kommentarer: