fredag 20 november 2015

Röd drottning

Röd drottning av Victoria Aveyard (eng. Red Queen)
Serie: Red Queen #1
Sidantal: 379
Utgiven: 2015
Språk: Svenska
Betyg: 4/5 stjärnor


Röd drottning är en bok som har cirkulerat lite överallt ända sedan den kom ut. Hypen har verkligen varit enorm - och nu förstår jag varför! Den här boken är helt klart en annorlunda dystopi och jag kände under läsningen hur jag drogs in i Aveyards värld och karaktärer till max.

Boken handlar om tjej Mare Barrow som är en normal Röd, en grupp i samhället som på grund av sitt röda blod står under dem med silvrigt blod och deras krafter. De arbetar och slavar under Silvrarna och de får ofta utstå straff. Mare är trött på Silvrarnas styre och vill inget hellre än att fly undan dem, men hur ska det gå till och vad händer egentligen när hon försöker?

När jag började läsa Röd drottning var jag lite tveksam till den, eftersom jag vid det här laget har läst ganska många dystopier, och jag ville verkligen att den här skulle vara annorlunda. Jag hade vid det laget läst några recensioner som hyllade boken, men jag kunde inte förstå varför. Röd drottning verkade vara vilket annan dystopi som helst... i början. Sedan började det hände saker och jag blev helt tagen av förändringen! Jag började älska karaktärerna och den komplexa värld som författaren har byggt upp, inget är svart eller vitt och det går inte att lita på något eller någon i handlingen.

Mare är helt klart en stor favorit hos mig efter den här läsningen! Jag gillade sätten hon tacklade alla problem med och även om jag tyckte att vissa element i handling var lite för klichéartade, så löste det sig i slutet. Aveyard drog inte ut på något drama direkt.

Hur hela världen i Röd drottning är uppbyggt tyckte jag otroligt fascinerande. Jag vill veta allt om den! Hur kommer det sig till exempel att det bara är silvrarna som har krafter och inte de röda? Vad kommer hända med rebellerna? Regimen? Alla människor? Det är så mycket som kan hända nu och jag längtar helt klart efter fortsättningen för att kunna få något typ av svar!

Röd drottning var en bok som översteg mina förväntningar och kvaddade mina förutfattade meningar om den. Nu har den en plats i min hylla för mina favoritböcker och där kommer den få stå länge.


Det bästa med boken: handlingen och karaktärerna.
Vad jag blev besviken på: spoiler: [triangeldramat!]

Varför jag rekommenderar den här boken: Röd drottning är helt klart en fräsch fläkt bland alla dystopier nu för tiden och jag rekommenderar den verkligen till alla!


Tack till Modernista för recensionsexemplaret! 

4 kommentarer:

  1. Jag längtar efter fortsättningen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Typiskt bara att vi måste vänta till nästa år för den. :'(

      Radera