torsdag 10 september 2015

Jackaby

Jackaby av William Ritter
Serie: Jackaby #1
Sidantal: 299
Utgiven: 2014
Språk: Engelska
Betyg: 3.5/5 stjärnor


Jackaby var en sådan där bok jag ville läsa redan när den kom ut, men på grund av vissa omständigheter (som händer med ganska många böcker) dröjde det ända tills nu innan jag faktiskt läste den. Och vad tyckte jag då? Det är en helt okej bok och jag ser helt klart fram emot att få läsa mer om Jackaby och Abigail!

Jag skulle säga att Jackaby är något av en blandning mellan ungdomsbok och Sherlock Holmes med lite övernaturliga inslag. Väldigt Sherlock Holmes-likt följer läsaren berättelsen från Jackabys assistent Abigail Rook, som precis har kommit till New Fiddleham. Där stöter hon på detektiven Jackaby, som precis har stött på ett nytt mord och på sätt och vis anställer hon sig själv hos honom.

Det här boken bjuder verkligen på många knasiga ögonblick och skratt, tillsammans med läskigare och gosigare händelser. Jag blev väldigt fäst vid Abigail. för jag gillar hur smart hon är och hur trovärdig hon är i allt som händer. Hon ställs inför allt nytt som den övernaturliga världen innebär och det märks att hon inte riktigt vet vad den innebär, som Jackaby vet. Men samtidigt blev jag irriterad på vissa tidstypiska attityder.

Jackaby är en karaktär jag är väldigt nyfiken på - eftersom jag inte fick några större inblickar i hans historia eller liv, Det fanns verkligen något av en distans till honom när jag läste boken, vilket gjorde att jag aldrig riktigt kunde förstå mig på honom även om jag roades av hans handlingar.

Helt klart så gillade jag Jackaby, även om jag upplevde ett avstånd till vissa delar i den. Men jag ser verkligen fram emot att få läsa mer om Abigail och Jackaby!


Det bästa med boken: mysteriet och karaktärerna.
Vad jag blev besviken på: att jag kände en distans till boken under läsningen.

Varför jag rekommenderar den här boken: för att det är en riktigt spännande bok med underbara karaktärer.

Andra delar i serien:
1. Jackaby
2. Beastly Bones

Mellanböcker:
1.5. The Map: A Jackaby Story

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar