lördag 28 september 2013

Det Röda Trädet - Shaun Tan

Det Röda Trädet av Shaun Tan
eng. The Red Tree
Goodreads

Genre: bilderbok, barnbok
Sidantal: 36
År: 2011

Tack till Kabusa Böcker för recensionsexemplaret!

Handling
Ibland börjar dagen
utan något att se fram emot...


"Det röda trädet" är den australiensiske författaren och konstnären Shaun Tans andra bok på svenska. För den första. bildromanen "Ankomsten", erhöll han Peter Pan-priset 2011, samma år vann han också en Oscar för kortfilmen "The Lost Thing" och tilldelades ALMA-priset, världens största pris inom barn- och ungdomslitteraturen.

Bedömning & Tankar
Innan jag började läsa Det Röda Trädet hade jag inte någon som helst aning om vad den handlade, men jag hade ändå hört underbara saker om den, och det höjde ju mina förväntningar avsevärt! Speciellt som jag också har läst och gillat Ankomsten och Borttappad tidigare.

Shaun Tans böcker är unika på det sättet att det handlingen berättas mer genom bilder än genom ord - vilket jag tycker är ett nytt och riktigt spännande koncept! Visserligen är det ganska vanligt när det gäller bilderböcker, men oftast är de mer lättsamma än vad Tans böcker är, och enligt mig så har hans böcker så mycket mer mening!

Trots att det inte tog mig mer än 5 minuter att läsa ut boken, så kände jag hur deprimerande och tung handlingen var. Det fick mig att tänka på hur viktiga saker i livet faktiskt är, och om hur vi inte ska ta dem för givet. Som vanligt är det underbara bilder med i boken. Bilder som väcker väldigt starka känslor med sina färger och ovanliga former.

Bilder från Shaun Tans hemsida! <3

I mina ögon så har Shaun Tan bara växt, från att ha bara ha ett svagt gillade för hans böcker så gick han sedan direkt till mitt hjärta, där alla andra mina favoritillustratörer och -författare finns! Jag kan inte annat att än att rekommendera hans böcker, helt klart ett måste i allas bokhyllor!


1 kommentar:

  1. Hmm, trodde jag hade kommenterat här men Internet verkar äta upp mina kommentarer nuförtiden. Nåja, ville bara säga att jag blev så glad av att höra att du också blivit Shaun Tan-förälskad! Han är så jäkla underbar ^^

    SvaraRadera